Fоtо: Cēsu novada tūrisma attīstības aģentūras arhīvs

Šodien, 17. jūnijā, vērts doties uz Āraišu ezerpili, kur notiks Eiropas Arheoloģijas dienas ģimenēm. Bērni varēs iepazīties ar arheologa profesiju, izmēģināt roku arheoloģiskajos izrakumos un piedalīties dažādās seno prasmju darbnīcās. Piedalīsies arī folkloras kopa "Putni". Savukārt 18. jūnijā visas dienas garumā no pulksten 11 līdz 16 notiks saulgriežu ieskandināšana un rotaļas ar folkloras kopām "Dzieti" un "Ore".

Āraišu ezerpils ir arheologa Jāņa Apala izsapņots un īstenots sapnis – augšāmcelta ezerpils. Tā ir vienīgā Eiropā pēc zinātniskiem materiāliem 9.–10. gadsimtā celtas vēlā dzelzs laikmeta ezermītnes rekonstrukcija, kas atrodas savā oriģinālajā vietā. Tās rekonstrukcijā pielietotas eksperimentālās arheoloģijas metodes, izmantojot seno darba rīku kopijas, piemēram, šaurasmens cirvi, stāsta Cēsu novada tūrisma attīstības aģentūras "Āraišu ezerpils" Arheoloģiskā parka vadītāja Eva Koljera. Turpinājumā viņa sniedz informāciju, kas jauns skatāms Arheoloģiskajā parkā, un sniedz plašāku ieskatu unikālajā vietā ne tikai Latvijas, bet Eiropas mērogā.

Fоtо: Cēsu novada tūrisma attīstības aģentūras arhīvs

Pirms dažiem gadiem Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā uzbūvēts mūsdienīgs apmeklētāju centrs, kurā iekārtota saistoša ekspozīcija. Tajā var uzzināt par arheologa Jāņa Apala gaitām, nirstot Vidzemes ezeros un meklējot ezermītnes, ieklausoties tautas teikās par nogrimušām pilīm. Ekspozīcijā apskatāmas arī unikālas ezerpilī atrastas senlietas, kā arī atspoguļoti ezerpils izrakumu rezultāti un procesi. Ezerpils izrakumi bija pirmie hidroarheoloģijas izrakumi Latvijā (divās izrakumu kārtās 1965.–1969. gadā un 1975. –1979. gadā) un joprojām ir vērienīgākie šāda veida izrakumi.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā apskatāmas arī viduslaiku pilsdrupas un Meitu sala, kurā uzbūvēti akmens, bronzas un dzelzs laikmeta mītņu paraugi. Parkā ir bioloģiski vērtīgas daudzgadīgas pļavas. Ap Jāņu laiku tās netiek pļautas, caur garo zāli un ziediem izvijas tikai taciņu labirints.

Parkā gidi ekskursijas vada dzelzs laikmeta tērpos, piedāvājumā ir arī dažādas muzejpedagoģiskās programmas skolām un bērnu kompānijām, svinot kādus svētkus.

Savukārt par citiem muzejiem Latvijā, kuru ekspozīcijas un unikālās vēstures liecības var apskatīt brīvā dabā, lasi "Īsta zvejnieku sēta un autentiska sādža. Ko redzēt Latvijas brīvdabas muzejos".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !