Iepazīsti Ventspili vietējo acīm
Īstās vibrācijas, kulaciņš un iespējas dažādām gaumēm

Idejas kultūras piepildītām brīvdienām

Teksts: Kristīne Melne
Foto: Kārlis Dambrāns/"Delfi"/Publicitātes foto
Nemanot ir pienācis rudens, un, kā jau ierasts, no vasaras dienām bez īpašiem plāniem pamazām pārslēdzamies uz sakārtotāku režīmu, kurā būtiska loma ir arī dažādu kultūras pasākumu baudīšanai. Tie, protams, ir savlaicīgi jāieplāno, tāpēc kopīgi palūkosimies, ko rudens/ziemas sezonā ir sagatavojusi Ventspils.

Atgriezt cilvēkus zālēs

SIA “Kurzemes filharmonija” valdes priekšsēdētāja Sigita Migoļa. Foto: privātais arhīvs
Daudzsološi, interesanti un ļoti, ļoti darbīgi un jaudīgi – tā gaidāmo sezonu raksturo SIA "Kurzemes filharmonija" valdes priekšsēdētāja Sigita Migoļa. "Ir sajūta, ka esam atgriezušies pirms pandēmijas laikā, kad notika ļoti daudz pasākumu. Jaunajā sezonā koncertzālē "Latvija" mēnesī vidēji notiks seši pasākumi, bet teātra namā "Jūras vārti" – pat septiņi pasākumi," ieskicē Migoļa.

Ir padomāts par visām gaumēm, piedāvājot pasākumus dažādos žanros, sākot no akadēmiskās mūzikas un kamermūzikas koncertiem līdz Latvijas lielāko teātru viesizrādēm.

"Vasaras mēnešos mēs ievilkām elpu un paguvām nedaudz atpūsties, lai aktīvi atgrieztos darbos," apņēmības pilna ir Migoļa, kā vienu no jaunās sezonas izaicinājumiem arī minot kultūras pasākumu apmeklētāju paradumu maiņu – ja pandēmijas laikā bijām nedaudz ieraduši sēdēt mājās vai baudīt pasākumus attālināti, tagad ir jāatrod pareizais ceļš, kā atkal publiku ieinteresēt un atgriezt zālēs.
Esam pozitīvi noskaņoti un gatavi strādāt, un gribam dot cilvēkiem prieku un viņus iedvesmot. Mēs arī rūpīgi uzklausām kritiku, jo tas dod impulsu izvērtēt padarīto un paskatīties no malas, jo paši ikdienas rutīnā varbūt ne vienmēr kaut ko pamanām. Tas mums ļauj iet uz priekšu un piedāvāt labāko.
Sigita Migoļa, SIA “Kurzemes filharmonija” valdes priekšsēdētāja
Pati "Kurzemes filharmonijas" vadītāja kā īpašu pieredzi izceļ reizi mēnesī koncertzālē "Latvija" notiekošos "Ērģeļmūzika svētdienās" cikla koncertus, kas jau ir klausītāju iemīļoti. Tie notiek agrā pēcpusdienā un ir vien nepilnu stundu gari, ļaujot vieglākā formā iepazīt ērģeļmūzikas valdzinājumu un novērtēt arī koncertzāles sniegtās iespējas. "Mēs vēlējamies parādīt, cik ērģeļmūzika ir dažāda un tuvināt klausītājus ērģelēm," skaidri Migoļa.
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Kopš 2023. gada aprīļa koncertzāles "Latvija" mākslinieciskā vadītāja pienākumus uzņēmies Guntis Cimiņš. Pirmie darba mēneši aizritējuši, izpētot jauno darba vidi, iestrādājoties un nodrošinot komandas iesākto darbu veiksmīgu realizāciju, bet tiek kalti arī nākotnes plāni, un pilnvērtīgi jaunā mākslinieciskā vadītāja redzējumu varēs novērtēt līdz ar 2024. gada un 2025. gada programmām.

"Nākamais gads nesīs lielākus pārsteigumus, jo idejas ir ļoti grandiozas. Es gan negribu teikt, ka ļoti krasi mainīsim mūsu izvirzītos mērķus un vīziju. Mēs tāpat piedāvāsim visu žanru mūziku. Vieta būs arī laikmetīgai mūzikai, bet mēs daudz rūpīgāk izvērtēsim žanru sadalījumu proporcionāli. Ir skaidrs, ka laikmetīgā mūzika ir jāpiedāvā , jo jaunā paaudze nāk ar pilnīgi citu redzējumu. Mums tas ir jāpiedāvā, bet tas nevar būt primārais, jo šī auditorija nav tik liela un plaša. Tieši tas pats ir ar akadēmisko mūziku. Ir jāmāk sabalansēt un piedāvāt visu veidu mūziku, un ir arī jāsaprot, kas šajā ēkā var skanēt. Mūsu uzdevums ir piedāvāt daudzveidību un mudināt cilvēkus iepazīt arī jaunus, iepriekš nedzirdētus un varbūt sev neierastus skanējumus ," atklāj Migoļa.

"Šajā zālē īpaši labi var izjust to emociju gammu un īstās vibrācijas, ko sniedz klātienes mūzikas piedzīvojums," jauno darbavietu raksturo Cimiņš, izceļot ne tikai koncertzāles "Latvija" lielās zāles labo akustiku, bet arī "instagramīgo" noformējumu, kas papildina muzikālo baudījumu.

Mūzikas skaņas kopā ar ģimeni

Kadrs no "Mūzikas stundas ģimenei". Foto: Ventspils Mūzikas bibliotēkas arhīvs

Koncertzālē "Latvija" slēpjas kāda īpaši neparasta vieta – Mūzikas bibliotēka, kas ir pirmā šāda veida publiskā bibliotēka Latvijā un piedāvā plašu pakalpojumu klāstu gan mūzikas profesionāļiem, gan vienkārši interesentiem.


Tur meklējami mūzikas ieraksti dažādos formātos, un tos iespējams gan klausīties uz vietas, gan ņemt līdzi uz mājām. Mūzikas bibliotēkas vadītāja Inga Aulmane atklāj, ka uz bibliotēku nāk dažāda vecuma un dažādu interešu cilvēki, bet 80% no bibliotēkas apmeklētājiem ir bērni un jaunieši.


"Mēs piedāvājam pašu sagatavotas mūzikas iepazīšanas un klausīšanās programmas vispārizglītojošām skolām. Īpaši populāras kļuvušas nodarbības pirmsskolas vecuma bērniem "Mūzikas stunda ģimenei", kas notiek katra mēneša pēdējā sestdienā. Tajā bērni iepazīst mūzikas instrumentus, izpilda radošus uzdevumus. Esam klausījušies mūziku, gleznojot smilšu gleznas, spēlējuši ēnu teātri, izmēģinājuši visus pieejamos sitamos instrumentus, mērījuši, cik garš ir kontrabass, spēlējuši vijoles, pūtuši flautas," aizraujošās iespējas uzskaita Aulmane.

Kadrs no "(ne)akadēmiski" koncertu cikla. Foto: Ventspils Mūzikas bibliotēkas arhīvs

Nav aizmirsts arī par pieaugušajiem – nodibināts "Muzikālo sarunu klubs", kurā pavasarī ikviens, komponista Rihards Dubras vadīts, varēja iepazīt baroka laika mūziku, un šo tradīciju plānots turpināt, aicinot iepazīt arī citus mūzikas stilus. Četras reizes gadā notiek Mūzikas bibliotēkas organizēti koncerti ciklā "(ne)akadēmiski", kas ir lieliska iespēja jaunajiem māksliniekiem satikt savu klausītāju, bet klausītājiem – izbaudīt dažādu žanru oriģinālus skanējumus.


Lai gan Mūzikas bibliotēku pamatoti var dēvēt par skaļāko bibliotēku, arī tur var baudīt mieru un relaksāciju, gan patveroties klusuma istabā, gan baudot nebijušu muzikālu piedzīvojumu klausāmkrēslos, kur klausītājs var savā viedierīcē ieslēgt mīļāko mūziku un kā Īkstīte ziedu kausiņā to klausīties.

Ventspilī darbojas kupls pulks amatiermākslas kolektīvu – kori un orķestri, folkloras kopas, tautas lietišķās mākslas kolektīvi, dziesmu, vokālie un vokāli instrumentālie ansambļi un citi kolektīvi pulcē vairāk nekā 1000 dalībnieku, atklājot ventspilnieku dažādos talantus un mākslinieciskās izpausmes.

Kā atklāj Ventspils Kultūras centra direktors Māris Valtenbergs, septembris Kultūras centrā ir mierīgāks laiks – pēc saspringtās un dažādu pasākumu piepildītās vasaras daļa darbinieku vēl atpūšas, lai pēc tam ar jaunu jaudu mestos vēlā rudens un ziemas kultūras dzīves īstenošanā. Vietējie amatiermākslas kolektīvi, atpūtušies pēc Dziesmu un deju svētkiem, uzņem jaunus dalībniekus un sāk darbu pie koncertu vai citu pasākumu plānošanas. "Tuvākais lielais atskaites punkts, kur būs daudz dažādu pasākumu, noteikti ir valsts svētku laiks – Lāčplēša diena un Latvijas Neatkarības proklamēšanas gadadiena. Un tad jau pamazām pāriet uz dažādām ziemas tematikām," stāsta Valtenbergs.

Vai Ventspilī ir vīru trūkums?

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Viens no tradīcijām bagātākajiem Kultūras centra kolektīviem ir Ventspils teātris – tā piedzimšanas brīdis datēts 1945. gadā, un kopš tā laika teātra trupa darbojusies bez pārtraukuma.

Kolektīva dvēsele ir Vija Draviņa – viņa teātrī ir jau vairāk nekā 40 gadus, bet pirms sešiem gadiem kļuvusi par Ventspils teātra režisori, kuras uzdevums ir ne tikai saglabāt tradīcijās un pieredzē balstīto teātra profesionālo kvalitāti, bet arī atrast īsto vietu ikvienam, kurš nolēmis savu brīvo laiku un enerģiju ziedot teātra mākslai.
Cilvēki caur skatuvi un dažādiem tēliem vēlas izteikt savas domas un jūtas. Mēs daudzus gadus esam bijuši kopā, un esam kā tāds draudzīgs kulaciņš, dūrīte, kas turas kopā. Tās sajūtas un enerģija, ko jūti, esot uz skatuves, un brīdis, kad tavas emocijas saplūst ar skatītāju emocijām – tie mirkļi nav izstāstāmi. Šī kopā būšanas sajūta un mīlestība uz spēlēšanu arī ir tas, kas liek mums te nākt un darboties.
Vija Draviņa, Ventspils teātra režisore
Ko nozīmē vadīt Ventspils teātra kolektīvu, kādi pārsteigumi gaida skatītājus jaunajā sezonā un cik dažādi ir teātra cilvēku – stāsta Ventspils teātra režisore Vija Draviņa.

Ceļošana laikā

Starp maģiskākajām vietām Ventspilī ir Piejūras brīvdabas muzejs – vieta, kur ceļošana laikā šķiet gluži reāli iespējama. Tur līdz pat oktobra beigām iespējam Kurzemes zvejnieku un zemnieku tradīciju izpēti apvienot ar mierpilnu pastaigu un skaistu foto uzņemšanu.


Viesojoties muzejā, noteikti vērts apskatīt un izstaigāt Smiltnieku māju, kas ar savu saglabātības pakāpi ir unikāla gan Ventspils, gan arī visas Latvijas pilsētvides apbūvē, izpētīt Laivu māju, kur apskatāma 21 zvejas laiva un ar zvejniecību saistītie priekšmeti (šeit noteikti jāatrod Oskara laiva no 1939. gada filmas "Zvejnieka dēls"), bet kā ķirsītis uz lieliski pavadītas dienas piepildījuma būs izbrauciens ar Mazbānīti, kas patiks gan maziem, gan lieliem, un ļaus arī atpūtināt kājas pēc kārtīgas izstaigāšanās.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Tuvu finišam ir arī jaunā Piejūras brīvdabas muzeja daudzfunkcionālā administrācijas ēka, kas nozīmē – vairs ilgi nav jāgaida, kas muzejs zinātkārajiem būs pieejams visu gadu, neraugoties uz laikapstākļiem. Plānots, ka jau 2024. gada pavasarī tā vērs savas durvis apmeklētājiem.


"Jaunā ēka būs daudz plašāka un tajā būs daudz vairāk iespēju, piemēram, būs atsevišķs restaurācijas bloks ar labi aprīkotām metāla un koka restaurācijas darbnīcām. Protams, darbiniekiem būs mūsdienu prasībām atbilstošas darba telpas, bet, pats galvenais, būs divas ekspozīciju zāles. Pirmajā stāvā varēs iepazīties ar tradicionālo dzīvesveidu Ziemeļkurzemē 19. un 20. gadsimtā, bet otrajā stāvā – ar Ziemeļkurzemes dabu," plānus ieskicē Ventspils muzeja direktore Solvita Ūdre.

Līdz ar ēkas atklāšanu muzejs apmeklētājiem no sezonas muzeja kļūs par atvērtu muzeju visa gada garumā. Tas mums dos arī iespēju organizēt muzejpedagoģijas pasākumus atbilstošā vidē.
Solvita Ūdre, Ventspils muzeja direktore
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Tāpat jaunajā ēkā būs trīs krājumu glabātuves, kur pastāvīgu mājvietu atradīs daļa no vairāk nekā 36 tūkstošiem muzeja krājumos esošajiem priekšmetiem, kas šobrīd izvietoti dažādās ēkās muzeja teritorijā.


Jaunā ēka saskaņā ar arhitektes Ijas Rudzītes redzējumu simboliski atgādina kuģi, kas ir piestājis krastā, bet apdares materiālos izmantots daudz koka. Būvprojekta izstrādātājs ir SIA "Melns un Balts", un, kā uzsver Ventspils muzeja direktore, Rudzīte ar komandu veido vienotu Piejūras brīvdabas muzeja tēlu – Laivu māju, jauno administrācijas ēku un koka žogu ap muzeja teritoriju.

VENTSPILS

Kultūras pasākumu izlase 2023

DATUMS
PASĀKUMS
21.09.

Koncertizrāde bērniem "Varde par solisti" koncertzālē "Latvija"

24.09.
Sezonas atklāšanas Senioru balle Kultūras centrā
30.09.

Egila Siliņa solokoncerts koncertzālē "Latvija"

01.10.

Andrejam Lihtenbergam 85. Koncerts "Ziemeļu serenāde" teātra namā "Jūras vārti"

12.10.

Jaunā Rīgas teātra izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis" teātra namā "Jūras vārti"

01.11.

PORTA 23 | Ana Karla Maza koncertzālē "Latvija"

10.11

Imanta Ramiņa 80 gadu jubilejas koncerts

koncertzālē "Latvija"
11.11. - 18.11.
Patriotu nedēļa Livonijas ordeņa pilī
17.11.

Bungu un dūdu mūzikas grupas "Auļi" 20 gadu jubilejas koncerts "Deviņvīru spēks" teātra namā "Jūras vārti"

25.11.

Latvijas Nacionālās operas un baleta izrāde "Nabuko" teātra namā "Jūras vārti"

27.11.

Koncerts "Dzelzs vilks. Jauni 30" teātra namā "Jūras vārti"

02.12.

Ziemassvētku egles iedegšana Lielajā laukumā

12.12.

Štrausa festivāla Vīnes orķestris koncertzālē “Latvija”

17.12.

Eiroradio Ziemassvētku koncerts koncertzālē "Latvija"

25.12.

Mazbānīša Ziemassvētki Piejūras brīvdabas muzejā

31.12.

Jaunā gada sagaidīšana Lielajā laukumā

Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
TeKSTS:
Kristīne Melne
Projekts sadarbībā ar:
DIZaINS:
Ralfs Eglītis
FOTO:
Kārlis Dambrāns (Delfi), Ventspils tūrisma informācijas centrs (publicitātes foto)
Ervīns Malnačs
IZSTRĀDE:
PROJEKTU VADĪBA:
Žanete Kļaviņa
VIDEO:
Patriks Pauls Briķis
MeDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTE:
Līva Lāce