Iepazīsti Ventspili vietējo acīm

Bez sastrēgumiem un mierā
Kā rit ikdiena Ventspilī

Teksts: Kristīne Melne
Foto: Kārlis Dambrāns/"Delfi"/Publicitātes foto
Izvēloties dzīvesvietu sev vai ģimenei, mums ir svarīgi ne tikai, kā izskatās tuvākā dzīves telpa – dzīvoklis vai māja –, bet arī apkārtne. Ideālajā variantā vēlamies, lai viss, kas nepieciešams raitai un produktīvai ikdienai, atrastos rokas stiepiena attālumā – darbs, bērnudārzs vai skola ģimenes jaunākajiem locekļiem, kultūras vietas un parki, kur izvēdināt galvu pēc aizņemtas darbadienas. Kā rit ikdiena Ventspilī dzīvojošajiem un kas jaunos speciālistus mudina turp pārvākties?
Rūpēs par speciālistu piesaisti
Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis. Foto: Kārlis Dambrāns, "Delfi"

Pērnajā rudenī kā divu stāvu piebūve pie Ventspils slimnīcas ēkas tika atklāts Kurzemes Rehabilitācijas centrs, būtiski paplašinot rehabilitācijas pakalpojumu klāstu un uzlabojot pakalpojumu pieejamību.


Kā skaidro Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis, pasaules tendences liecina – rehabilitācijai ir jāatrodas pēc iespējas tuvāk slimnīcai. Tas pacientam ir gan ērtāk, gan palīdz drīzāk atlabt. Arī pacienta tuviniekiem šāds risinājums atvieglo ikdienu, jo atkrīt garais ceļš, piemēram, uz Vaivariem.


"Pacients rehabilitāciju saņem uzreiz nodaļā pēc operācijas un tad jau var sākt izmantot pakalpojumus rehabilitācijas centrā, un tādējādi ātrāk atgriežas normālā ikdienas dzīvē," skaidro Lācis. "Šis nav lielākais rehabilitācijas centrs Latvijā, bet mēs esam otrajā vietā Latvijā rehabilitācijas pakalpojumu dažādībā," uzsver slimnīcas vadītājs. Kā īpašus jaunumus plašajā pakalpojumu klāstā viņš izceļ baseinu ar paceļamo grīdu, kas piemērots dažādu klientu vajadzībām, virtuālās realitātes iekārtas un citus modernus risinājumus.

"Mēs esam viena no retajām slimnīcām ārpus Rīgas, kurai uz pilnu slodzi strādā trīs rehabilitācijas ārsti. Tāpat mums ir pilnībā nokomplektēta fizioterapeitu komanda, ir ergoterapeiti, klīniskais psihologs, audio-logopēds, uztura speciālists – visi speciālisti, kas ir nepieciešami centra darbībai. Mēs jau būvniecības laikā mērķtiecīgi strādājām pie speciālistu piesaistes, lai nav tā, ka ir skaistas telpas, bet nav, kas strādā," uzsver slimnīcas vadītājs.

"Tas nav tikai darba piedāvājums un konkurētspējīgs atalgojums, bet dažādu lietu komplekss," par speciālistu piesaisti stāsta Lācis. Pilsētas saistošajos noteikumos mediķu bērniem iekļauti atvieglojumi – iespēja sākt mācības izvēlētajā izglītības iestādē bez rindas. Tāpat speciālistiem tiek nodrošināta dzīvesvieta. "Tas ir nopietns lēmums – pārcelties uz dzīvi citā pilsētā. No sākuma ir lieli izdevumi, un mēs mēģinām to atvieglot," uzsver slimnīcas vadītājs, atklājot, ka lielākā daļa Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas speciālistu ir dzimuši un auguši citur, bet darba dēļ pārcēlušies uz Ventspili.

Gādājot par esošo darbinieku labbūtību, tiek domāts arī par viņu mentālo veselību, jo tieši mediķi ir viena no tām grupām, ko slodzes, darbaroku trūkuma un citu apstākļu dēļ bieži skar izdegšana. "Nav noslēpums, ka mediķu trūkst. Īpaši tas attiecas uz māsām. Tāpēc mums slimnīcā ir klīniskie psihologi, jo darbinieku mentālā veselība ir ļoti svarīga, un pie tā mēs nopietni piestrādājam," skaidro slimnīcas vadītājs.

Šovasar skatē "Gada labākā būve Latvijā 2022" Kurzemes Rehabilitācijas centrs ieguva trešo vietu nominācijā "Pārbūve un atjaunošana".

Šeit viss ir blakus!
Kurzemes rehabilitācijas centra fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Jūlija Jurčenko. Foto: Kārlis Dambrāns, "Delfi"
Darbs Kurzemes rehabilitācijas centrā uz Ventspili atvilinājis atpakaļ tur augušo Jūliju Jurčenko, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsti. Pēc 12. klases beigšanas viņa devās mācīties uz Rīgu, kur nodzīvoja gandrīz 17 gadus. Aicinot darbā uz Ventspili, Jūliju uzrunājusi Kurzemes Rehabilitācijas centra vadītāja Ulla Bambīte. "Viņa teica: "Atnāc, apskaties!" Tad visi pakalpojumi vēl bija slimnīcas ēkā, bet viņa man parādīja projektu, izstāstīja, kādi pakalpojumi būs pieejami, un man iepatikās," atceras Jūlija. Sākumā viņa uz Ventspili darbā braukusi tikai brīvdienās, bet darbs divās pilsētās prasījis pārāk daudz resursus. "Tad es sapratu, ka jāizvēlas viens," izlēmusi ārste, un ar ģimeni pieņemts lēmums pārcelties uz Ventspili.

"Ja ir ģimene, sākumā jāpadomā par viņiem. Mans vīrs ir jūrnieks, viņam bija vienalga, kur dzīvot (smejas). Man bija svarīgi, ka šeit dzīvo mani vecāki, varu viņiem palīdzēt, viņi man. Liels pluss bija, ka piešķir dzīvokli. Nav tā, ka atbrauc, un tad jāmeklē, kur dzīvot un vai vispār ir ko īrēt, jāuztraucas, kādi būs apstākļi," par pārcelšanos stāsta Jūlija. Viņas ģimenē aug divas meitas – piecus un 12 gadus vecas –, tāpēc ārste var novērtēt gan brīvi pieejamos pulciņus un plašo nodarbību klāstu, gan pilsētas infrastruktūru, kas ļauj ietaupīt laiku un justies droši par bērnu ikdienas gaitām.

"Ventspilī viss ir blakus. Šeit nav sastrēgumu. Uz darbu ar kājām man ir sešas minūtes. Lielākā meita man saka, ka savās ikdienas gaitās pat nepaspēj pa ceļam noklausīties vienu dziesmu, kad ir jau klāt. Arī apmaldīties šeit ir grūti," priecājas Jūlija. Viņa ar ģimeni izbauda gan pludmales tuvumu, gan pilsētas parkus, gan Ūdens piedzīvojumu parka baseinu, kas gan pieaugušajiem, gan bērniem ļauj peldēt visu gadu, gan dažādos kultūras un izklaides pasākumus ventspilniekiem un pilsētas viesiem.

Protams, Jūliju kā veselības speciālisti uzrunājušas arī jaunās un mūsdienīgās rehabilitācijas centra telpas ar labo tehnisko nodrošinājum. "Nevajag nekur braukt – viss ir uz vietas." Lielu lomu spēlē arī darba kolektīvs, kas jaunpienācēju uzņēmis kā ģimenes locekli. "Tu atnāc, visi tevi apņem kā ģimene, un tu jūties šeit svarīga un gaidīta." Jūlija smejot atklāj, ka viņas klasesbiedrene, neiroloģe, kura arī atgriezusies dzīvot Ventspilī, kādus trīs gadus vilinājusi Jūliju turp. "Viņa man visu laiku teica: "Brauc!" Man likās, ka Rīgā ir vairāk iespēju, bet patiesībā šeit ir ļoti labi. Te arī ļoti atbalsta papildu mācības, došanos uz konferencēm un citādi rūpējas par darbinieku izaugsmi." Viņa atklāj vēl kādu interesantu novērojumu – ventspilnieki daudz uzmanīgāk un atbildīgāk izturas pret ārsta norādījumiem un pierakstu laiku. "Uz vizīti atnāk ap 95% cilvēku, ko nevar salīdzināt ar situāciju, piemēram, Rīgā."
Atbalsta instrumenti pedagogiem
Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Jana Bakanauska. Foto: Kārlis Dambrāns, "Delfi"
"Pedagogu trūkums ir ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas un pasaules problēma," norāda Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Jana Bakanauska. Tas arī bijis iemesls pirms diviem gadiem uzsākt cilvēkresursu piesaistes rīcības programmu, kas jau arī nesusi pirmos panākumus. "Es negribu teikt, ka ir ideāli. Ideāli būs tad, kad mēs varēsim izvēlēties, bet ir situācijas, kad iestāžu vadītāji jau tagad var izdarīt izvēli."

Viens no stūrakmeņiem jauno speciālistu piesaistē ir dienesta dzīvokļu piešķiršana. "Tas ir pašvaldības nopelns, ka tai ir iespēja to piedāvāt, un cilvēkus tas interesē." Viņa novērojusi, ka ir dažādas tendences – ir jaunas ģimenes, kas vēlas pārvākties no Rīgas vai citām pašvaldībām, ir māmiņas, kuras dzīvē vēlas kaut ko mainīt un izvēlas ar bērniem pārcelties, ir sievietes, kuru bērni ir izauguši un kuras vēlas dzīvē pamēģināt kaut ko jaunu. "Ir dažādi ceļi, kas šurp atved cilvēkus," norāda Bakanauska un atklāj – uzsākot jauno mācību gadu, pedagogiem Ventspilī piešķirti tuvu 20 dzīvokļiem.

"Mēs varam palepoties – esam piesaistījuši vidusskolas fizikas skolotāju, esam piesaistījuši vairākus gan vidusskolas, gan pamatskolas līmeņa biologus, mums ir izdevies piesaistīt latviešu valodas speciālistus un mūziķus. Tāpat esam piesaistījuši pirmsskolas pedagogus, logopēdus un sākumskolas skolotājus," uzskaita Bakanauska, norādot – vēl aizvien ir arī speciālisti, kuru trūkst, piemēram, logopēdi, psihologi un citi.

Speciālistu piesaistei Ventspils Izglītības pārvalde izmanto arī citus efektīvus instrumentus, piemēram, stipendijas topošajiem pedagogiem mācību laikā – to prioritāro jomu studentiem ir iespējams saņemt no trešā kursa, un stipendijas apmērs ir puse no minimālās algas desmit mēnešus gadā.
Ventspils izglītības pārvaldes Vadītājas vietnieka izglītības jautājumos p.i. Kristians Jacevičs. Foto: Kārlis Dambrāns, "Delfi"
Kā papildina Ventspils izglītības pārvaldes Vadītājas vietnieka izglītības jautājumos p.i. Kristians Jacevičs, Ventspils izglītības iestādēs darbam tiek piesaistīti arī speciālisti ar augstāko izglītību, kuri apgūst 72 stundu kursu – pedagoģijas pamatus. "To tēmu, kuru cilvēks ir apguvis augstskolā, viņš var pasniegt skolā. Tā ir iespēja ievilināt skolu sistēmā profesionāļus, kam ir nopietna nozares pieredze – viņi skolā ienāk ar citu redzējumu, bet nezaudē saikni ar savu pamata darbavietu. Vēl aizvien aicinām speciālistus pieteikties un esam gatavi apmaksāt šīs 72 stundu apmācības," stāsta Jacevičs.

Īpaši augstas raudzes speciālistiem, kuri ir sevi pierādījuši un kuri ir gatavi pārcelties uz Ventspili, izstrādāta īpaša un individuāli pielāgojama bonusu sistēma, kas varētu atvieglot lēmumu mainīt dzīvesvietu un palīdzēt iedzīvošanās procesā.
"Protams, mēs ļoti daudz domājam arī par esošajiem pedagogiem – viena lieta ir jaunu speciālistu piesaiste, bet otra – esošo noturēšana," neslēpj Bakanauska. Gādājot par profesionāli pilnveidi, strādājošiem un paralēli studējošiem pedagogiem no šī gada ir iespēja atgūt 30% no mācību maksas. Lai rūpētos par pedagogu labbūtību un gādātu par izdegšanas risku mazināšanu, Ventspilī ir izveidots pedagogu atbalsta dienests, kur var saņemt ne tikai metodisku atbalstu, bet arī psihologa, supervizora vai cita speciālista palīdzību. Atbalsts un dažādi noderīgi materiāli pieejami arī elektroniskajā vidē. Tāpat Ventspilī darbojas VIP akadēmija, kur apmāca dažāda līmeņa jaunos vadītājus, un virkne citu iespēju personības un profesionālā snieguma pilnveidei.
Mēs iedodam pedagogam spārnus. No pašvaldības puses lielākā rūpe ir tā, lai Ventspilī pedagogs jūtas labi, ir cienīts un novērtēts. Tas viņam, strādājot ar bērniem, ļaus savu darbu veikt visaugstākajā līmenī.
Jana Bakanauska, Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja
Atgriezties dzimtajā pilsētā: pieredzes stāsts
Linda Rudzroga ir dzimusi un augusi Ventspilī, bet pēc vidusskolas beigšanas devusies studēt uz Rīgu. Pēc studijām nolēmusi atgriezties Ventspilī, kur ilgāku laiku strādājusi Ventspils Domē, bet tagad viņas darbs ir gādāt par Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas sabiedriskajām attiecībām. Tāpat Linda ir lektore Ventspils Augstskolā, darbojas kā pašnodarbinātā ar dažādiem ar mārketingu saistītiem projektiem, un šajā jomā galvenais ir mārketinga atbalsts vīra biznesam – viņš vada kokapstrādes uzņēmumu.

Kā tad rit Lindas dzīve un viņas ģimenes dzīve Ventspilī?
Nenoliegšu, ka man patīk arī Rīga, bet vienlaikus mani mazliet par daudz nogurdina tā burzma. Šeit, Ventspilī, ir miers, bet vienlaikus ir daudz iespēju. Tāpat man ir svarīgi, lai mani bērni justos droši un man nav jātērē daudz laika ceļā, ikdienā pārvietojoties kopā ar viņiem starp skolu un pulciņiem.
Linda Rudzroga, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas sabiedrisko attiecību vadītāja
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
TeKSTS:
Kristīne Melne
Projekts sadarbībā ar:
DIZaINS:
Ralfs Eglītis
FOTO:
Kārlis Dambrāns (Delfi), Ventspils tūrisma informācijas centrs (publicitātes foto)
Ervīns Malnačs
IZSTRĀDE:
PROJEKTU VADĪBA:
Žanete Kļaviņa
VIDEO:
Patriks Pauls Briķis
MeDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTE:
Līva Lāce