Fоtо: Krista Gailīte
Tie, kas staigājuši pa Mangaļsalas piekrasti, iespējams būs pamanījuši jūras viļņos vientuļu kuģa vraku. Šādi pamesti un pamazām aizmirstībā atstāti objekti nemainīgi vilina interesentus, jo tajos šķiet kaut kas noslēpumains un reizēm pat mistisks.

Kad pavasarī, gatavojot materiālu par lēnām postā aizejošām vietām, uzrunājām dabas tūrisma un aktīvās atpūtas entuziasti Kristu Gailīti, Mangaļsalā redzamais kuģa vraks "Lady Cotlin" bija viens no objektiem, ko viņa ieteica kā aplūkošanas vērtu.


"Daudzi droši vien redzējuši fotogrāfijas no ārvalstīm, kur eksotiskās pludmalēs, piemēram, Grieķijas salā Zakintā, gozējas pamesti kuģu vraki, kas izveidojušies par ļoti interesantiem un pieprasītiem tūrisma galamērķiem. Tas, ko daudzi nezina, – šāda pērle gozējas arī Latvijā, Mangaļsalas pludmalē," sacīja Krista.

"Lai kuģi apskatītu, automašīna jānovieto dabas parka "Piejūra" stāvvietā un ar kājām jādodas uz pludmali, mērojot ceļu pa labiekārtoto Mangaļsalas pastaigu taku. Sasniedzot pludmali, aptuveni 230 metrus no krasta uz jūras sēkļa gozēsies savādais betona kuģa vraks." Labākai pieredzei Krista iesaka līdzi paņemt arī binokli, lai kuģi varētu apskatīt arī nedaudz tuvāk.

Par pašu dzelzsbetona kuģa vraku vairāk informācijas rodams Rīgas mežu mājaslapā, kur minēts, ka "Lady Cotlin" uz sēkļa uzskrējis pagājušā gadsimta 50. gadu sākumā, kad uz Rīgu vedis sāls kravu. Pēc aculiecinieku teiktā kuģa apkalpe bijusi piedzērusies, tādēļ kuģis pabraucis garām Rīgas jūras vārtiem, uzskrējis uz sēkļa un pārlūzis uz pusēm.

Pēc nostāstiem iemesls, kādēļ komanda esot stipri iereibusi, ir, jo kuģa kravas tilpnēs bijis paslēpts kontrabandas spirts, un vēlāk vietējie iedzīvotāji krastā esot atraduši kannas ar ugunsdziru, vēstījām šajā rakstā. Komandu esot izglābuši robežsargi, kravas atliekas savāktas, bet kuģa atlūzas atstātas. Vētru un jūras spēcīgo vēju dēļ vraks gadu gaitā ir pieskalots tuvāk krastam.

Pēc Rīgas 31. vidusskolas muzeja materiālu ziņām kuģis piederējis norvēģiem.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !