Iepazīsti Ventspili vietējo acīm
Prātam un labsajūtai

Idejas brīvdienām jebkuros laikapstākļos

Teksts: Kristīne Melne
Foto: Kārlis Dambrāns/"Delfi"/Publicitātes foto
Lai gan ierasti rudenī vairāk laika vēlamies pavadīt mājās, der atcerēties – šis ir labākais brīdis, lai plānotu jaunas aktivitātes, meklētu jaunus hobijus, paplašinātu prāta un ķermeņa robežas un izbaudītu vietas, kurās nav būts, jo tieši aktīva un aizrautīga ikdiena ir viens no efektīvākajiem veidiem, lai neļautos skumjām vai sajūtai, ka īstā dzīve notiek tikai vasarās.

Galamērķis zinātkārajiem

Ventspils Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne. Foto: Kārlis Dambrāns, "Delfi"
Kopš pērnā gada jūnijā dažāda vecuma zināt un izpētīt kāros prātus uz Ventspili vilina Zinātnes centra "Vizium" mirdzošais kuģis. Skaitļi ir iespaidīgi – svinot pirmo jubileju, bija uzņemti 160 tūkstoši viesu, bet vasaras izskaņā "Vizium" sagaidīja jau 200 tūkstošo apmeklētāju.

Līdz ar jaunā mācību gada sākšanos uz "Vizium" atkal plūst skolu ekskursijas, lai ārpus ierastajām skolas telpām mūsdienīgā un atraktīvā vidē ielūkotos eksakto zinību pasaulē, eksperimentos un neizsmeļamajās iespējās. Skolēniem ir iespēja gan aplūkot un iepazīt interaktīvos un izglītojošos eksponātus, gan piedalīties zinātnes šovos, tehniski radošajās un vides darbnīcās, kā arī izvēlēties kādu no audiovizuālajām darbnīcām, kuras ir iespējams apmeklēt programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros.

"Vienu mācību gadu esam kopā ar skolām izmaluši, uzklausījuši un sapratuši, kas skolām ir aktuāli. Tagad Latvijā ir pietiekami liels un aktīvs ekoskolu tīkls un aktuālas kļuvušas vides tēmas, tāpēc mums ir izstrādātas vairākas mācību programmas par šīm tēmām,” par jaunumiem stāsta Elīna. Arī esošās programmas tiek pārskatītas, atjaunotas un pielāgotas aktualitātēm. “Mēs visu laiku mēģinām sekot līdzi jaunumiem, bet arī saprotam, ka arī pamata mācību saturs nekur nepazūd, tāpēc arī pamatlietas turpinām attīstīt un uzlabot,” ieskicē "Vizium" vadītāja.
Lai gan precīzu datu par to, cik daudz apmeklētāju "Vizium" viesojušies atkārtoti, Ventspils Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne novērojusi – nodarbībās un ekskursijās bieži nākas dzirdēt, ka bērns iepriekš bijis Zinātnes centrā ar ģimeni, bet tagad atgriezies ar klasi. Arī šajā gadījumā atkārtošana ir zināšanu māte, un par garlaicību, atgriežoties "Vizium", nav jāsūdzas, piemēram, var izbaudīt jaunizveidotās vides virtuālās realitātes brilles. “Arvien biežāk redzam, ka cilvēki atgriežas, un mums ir arvien aktīvāk jāstrādā, lai pamainītu saturu, lai būtu interesanti. Zinātnes centrs nekad nebūs gatavs. Mēs jau pērn, griežot lentīti, zinājām, ko vēlamies uzlabot, attīstīt un mainīt,” apņēmības pilna ir Kroņkalne.
Mums ir izdevies sasniegt nospraustos mērķus. Cilvēkiem interesē, viņi brauc un skatās. Šovasar izteikti vairāk bija ārzemnieku – ne tikai no tuvajām kaimiņvalstīm, bet arī, piemēram, no Zviedrijas un Norvēģijas –, kas nozīmē, ka ziņas par "Vizium" ir plaši izskanējušas.
Elīna Kroņkalne, Ventspils Digitālā centra direktore

Emocijas un kustības visām gaumēm

Rodeļu trase. Publicitātes foto

Šīs vasaras karstākais jaunums Ventspilī noteikti bija Piedzīvojumu parka rodeļu trase. Tie, kuri domā, ka līdz ar laika apstākļos cimperlīgā rudens atnākšanu emocijām bagātie nobraucieni vairs nav iespējami, maldās – ventspilnieku rodeļu trase būs pieejama visu gadu, kas to atšķir no citām trasēm Latvijā.


Olimpiskā centra "Ventspils" valdes priekšsēdētājs Jurģis Liepājnieks vairāk nekā 500 metrus garo rodeļu nobraucienu iesaka izbaudīt vismaz divreiz – pirmajā reizē baudot jaunās sajūtas, bet, braucot atkārtoti, ļaut acīm pakavēties pie iespaidīgā skata. Starp citu, arī rudenī un ziemā ikviens ir aicināts pārbaudīt savu sportisko garu un izturību, veicot 385 pakāpienus līdz briedim Piedzīvojumu parka kalna virsotnē, lai savām acīm baudītu vienu no dižākajiem skatiem Kurzemē.


Kā uzsver Liepājnieks, Piedzīvojumu parks vasaras sezonu atkarībā no laikapstākļiem noslēgs vien ap oktobra vidu, un līdz tam parkā gaidīti gan individuālie apmeklētāji, gan skolēnu ekskursijas. Starpsezonā parkā darbu turpinās rodeļu trase, un tad jau īkšķi būs jātur visiem ziemas aktīvās atpūtas cienītājiem, lai laikapstākļi ļauj ar pilnu jaudu uzsākt un izbaudīt ziemas priekus.

Septembrī Piedzīvojumu parks apmeklētājiem būs atvērts piektdienās no plkst.15.00 līdz 19.00, sestdienās un svētdienās no plkst.11.00 līdz 19.00, bet Kaķa taka, peintbola un lāzertaga spēles ar iepriekšēju pieteikšanos būs pieejamas gan septembrī, gan arī oktobrī. Tāpat septembrī un oktobrī pēc iepriekšēja pieteikuma Piedzīvojumu parkā tiek apkalpotas ekskursantu grupas.

Pēc ikgadējās tehniskās apkopes septembra sākumā apmeklētājus gaida arī Ventspils ūdens piedzīvojumu parks ar lielo un mazo baseinu, ūdens atrakciju un SPA zonu un atlētikas zāli, kas var līdzēt cīņā pret rudens un ziemas enerģijas zudumu.

"Mūsu trīs atlētikas zālēs – Basketbola hallē, Ūdens piedzīvojumu parkā un Pārventas sporta hallē – šogad esam sajutuši negaidīti lielu interesi un cilvēku pieplūdumu. Vasarā tas nedaudz kritās, kas ir dabiski, bet tagad cilvēki atgriežas un zālēs būs labs noslogojums,” par aktīvajiem ventspilniekiem priecājas Liepājnieks.

Olimpiskā centra "Ventspils" piedāvājums ir plašs – vietējo iedzīvotāju un pilsētas viesu iecienītas ir Basketbola halle un Ledus halle, kur pavasarī nomainīts ledus dzesētājs, kas ļaus vēl efektīvāk un drošāk strādāt visās sezonās. Tur notiek treniņi hokejā, kērlingā, šorttrekā un daiļslidošanā, bet noteiktos laikos tā ir pieejama ikvienam.

Īpašā cieņā Ventspilī ir arī futbols – Pārventas sporta kompleksā visu gadu ne tikai sportistiem, bet arī noteiktos laikos bez maksas vietējiem iedzīvotājiem pieejams futbola laukums ar mākslīgo segumu. Katoļu ielas futbola stadionā šogad nomainīts segums, kas aktīvajam hobijam sniegs pievienoto vērtību – spēlēt uz pilnīgi jauna seguma. Līdz novembra beigām tur plānots atjaunot apgaismojumu, bet nākamgad – izbūvēt jaunas ģērbtuves. Olimpiskā centra "Ventspils" stadionā iedzīvotājiem bez maksas ir pieejams stadiona skrejceļš, ielu vingrošanas stadions un mini futbola laukums.

"Rudenī mūsu bāzes ir lielākoties aizņemtas ar skolēniem, jo tā ir mūsu filozofija – jaunās sporta bāzes ceļam blakus skolām, lai nav tā, ka sporta bāze līdz pēcpusdienai stāv tukša," sportiska dzīvesveida virzību Ventspilī skaidro Liepājnieks.

Lai paplašinātu vissezonas aktīvā dzīvesveida piedāvājumu, tuvākajos ventspilnieku plānos ietilpst arī iekštelpu skeitparka un divu pludmales volejbola iekštelpu laukumu izveide.

Sporta namā "Centrs" ikvienam visu gadu iespēja spēlēt tenisu, ir pieejama moderna šautuve ar 8 šaušanas celiņiem un Baltijā lielākā ārējā alpīnistu siena, kuru no lietus sedz jumts. Mazāk plaša alpīnistu siena pieejama arī sporta hallē "Pārventa", ko izmantot ne tik labvēlīgos laikapstākļos.

Vienmēr kustībā

Kā atklāj Ventspils Sporta pārvaldes vadītāja Daina Paipala, ventspilnieki vienmēr ir kustībā, un pilsētas infrastruktūra veidota tā, lai vēlmi kustēties atbalstītu. Labiekārtotie parki, ērtās pieejas jūrai un labi aprīkota pludmale, vairāk nekā 70 kilometrus garais veloceliņu tīkls, kas vijas caur pilsētu, bez maksas pieejamie āra trenažieri, basketbola laukumi dažādās pilsētas apkaimēs – tā ir tikai daļa no plašā piedāvājuma.

Ierasti pirms lielajiem sporta pasākumiem – Ventspils maratona, Nūjošanas čempionāta un citām aktivitātēm – iedzīvotājiem ir iespēja arī zinošu treneru vadībā stiprināt savu fizisko formu, ko daudzi arī izmanto. Tāpat lielu iedzīvotāju interesi piesaista Eiropas Veselības nedēļa, kas šoruden Ventspilī intensīvās programmas dēļ pastiepusies līdz gandrīz divām nedēļām.

Eiropas Veselības nedēļu Ventspilī noslēgs svētdien, 1. oktobrī, kad ikviens ir aicināts pievienoties 12 kilometru meža un piejūras pārgājienam. Sākums pānots pulksten 11. Starts un finišs pie Staldzenes stāvkrasta pludmales stāvlaukuma.

Daudz tiek domāts par bērnu fizisko attīstību – dažādu projektu ietvaros mazie ventspilnieki var apgūt slidošanu, peldēšanu un tiek iepazīstināti ar citiem sporta veidiem. Tāpat notiek ģimeņu veloizbraucieni instruktoru vadībā, dažādi pārgājieni un citas aktivitātes. Iezīmējot rudens/ziemas sezonu, aktīvie ventspilnieki gaida 18. novembri, kad tradicionāli varēs izsoļot, izskriet, izbraukt ar velosipēdu vai iznūjot Latvijas kontūru, bet gada izskaņā – 31. decembrī – notiks Vecgada skrējiens, simboliski noslēdzot gadu ar fiziskām aktivitātēm un vēlot tikpat aktīvu nākamo gadu.
Ventspilī ir ļoti dauz iespēju sportot un būt aktīvam bez papildu tēriņiem. Ikdienā pati daudz pārvietojos ar kājām, un mani patiesi priecē, ka redzu, piemēram, daudz cilvēku ar nūjām, kas dodas uz Reņķa dārzu.
Daina Paipala, Ventspils Sporta pārvaldes vadītāja
Ieteikumi rudenīgām pastaigām
Rudens ir brīnišķīgs laiks, lai atgrieztos vietās, kur būts vasarā. Saulainās dienās gaisma krīt citādi, apkārtne pamazām iekrāsojas rudenīgajās toņkārtās. Ja šķiet, ka Ventspilī viss jau redzēts, te daži ieteikumi, kā pastaigu pa pilsētu padarīt par aizraujošu spēli.
Ja apciemot visas 28 Ventspils gotiņas šķiet neiespējamā misija, dodies apskatīt trīs lielās gotiņas – Govi Matrozi, Puķu Govi un Govi Ceļotāju. Ņemot vērā attālumus, tas var kļūt par lielisku rudens brīvdienu velo izbraucienu.
Pastaigas vai velobrauciena maršrutā var iekļaut arī kādu no 11 Ventspils strūklakām. Populārākā un iespaidīgākā no tām ir "Fregate "Valzivs"", bet citu strūklaku meklēšana pilsētā var izvērsties aizraujošā piedzīvojumā.
Jūra ir labākais galamērķis jebkurā gadalaikā. Atbilstošs apģērbs un apavi, silta dzēriena termoss, sviestmaizes, un ir iespēja piedzīvot lielisku rudens pikniku. Pastaigu iespējams apvienot ar skaistu foto uzņemšanu, piemēram, ķerot rudens gaismu caur Latvijas kontūru pie Ventspils piejūras 5. laipas.
Pamatoti viena no aktīvo ventspilnieku iecienītākajām vietām ir Būšnieku ezera taka. Raita pastaiga, velobrauciens, nūjošana – tur var izkustēties un saelpoties svaigo priežu un ezera gaisu. Ja ar pastaigu vien ir par maz, var piestāt pie 10 vingrošanas stendiem, bet uzmundrinošas peldes cienītāji Būšnieku ezerā noteikti var uzsākt rūdīšanos "roņošanai".
Protams, brauciens uz Ventspili nebūs pilnvērtīgs, ja vismaz reizi nebūsi izbaudījis saulrietu uz Dienvidu mola. Rudeņos pastaigu var apvienot ar vētru baudīšanu, tiesa, rūpējoties par savu un līdznācēju drošību.
Viena no Ventspils slēptajām pērlēm ir Ostgals, pilsētas daļa, kur apskatāma 19. gadsimta koka apbūve. Šo vietu īpaši novērtējuši vietējie fotogrāfi, izceļot šauro un kluso bruģēto ieliņu īpašo noskaņu skaistu kadru iemūžināšanai.
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
TeKSTS:
Kristīne Melne
Projekts sadarbībā ar:
DIZaINS:
Ralfs Eglītis
FOTO:
Kārlis Dambrāns (Delfi), Ventspils tūrisma informācijas centrs (publicitātes foto)
Ervīns Malnačs
IZSTRĀDE:
PROJEKTU VADĪBA:
Žanete Kļaviņa
VIDEO:
Patriks Pauls Briķis
MeDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTE:
Līva Lāce