Iepazīsti Ventspili vietējo acīm
Izkustināt prātu un emocijas

Idejas brīvdienām ar bērniem

Teksts: Kristīne Melne
Foto: Kārlis Dambrāns/"Delfi"/Publicitātes foto
Plānojot brīvdienas, viens no lielākajiem izaicinājumiem ir ģimenes jaunākie locekļi. Tam piekritīs ikviens vecāks, kurš nenogurstoši mēģina atrast arvien jaunus veidus, kā ne tikai izklaidēt savu atvasi, bet darīt to ar pievienoto vērtību – piedāvāt nodarbes, kas aizraujošā veidā jaunajai personībai atklāj pasauli un tās neierobežotās iespējas.
Ventspils gādā, lai ģimenēm ar bērniem būtu daudzveidīgas iespējas aizraujošām un piepildītām brīvdienām. Šīs vasaras karstākais jaunums noteikti ir svaigi atklātā rodeļu trase Piedzīvojumu parkā, kas jāizmēģina ikvienam jaunu emociju medniekam. Tāpat nemainīgi populārs galamērķis dažāda vecuma zināt un pētīt kārajiem prātiem ir pērn atklātais zinātnes centrs VIZIUM, kas aizraujoši ļauj iepazīt tādas tēmas kā fizika, matemātika, ģeogrāfija, tehnoloģijas un citas. Bet tas noteikti nav viss, ko piedzīvot Ventspilī.

Viens no obligātajiem galamērķiem Ventspilī ģimenēm ar bērniem ir Bērnu pilsētiņa – vieta, kur aizraujošās izklaidēs laiks aizrit nemanot. Dažāda vecuma bērniem tur pieejamas šūpoles, augstāki un zemāki nobraucieni pa trubām, tīkli un desmitiem citu atrakciju, kur svaigā gaisā iespējams izdauzīties pēc sirds patikas. Starp citu, der atcerēties mūžveco patiesību par laikapstākļiem un piemērotu apģērbu – gan vietējie, gan pilsētas viesi pārliecinājušies, ka Bērnu pilsētiņa ir ideāla izklaides vieta arī tad, kad Latvijas klimats mūs nelutina ar saulainām dienām.

Tāpat apmeklējamo vietu sarakstā jāiekļauj Jūrmalas parka Džungļu taka, kur gan mazi, gan lieli var kāpelēt, ložņāt, izbaudīt dažādu segumu klājumu un citādi pārbaudīt savu veiklību un līdzsvara izjūtu. Daļa no takas šovasar atjaunota, nomainot pirms 15 gadiem uzstādītās iekārtas, kas tagad ļaus vēl kvalitatīvāk izbaudīt aktīvo atpūtu.
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Būvēt jaunu – tā ir viena lieta –, bet ir ļoti liela māka uzturēt līmenī jau uzbūvēto," skaidro Ventspils Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks.


Ventspilī ir 38 bērnu laukumi, kas nozīmē nenogurstošu uzmanību par kārtību tajos un apmeklētāju drošību. "Laukumi tiek pārbaudīti ik gadu, lai bērniem būtu pilnīgi droši izmantot visas šīs rotaļu iekārtas," stāsta Kausenieks.

Uzskaitot vietas, kas piemērotas ģimenēm ar bērniem, Komunālās pārvaldes direktors izceļ gan pilsētas parkus, kur var gan aktīvi atpūsties, gan sarīkot neaizmirstamu pikniku, plašo un drošo veloceliņu infrastruktūru, kas ļauj apvienot enerģisku atpūtu ar pilsētas apskati, gan pludmali un Būšnieku ezeru, kur atpūtu var apvienot ar dabas baudīšanu. Ja gribas pastaigu pa pilsētu pārvērst aizraujošā spēlē, var izvirzīt mērķi atrast un apskatīt visas deviņas ziedu skulptūras vai strūklakas vai nofotografēties pie visām Ventspils gotiņām.
Lai izbaudītu visas Ventspils iespējas, ģimenei ar bērniem labām un pilnvērtīgām brīvdienām trīs dienas būtu vajadzīgas.
Andris Kausenieks, Ventspils Komunālās pārvaldes direktors

Iespēja priecāties un parādīt talantu

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Domājot par mazo ventspilnieku un pilsētas viesu kvalitatīvu izklaidi, ik svētdienu Bērnu pilsētiņā pulksten 11 un Pārventas mežaparka bērnu parkā "Fantāzija" pulksten 15 notiek bezmaksas pasākumi ar dziesmām, dejām, rotaļām un citām aktivitātēm, kas saistoši gan dažāda vecuma bērniem, gan viņu vecākiem.


"Tas ir unikāls notikums. Šajos pasākumos mēs varam piedzīvot jebko. Mēs te svinam gadskārtas, iepazīstam vietējos bērnu kolektīvus, aizrautīgākos pedagogus, uzzinām, kādi talanti slēpjas mūsu skolās, skatāmies teātri, spēlējam spēles. Nāk dažādas radošās apvienības ar dažādām izklaidēm – gan sportiskām, gan izklaidējošām," stāsta Ventspils Kultūras centra producente darbam ar bērnu un jauniešu mērķauditorijām Rebeka Busule, kura gādā par šo regulāro pasākumu programmu un norisi.
Šī ir draudzīga, ģimeniska, vienkārša vide, kur mākslinieki var eksperimentēt un brīvi darboties. Un, protams, vienmēr ir padomāts par to, lai bērni tiek iesaistīti un var izmēģināt gan jaunas, gan jau zināmas lietas. Mēs vieglā veidā te varam parādīt, cik interesanta ir pasaule un ar cik interesantām lietām cilvēki nodarbojas.
Rebeka Busule, Ventspils Kultūras centra producente

Svētdien, 6. augustā, Ventspils pilsētas svētku ietvaros možajā rītā Bērnu pilsētiņā un aktīvajā pēcpusdienā bērnu parkā “Fantāzija” viesosies klauns Cronopio no Argentīnas. Tāpat mazos apmeklētājus priecēs putu ballīte, bet vismazākos – sacensības rāpošanā.

Dažādu interešu epicentrs

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ja meklējat vietu, kur mājo vai visi iespējamie pulciņi, ceļam ir jāved uz Jaunrades namu, kas iekārtots 1912. gadā būvētajā Ventspils Latviešu biedrības namā.


"Šeit dažādās interešu izglītības programmās pulcējas bērni un jaunieši vecumā no trim līdz 25 gadu vecumam. Šajā gadā mēs piedāvājam 54 dažādas interešu izglītības programmas, sākot no trīsgadniekiem, kur rīta skoliņu apmeklē bērni kopā ar vecākiem, bet nopietnākie audzēkņi mums ir galda hokejā, kas ir ieguvuši zelta medaļu Eiropas čempionātā. Arsenāls mums ir ļoti plašs," stāsta Jaunrades nama direktore Vita Hermansone.


Izceļot populārākās nodarbes, Hermansone atzīst, ka to grūti izvērtēt, jo dalībnieku skaits individuālajās nodarbēs un grupu pulciņos atšķiras un dažādām nodarbēm ir sava specifika. Starp populārākajām nodarbēm var minēt dziedāšanu, dažādu mūzikas instrumentu spēli individuālajās nodarbībās un kulinārijas pulciņu gan meitenēm, gan zēniem. Tāpat bērniem pieejamas šaha, baleta, sporta deju, dambretes un desmitiem citu nodarbību, starp kurām ikviens varēs atrast sev saistošāko.

Pilsētas viesiem savā programmā būtu jāiekļauj Ventspils planetārija un Observatorijas apmeklējums. Planetārijā nepilnu stundu ilgā seansā, ērti atgāžoties mīkstajos krēslos, var doties izzinošos un izglītojošos vizuālos ceļojumos 360 grādu filmās. Kupolā virs skatītāju galvām uznirst gan zvaigžņotas debesis, gan kosmosa ainas, gan citi iespaidīgi kadri. Repertuārs piemērots dažādiem vecumiem, sākot ar pašiem mazākajiem līdz pat nopietniem interesentiem.


Ja laiks ir piemērots – saulains un bez stiprām brīzēm –, uz Jaunrades nama jumta iekārtotajā observatorijā aizraujošā stāstījumā iespējams uzzināt daudz interesanta par Visuma uzbūvi un teleskopā apskatīt Sauli.

Ko Ventspilī izbaudīt ģimenēm ar bērniem?
Zinātnes centrs "VIZIUM" ciemos gaida gan individuālos apmeklētājus, gan skolēnu grupas. Pamata ekspozīcija, dažādas izglītojošas programmas, skats, kas paveras no "VIZIUM" terases – ir daudz iemeslu, kādēļ šo ir vērts iekļaut brīvdienu plānā. Vairāk informācijas meklē šeit.
Šīs vasaras karstākais piedzīvojumu objekts noteikti ir svaigi atklātā rodeļu trase. Tās garums ir 800 metri, bet nobrauciens – vairāk nekā puskilometru garš. Zinātāji saka, ka ar vienu braucienu nepietiks – ja pirmais ir izmēģinājums, tad otrais jau ļaus no sirds izbaudīt asās emocijas. Vairāk informācijas meklē šeit.
Ventspils starptautiskā Radioastronomijas centrā (VSRC) Irbenē darbojas divi radioteleskopi, bet īpaši aizraujošs apskates objekts ir vecā radioteleskopa ēka, kur iekārtots muzejs, un dažādas emocijas raisošais 600 m garais gājiens pa pazemes tuneli. Vairāk informācijas par ekskursiju iespējām VSRC, cenām un pieteikšanos meklē šeit.
Ventspils Piejūras brīvdabas muzeju iecienījuši gan vietējie, gan pilsētas viesi. Protams, visforšākais piedzīvojums ir brauciens ar mazbānīti, bet arī pamata ekspozīcija ar lauku sētām un sadzīves priekšmetiem un pirms diviem gadiem atklātā Laivu māja pārsteigs un atklās daudz jauna. Vairāk informācijas meklē šeit.
Vasaras galamērķu sarakstā jāiekļauj arī Pludmales akvaparks – ūdens prieku paradīze gan maziem, gan lieliem. Trīs dažādi baseini, dažāda augstuma slīdkalniņi, īpašas atrakcijas mazuļiem un daudz citu izklaides iespēju. Vairāk informācijas meklē šeit.
Ventspils Zilā karoga pludmale ar laipām ērtai piekļuvei, pārģērbšanās kabīnēm, rotaļu laukumiem un svaigo gaisu, kas savienojumā ar jūras vēju, peldi, ja laikapstākļi ļauj, vai pastaigu garantēs, ka vakarā gan mazajiem, gan lielajiem būs sārti vaigi un dziļš un veselīgs miegs. Vairāk informācijas meklē šeit.
Aktīvas atpūtas cienītājiem savā maršrutā jāiekļauj Ventspils Piedzīvojumu parks, kur pieejamas plašas izklaides un sportošanas iespējas individuālajiem apmeklētājiem, grupām un ģimenēm visa gada garumā. Vairāk informācijas meklē šeit.
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
TeKSTS:
Kristīne Melne
Projekts sadarbībā ar:
DIZaINS:
Ralfs Eglītis
FOTO:
Kārlis Dambrāns (Delfi), Ventspils tūrisma informācijas centrs (publicitātes foto)
Ervīns Malnačs
IZSTRĀDE:
PROJEKTU VADĪBA:
Žanete Kļaviņa
VIDEO:
Patriks Pauls Briķis
MeDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTE:
Līva Lāce