Iepazīsti Ventspili vietējo acīm
Labākās zāles pasaulē neierobežotā daudzumā

Aktīvā atpūta un sports Ventspilī

Teksts: Kristīne Melne
Foto: Kārlis Dambrāns/"Delfi"/Publicitātes foto
Nostaigāt 10 tūkstošus soļu dienā, ikdienas gaitās auto nomainīt ar velosipēdu, uzsākt jaunus sportiskus hobijus pašam vai izvēlēties atbilstošākās aktivitātes bērniem – Ventspils mērķtiecīgi gādā par aktīva dzīvesveida popularizēšanu gan ar pilsētas infrastruktūras uzlabošanu, gan dažādiem pasākumiem.
“Ja fiziskās aktivitātes būtu zāles, tās būtu labākās zāles pasaulē. Ventspilniekam šīs zāles ir pieejamas visapkārt – mums ir jūra, parki, meži, kalni – gan kāpas, gan, piemēram, "Lemberga hūte" –, kuros var gan forši skriet augšā, gan lēni iet augšā. Fiziskas aktivitātes ir veselības pamatā – mūsu sirdij, mūsu asinsritei. Šīs zāles nevar nopirkt nevienā veikalā ne par kādu naudu, bet var iegūt tikai sportojot un pašiem darot,” iedvesmo Tūrisma informācijas centra vadītāja p.i., aktīva dzīvesveida popularizētājs Andris Valerts, pats uzskatāmi demonstrējot, kā Ventspils piedāvājumu iekļaut savā ikdienā, soli pa solim padarot to enerģiskāku.

Lai gan ierasti ar āra aktivitātēm vairāk nodarbojamies vasarā, Valerts mudina kustēties svaigā gaisā visu gadu, neraugoties uz laikapstākļiem.
Kad sportojam, mēs iegūstam ne tikai labāku fizisko formu un veselību, bet arī vairojam endorfīnus jeb laimes hormonu devu, ko varam iegūt, pastumjot sevi mazliet pāri “es nevaru” un “ir grūti” robežai.
Andris Valerts, Tūrisma informācijas centra vadītāja p.i.
“Mums Ventspilī ir daudz parku, kur sportot var visdažādākajos veidos. Jebkurš, kurš nedzīvo pie jūras, atbraucot viesos, noteikti vēlēsies izbaudīt pludmali. Ļoti veselīga ir pastaiga basām kājām gar ūdens malu vai ūdenī. Noderīgs padoms – ja pastaigājas ūdenī, visefektīvāk to darīt tādā dziļumā, lai ūdens ir virs ceļiem,” iesaka aktīvās atpūtas entuziasts, pārliecinot – jebkurš Ventspilī var atrast sev piemērotāko aktivitāti.
Ieteikumi aktīvai atpūtai, kas nemaksās neko
Tīrā un labiekārtotā Ventspils pludmales zona un kāpas ir kā radītas gan mierīgām pastaigām, gan jau intensīvākai kardio slodzei – straujam kāpienam vai skrējienam, izmantojot dabisko reljefu.
Pastaiga basām kājām smiltīs un veldzējošajā jūras ūdenī rūdīs gan ķermeni, gan prātu. Latvijas nūjošanas galvaspilsētas iedvesmots, šovasar vari izmēģināt nūjošanu ūdeni. Tikai atceries – nūju galiem izmanto "zābaciņus", lai ūdenī nejauši nesavaino pēdas
Jūrmalas parks, Būšnieku ezers, piejūras meži – Ventspilī netrūkst vietu, kur doties īsākās vai garākās pastaigās svaigā gaisā. Pilsētā pieejams arī ap 70 kilometru garš veloceliņu tīkls, kas ļauj apvienot pilsētas apskati ar kvalitatīvu un drošu izkustēšanos.
Tavai kustībai pietrūkst dažādības? Izmēģini bez maksas 14 Ventspils vietās pieejamos brīvdabas trenažierus, kas ļaus apgūt un savā ikdienā ieviest daudzveidīgus vingrojumus dažādām muskuļu grupām. Kur meklēt trenažierus – skaties šeit.
Ikdienas aktivitāšu bagātināšanai nav nepieciešams īpašs aprīkojums. Parkos vari izmantot soliņus vai apgaismojuma stabus, mežos – kokus vai lielākus akmeņus. Ļauj vaļu iedvesmai un pārvari savu "es nevaru"!
Aktivitāšu laikā, jo īpaši vasarā, neaizmirsti padzerties! Arī Ventspilī ir pieejami bezmaksas dzeramā ūdens krāni, kas ļaus atveldzēties gan uzreiz, gan uzpildīt ūdens pudeles līdzi ņemšanai.
Sportiskie ventspilnieki arī apvienojas dažādos sporta klubos – nūjošanas, skriešanas, svarcelšanas un citos. Kā zina stāstīt Valerts, pārstāvēti ir gandrīz visi sporta veidi un privātie klubi ir arī atvērti viesu uzņemšanai, ja kādu interesē pievienoties treniņiem vai citām aktivitātēm.

Viena no pilsētnieku un pilsētas viesu iecienītākajām aktīvās atpūtas vietām ir Būšnieku ezers un tā deviņu kilometrus garā dabas taka, ko iecienījuši gan velobraucēji un skrējēji, gan pastaigu mīļotāji. Tos, kuriem ar kāju izlocīšanu vien nepietiek, iepriecinās veselības taka ar 10 vingrošanas stendiem visām vecuma grupām.

Treniņiem bez maksas ar pašvaldības finansiālu atbalstu iedzīvotāji var izmantot pilsētas stadionu. Tāpat noteiktos laikos ir pieejami futbola laukumi, bet vasarā, atpūšoties pludmalē, var izmantot pludmales volejbola stadionu, kurā ir pieci pludmales volejbola laukumi. Pieejams arī skeitparks un BMX trase.

Vairāk nekā 20 gadi nometnēs

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ventspilī dzimis un audzis ir bijušais bobslejists, bobsleja treneris Sandis Prūsis. Tagad viņa pamata dzīvesvieta ir Ugālē Ventspils novadā, bet daudzus gadus uz Ventspili sportistu ved bobslejistu treniņnometnes.


Pats treneris gan smej, ka Ventspils izklaides vietu piedāvājumu nezina, tāpēc draugiem un paziņām, kuri nereti taujā ieteikumus, palīdzēt nevar, bet kā treniņnometņu vietu jaunajiem bobslejistiem Prūsis Ventspili vērtē atzinīgi.


Galvenais pluss, ko izceļ treneris, ir nepieciešamo objektu kompaktais novietojums – viss ir gājiena attālumā, un, ierodoties uz nometni, var iztikt bez automašīnas un ietaupīt tik ļoti vērtīgo laiku. Bobslejisti trenējas gan vieglatlētikas stadionā, gan manēžā, kur pieejami gan skrejceliņi, gan trenažieri, gan Lemberga hūtē, kur, skrienot kalnā, treniņiem izmanto pakāpienus.

Latvijas "mazā Kalifornija"?

Jūlija otrajā pusē – no 21. līdz 23. jūlijam – Ventspilī jau 11. reizi atgriezīsies lielākais alternatīvo sporta veidu un ielu kultūras notikums “Ghetto Games” festivāls.

“Visus gadus ar Ventspili esam gājuši roku rokā gan idejās, gan ambīcijās,” stāsta “Ghetto Games” dibinātājs Raimonds Elbakjans. Ventspilī izauguši, savas sporta gaitas uzsākuši un attīstījuši panākumiem bagātie BMX braucēji Ernests Zēbolds, Viktors Kronbergs, Tomass Grīnbergs, viens no populārākajiem Latvijas skeiteriem Madars Apse, 3x3 basketbolists, olimpiskais zelta medaļnieks Kārlis Lasmanis un citi sportisti.

“Mēs Ventspili varam dēvēt par mazo Latvijas Kaliforniju – ekstrēmie sporta veidi uz vienu iedzīvotāju tur ir labi attīstījušies,” spriež Elbakjans. Tieši šīs sportiskās tradīcijas un fokuss uz sporta attīstību, kā arī pilsētas infrastruktūra pirms 12 gadiem, izvēloties Ventspili kā “Ghetto Games” festivāla norises vietu, spēlēja lielu lomu. “Ventspils lielais pilsētas laukums un Lielais prospekts mums ļauj augt un veidot pasākumu tādu, kādu to vēlamies redzēt,” uzsver Elbakjans.

Viņš pats 16 gadu vecumā devies mācīties uz Ventspili un dzīvojis basketbola internātā. “Atceros, ka ceļā uz basketbola treniņiem gāju gar jauno Ventspils skeitparku un ar skaudību skatījos uz to. Kad man bija 12 gadi, pats braucu ar BMX un būtu gribējies, lai tolaik man būtu pieejams šāds skeitparks,” pusaudža gadu sajūtās dalās Elbakjans.
Ventspilij vienmēr ir bijusi skaidra sporta politikas vīzija, un tā bija pirmā pilsēta Latvijā, kas kārtīgi atvēzējās šajā virzienā.
Raimonds Elbakjans, "Ghetto Games" dibinātājs
Kas ļāvis “Ghetto Games” festivāla tradīcijai turpināties tik ilgi? “Ļoti svarīgi, lai ir uzticams un spēcīgs partneris ar stipriem nerviem, kas ir gatavs izturēt, izprast, pieņemt un turpināt. Pilsēta mums uzticas un zina, ka viss tiks organizēts augstā līmenī, un Ventspils šo pasākumu redz kā neatņemamu pilsētas sastāvdaļu,” par ilggadējo sadarbību stāsta Elbakjans. Šī sadarbība neaprobežojas tikai ar vasaras festivāla uzņemšanu – arī rūpējoties par pilsētas sporta infrastruktūru, piemēram, jaunā skeitparka izbūvē, notiek konsultēšanās, lai maksimāli efektīvi ieguldītu līdzekļus, nodrošinot sportistiem piemērotāko treniņu vidi.

Ieskicējot šogad plānoto aktivitāšu programmu, Elbakjans aicina uz pasākumu arī tos, kuri, iespējams, mazāk zina par alternatīvajiem sporta veidiem vai ielu kultūru – īpaši interesants festivāls varētu būt ģimenēm ar bērniem un pusaudžiem, jo tā ir iespēja vienkopus satikt un redzēt ļoti augsta līmeņa sportistus. Tāpat bērniem būs daudz dažādu atrakciju, bet vēl plašāka un daudzveidīgāka būs kļuvusi “street food” ēdināšanas zona. Tāpat Elbakjans atgādina, ka pasākums ir bez maksas.

VENTSPILS

Sporta pasākumu kalendārs 2023

DATUMS
PASĀKUMS
21. – 23.07.
Starptautiskais ielu kultūras un sporta festivāls "Ghetto Games 2023"
23.07.
Latvijas čempionāts triatlona sprinta distancē
29.07.
Raita Silarāja kausa izcīņa 3x3 basketbolā
30.07.
Latvijas kauss 3x3 basketbolā
5. – 6.08.
Latvijas atklātais čempionāts loka šaušanā
5.08.
Latvijas čempionāta posms spēkavīriem
12.08.
Vislatvijas nūjošanas festivāls
17.09.
Ventspils maratons
18.11.
Izskrien vai izbrauc ar velosipēdu Latvijas kontūru Ventspilī
31.12.
Vecgada skrējiens
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
TeKSTS:
Kristīne Melne
Projekts sadarbībā ar:
DIZaINS:
Ralfs Eglītis
FOTO:
Kārlis Dambrāns (Delfi), Ventspils tūrisma informācijas centrs (publicitātes foto)
Ervīns Malnačs
IZSTRĀDE:
PROJEKTU VADĪBA:
Žanete Kļaviņa
VIDEO:
Patriks Pauls Briķis
MeDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTE:
Līva Lāce