Miljons hektāru?
Ko atklāj bioloģiskie fakti
Katrā raidījuma "Mans BIO grozs" sērijā iepazīstinām ar dažādiem statistikas datiem par bioloģisko lauksaimniecību. Piemēram, daudzi nezina, ka Latvijas sniegums bioloģiskajā lauksaimniecībā ir pamanīts visas pasaules kontekstā. Ar ko?
Mūsu bioloģiskais miljons
315 tūkstoši hektāru – tik liela ir bioloģiski sertificētā lauksaimniecības zemes platība Latvijā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta apkopotā statistika. Pieskaitot vēl 733 tūkstošus hektāru tā saucamo savvaļas platību, kas ir bioloģiski sertificētas meža velšu vākšanai, kopumā bioloģiski tiek apsaimniekoti vairāk nekā miljons hektāri no Latvijas teritorijas.
Eiropas Savienībā esam 8. vietā
Saskaņā ar "Eurostat" jaunākajiem datiem Latvija ar 16% bioloģiskās lauksaimniecības zemes īpatsvaru ierindojas 8. vietā ES valstu saimē. Pirmo trijnieku veido Austrija (26%), Igaunija ar 23% un Zviedrija ar 20%. Pasaules rangā esam desmitie, bet visbioloģiskākā zeme uz mūsu planētas ir nelielā Lihtenšteina ar 41% bio zemes īpatsvaru.
Gandrīz pieci tūkstoši zaļās lapiņas stāstnieku
4,5 tūkstoši – tik liela ir bioloģiskās lauksaimniecības operatoru saime Latvijā, no kuras aptuveni 4,2 tūkstoši ir zemnieku saimniecības. Pārējie uzņēmumi, kas ieguvuši bioloģiskās lauksaimniecības sertifikātu, nodarbojas ar bioloģiskās pārtikas pārstrādi, izplatīšanu un uzglabāšanu, ēdināšanu u.c.
Cik liels būs bio "kūkas gabaliņš" 2030. gadā?
25% – tik lielu bioloģiski sertificētās lauksaimniecības zemes īpatsvaru Eiropas Savienībā 2030. gadā Zaļā kursa ietvaros vēlas sasniegt Eiropas Komisija (pašlaik šis rādītājs ir 9,9%). Ņemot vērā pozitīvo nozares attīstību Latvijā, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija izvirzījusi ambiciozāku mērķi – 30%.
No aitas gaļas līdz ziedkāpostiem
TOP 5 visplašāk ražotie bioloģiskās pārtikas produkti Latvijā ir graudi, piens, pākšaugi, kartupeļi, augļi un dārzeņi, liecina Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas apkopotā informācija. Kopumā bioloģisko sertifikātu Latvijā saņēmuši aptuveni 25 000 bio augkopības un lopkopības produktu – no aitas gaļas līdz ziedkāpostiem.
Trešdaļa ogu un augļu dārzu – dabai draudzīgi
32% – tik liela daļa no visiem augļu un ogu dārziem Latvijā ir bioloģiski sertificēti, šajā rādītājā ierindojot Latviju pirmajā vietā ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē, secināts organizācijas "IFOAM Europe" pētījumā. Kā liecina Lauku atbalsta dienesta apkopotā informācija, visplašāk pie mums audzē bio upenes – 1,7 tūkstošos hektāru, ievērojami pārsniedzot konvencionāli audzēto upeņu platības.
Bio piens un graudaugi skolas pusdienās
Patiecoties izmaiņām valsts regulējumā, skolu un citu publisko iestāžu maltītēs 50% piena un kefīra jābūt bioloģiski sertificētam, tāpat – 20% graudaugu produkcijas.

Programma “BioLoģiski” – sabiedrības izpratnes

veicināšanas kampaņa par bioloģisko lauksaimniecību.

LAD projekta Nr. 23-00-S0TV02-000003

Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
Projekts sadarbībā ar:
Mediju komunikācijas eksperts:
Ieva Zeibote
Mediju komunikācijas eksperts:
Ieva Zeibote
PROJEKTA VADĪBA:
Žanete Kļaviņa
IZSTRĀDE:
Krišjānis Bušs
DIZAINS:
Ralfs Eglītis, Oskars Dreģis
SATURS:
REDAKTORS:
Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija
Kristīne Melne, Līga Švāne