Iepazīsti Ventspili vietējo acīm

118 tūkstoši lampiņu un vecpilsētas sirdspuksti
Kur Ventspilī meklēt svētku noskaņu

Teksts: Kristīne Melne
Foto un video: Kārlis Dambrāns
Decembris pamatoti tiek uzskatīts par gada skaistāko mēnesi – Ziemassvētku un gadu mijas noskaņās malu malās skan svētku dziesmas, smaržo mandarīni, piparkūkas un karstie dzērieni, bet nami un pilsētu ielas rotājas gaismiņās, kas atmirdz ikviena acīs. Ko šim skaistajam svētku laikam sarūpējusi Ventspils?
Kur slēpjas svētku noskaņa?
Līdz ar pilsētas egļu iedegšanu decembra sākumā visā Ventspilī uzmirdzējušas svētku gaismiņas – kā atklāj Ventspils Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš, kopumā pilsētā izvietoti ap 260 gaismas objektu. Tāpat pilsēta uzstādījusi sešas egles – Lielajā laukumā, Rātslaukumā, Pārventas centrā, pie Ventspils domes un abās bērnu pilsētiņās –, bet krāšņas svētku galvenās varones meklējamas arī Vecpilsētas Tirgus laukumā, Piedzīvojumu parkā un pie Olimpiskā centra "Ventspils".

Līdz ar tumsas iestāšanos ik vakaru Ventspilī var doties svētku noskaņas meklējumu pastaigā – Lielajā laukumā valda muzikāla noskaņa un mazie dalībnieki būs sajūsmā par iespēju paspēlēt lielās gaismas klavieres. Tur arī meklējams viens no šīs ziemas sezonas jaunumiem – pie nākamā gada zīmes novietots izgaismots medību rags, uz kura iespējams apsēsties, lai tiktu pie kārotā foto. Laikrakstu aleja maģiski pārtapusi Lietussargu alejā, bet Annas ielā iemirdzējušās svētku sirdis, kas aicina pie sirdīm rotātās Rātslaukuma egles. Tāpat dažādi rotājumi meklējami Jaunpilsētas laukumā, Jūras ielā, Kuldīgas ielā un citviet pilsētā, un, kā stāsta Puriņš, pilsētas kokos izgaismotas 3200 lampiņu virtenes, kuru kopgarums ir ap 40 kilometriem. Ik virtenē ir 37 lampiņas, kas nozīmē – Ventspils kokos mirdz vairāk nekā 118 tūkstoši lampiņu.

Izgaismots piedzīvojums sarūpēts arī Bērnu pilsētiņas apmeklētājiem – tur iemirdzējušās zodiaku zīmes gaismas figūras, kas aicināt aicina doties pastaigā, lai atrastu un nofotografētos pie sava dzimšanas gada aizbildņa vai citām noslēpumainajām dzīvajām radībām. Lai ikviens mierpilni var baudīt nesteidzīgas pastaigas, šobrīd arī ziemas sezonas darbalaiks pagarināts līdz pulksten 22.
Likt pukstēt vecpilsētas sirdij
Par vienu no Ventspils svētku laika galvenajiem punktiem kļuvis Ventspils tirgus, kur kopš decembra sākuma uzburta īsta svētku pasaka. Ja agrāk Tirgus laukumā svētku laikā notikuši vien pāris pasākumi, šogad visu mēnesi tiek gādāts par svētku noskaņu, un līdz ar egles iedegšanu tur ikdienā darbojas mini zoo, ir baudāmi karstie dzērieni un uzkodas, bet pasākumu laikā būs iespēja iegādāties vietējo amatnieku darinājumus un citas dāvanas.

"Vasarā, tūrisma aktīvajā sezonā, šeit ir liela rosība, bet ziemā ir klusāk. Man ir liels prieks, ka šogad arī šajā klusajā periodā spējam atdzīvināt šo vietu, ko es saucu par Ventspils vecpilsētas sirdi, kurā ir jākūsā dzīvībai," gandarīts ir Ventspils tirgus valdes priekšsēdētājs Juris Jope.
Lielākais svētku pasākums Tirgus laukumā plānots 21. decembrī, kad tur notiks tradicionālais Ziemas vakara tirgus. Tajā uzstāsies dažādi vietējie kolektīvi un mākslinieki, ļaujot savlaicīgi notvert īsto svētku noskaņu. Tiem, kuri iepirkumus atliek uz pēdējo dienu, svētku galda klāšanā vai pēdējo dāvanu iegādē talkā nāks rīta tirdziņi, kas darbosies 22. un 23. decembrī.
Baudījums kultūras mīļotājiem
SIA “Kurzemes filharmonija” valdes priekšsēdētāja Sigita Migoļa. Foto: privātais arhīvs
Daudzveidīgu programmu svētku noskaņās piedāvā arī SIA "Kurzemes filharmonija" – gan teātra namā "Jūras vārti", gan koncertzālē "Latvija" notiks pasākumi dažādām gaumēm. "Mums būs brīnišķīgi pasākumi gan pirms svētkiem, gan pēc svētkiem tiem, kuri, iespējams, ir noguruši svinēt un vēlas pabaudīt kaut ko mierīgāku," aicina SIA "Kurzemes filharmonija"valdes priekšsēdētāja Sigita Migoļa.

"Mēs piedāvājam dažādas programmas gan ar saviem Ventspils vietējiem māksliniekiem, gan, protams, ar pieaicinātajiem, un šādas sadarbības brīnišķīgs piemērs būs 16. decembrī, kad kopā ar Ventspils bigbendu un kamerorķestri Ziemassvētku koncertā visus priecēs Aija Andrejeva un Jānis Aišpurs," aicina "Kurzemes filharmonijas vadītāja.

Liels gandarījums koncertzālei "Latvija" ir tas, ka šogad tā sadarbībā ar Eiropas Raidorganizāciju apvienību un Latvijas Radio 3 “Klasika” piedalīsies Eiroradio Ziemassvētku dienā, ko šogad atzīmēs Trešajā adventē, un koncerta klausītājiem būs iespēja šo unikālo notikumu, kas izskanēs vairākās Eiropas Raidorganizāciju apvienības dalībvalstīs, piedzīvot klātienē. Tajā uzstāsies Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā, kā arī pianists Daumants Liepiņš un ērģelniece Liene Andreta Kalnciema.

"Otrajos Ziemassvētkos – 26. decembrī – visus tradicionāli gaidīsim uz koncertu "Ērģeļmūzika Ziemassvētkos", kur ērģelnieces Larisas Carjkovas un mecosoprāna

Baibas Renertes izpildījumā skanēs gan latviešu komponistu, gan ārzemju autoru skaņdarbi. Gads pie mums skaisti noslēgsies ar dziedātājas Lindas Leen koncertu "Gaismas spēles. Gaisma ir tikai puse no stāsta"," stāsta Migoļa.

"Protams, arī Teātra nams "Jūras vārti" šajā laikā piedāvā dažādus pasākumus – tur gan vairāk skanēs populārās mūzikas koncerti un notiks arī bērnu izrādes," ieskicē Migoļa, izceļot gan svētku ieskandināšanas koncertu "Lai sirdi silda prieks" 20. decembrī, gan tikšanos ar bērnu iemīļoto suņuku Pifu muzikālā izrādē "Pifa Ziemassvētki" 21. decembrī.
Tie, kuri Ziemassvētkos tuvos un mīļos vēlas iepriecināt ar vienu no jēgpilnākajām dāvanām – koncertu vai teātru biļetēm –, aicināti ielūkoties "Jūras vārtu" un koncertzāles "Latvija" programmās, tur atrodot dažādas pieredzes, ko dāvināt gan citiem, gan, iespējams, sev pašam nākamajā gadā, kas, starp citu, būs īsts jubileju gads – "Jūras vārti" atzīmē 15. jubileju pēc rekonstrukcijas, bet koncertzāle "Latvija" iesoļo sava piektā darbības gada zīmē.
Gandrīz aizvadītais gads mums ir bijis ļoti aktīvs, un šajā svētku gaidīšanas laikā vislielāko paldies vēlos pateikt savai komandai par izturību un darbu, ko ikviens nenogurstoši dāvā, lai klausītāji var nākt un baudīt šos profesionāli sagatavotos koncertus.
Sigita Migoļa, SIA “Kurzemes filharmonija” valdes priekšsēdētāja
Bluķa vakars un citi svētku prieki
Ventspils Kultūras centra direktors Māris Valtenbergs . Foto: Kārlis Dambrāns, "Delfi"
Arī Ventspils Kultūras centram un tā kolektīviem decembris ir rosības pilns laiks – 16. un 17. decembrī notiks tradicionālās svētku eglītes bērniem, bet 21. decembrī ikviens aicināts uz tradicionālo Bluķa vakaru. "Bluķa vakarā mēs no Rātslaukuma līdz Vecpilsētas tirgus laukumam vilksim bluķi, tādā veidā aizvelkot līdzi un beigu beigās sadedzinot arī visas šī gada laikā notikušās nebūšanas. Piedalīsies ārkārtīgi liels skaits mūsu amatiermākslas kolektīvu, iesaistīsies arī skolēni no 4. vidusskolas, kuri, starp citu, no savas skolas vilks savu bluķi. Noslēgumā
Vecpilsētas tirgus laukumā būs jau tradīcijām bagātā maskošanās, dejošana un viss, kas piederas pie ziemas saulgriežu svinēšanas," stāsta Ventspils Kultūras centra direktors Māris Valtenbergs.

"26. decembrī aicinām visus uz Livonijas ordeņa pili, kur komponista Valda Zelvera autordziesmu vakarā divos koncertos uzstāsies labākais Latvijas sieviešu koris – Ventspils koris "Venda", kuri šogad ieguva Lielo balvu Dziesmu svētku koru karos," Otro Ziemassvētku plānus ieskicē Kultūras Centra vadītājs.
Svētku kulminācija, protams, plānota 31. decembrī – tā kā gada izskaņa iekrīt svētdienā, to jau pa dienu ieskandinās pasākumi abās Ventspils bērnu pilsētiņās, bet uz lielo gada pavadīšanu un jaunā gada sagaidīšanu visi ir aicināti pusstundu pirms pusnakts Lielajā laukumā, kur jestru ballīti iegriezīs grupa "Rock'n'berries". "Un tad jau 00:33:44 ar grandiozu uguņošanu pēc Ventspils laika tiks sagaidīts jaunais gads," aicina Valtenbergs.
25. decembrī no pulksten 11 ikviens svētku noskaņas meklētājs ir gaidīts Piejūras brīvdabas muzejā, kur notiks par pastāvīgu tradīciju kļuvušie Mazbānīša Ziemassvētki. Līdz ar ieejas biļetes iegādi muzejā maziem un lieliem būs iespēja doties vienā bezmaksas braucienā ar svētku rotā tērpto bānīti, kurā šajā dienā rosīsies arī Ventspils jautrie Ziemassvētku vecīši. Tāpat viesus gaidīs jautrā viktorīna, piparkūkas un karstie dzērieni, rotaļas, rokdarbu darbnīcas, sejas apzīmēšanas galdiņš, dziesmas, dejas, vizināšanās zirga mugurā un citas izklaides svētku noskaņās un svaigā gaisā.
Aktīvajiem ventspilniekiem iemīļota tradīcija ir Vecgada skrējiens, kas aizsākās jau 1971. gadā. "Katru gadu 31. decembrī ikviens – gan mazs, gan liels – tiek aicināts piedalīties šajā skrējienā. Ja kāds grib pirms svētku galda pīrādziņiem un karbonādes nomest kādu kilogramu, laipni lūgti," aicina Tūrisma informācijas centra vadītāja p.i. Andris Valerts. Pēc skrējiena var pakavēties sarunās un svētku našķu baudīšanā vai ieiet pirtī, lai ar īpaši svaigu garu sagaidītu jauno gadu. Starts skrējienam šogad būs pulksten 11 pie Olimpiskā centra "Ventspils" Basketbola halles egles. Dalība skrējienā ir bez maksas, un ātrākie tiek pie balvām.

VENTSPILS

Decembra pasākumi

DATUMS
PASĀKUMS
16. decembris

Ziemassvētku koncerts koncertzālē "Latvija"

17. decembris

Eiroradio Ziemassvētku koncerts koncertzālē "Latvija"

20. decembris

Ziemassvētku ieskaņas koncerts "Lai sirdi silda prieks" teātra namā "Jūras vārti"

21. decembris
Tradicionālā bluķa vilkšana no Rātslaukuma līdz Tirgus laukumam
21. decembris
Bluķa vakars un Ziemas vakara tirgus Tirgus laukumā
25. decembris
Mazbānīša Ziemassvētki Piejūras brīvdabas muzejā
26. decembris
Ērģeļmūzika Ziemassvētkos koncertzālē "Latvija"
29. decembris

Lindas Leen koncerts “Gaismas spēles. Gaisma ir tikai puse stāsta” koncertzālē "Latvija"

31.decembris
Vecgada skrējiens
31.decembris
Jaunā gada sagaidīšana Lielajā laukumā un uguņošana
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
TeKSTS:
Kristīne Melne
Projekts sadarbībā ar:
DIZaINS:
Ralfs Eglītis
FOTO:
Kārlis Dambrāns (Delfi), Ventspils tūrisma informācijas centrs (publicitātes foto)
Ervīns Malnačs
IZSTRĀDE:
PROJEKTU VADĪBA:
Žanete Kļaviņa
VIDEO:
Patriks Pauls Briķis
MeDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTE:
Līva Lāce