Foto: AFP/Scanpix

ASV baltādaino rasistu organizācijas Kukluksklans (KKK) grupiņā drīzumā varētu tikt pieņemti melnādainie, seksuālo minoritāšu pārstāvji un musulmaņi, jo vecāka rasistu organizācija nolēmusi "iet līdzi laikam", vēsta laikraksts "The Independent".

Ar šādu iniciatīvu uzstājies KKK biedrs Džons Abars. Viņš paziņojis, ka Montānas štatā dibinās jaunu KKK grupu "Rocky Mountain Knights" (Klinšaino kalnu bruņinieki), kas atteiksies no "pagātnes aicinājumiem un naidu". Abars nolēmis atteikties no rasisma izpausmēm, linča tiesām un degošiem krustiem.

Kandidātus grupā uzņems bez rasu, reliģijas, pārliecības vai seksuālās orientācijas ierobežojumiem. Tomēr grupa paliks uzticīga tradīcijām - biedru formastērps joprojām būs balts apmetnis ar konusveida galvassegu.

Abars skaidro, ka agrāk bija pārliecināts rasists, bet tad tuvāk iepazinies ar Nacionālas asociācijas krāsaino cilvēku stāvokļa uzlabošanā (NAACP) biedriem un savus uzskatus mainījis.

Tā vietā, lai vajātu melnādainos, "Bruņinieki" cīnīsies pret "jauno pasaules kārtību", ko mēģina uzspiest federālā valdība, norāda Abars.

Abara iniciatīvu gan ir nokritizējuši citi KKK biedri, norādot, ka viņš pārkāpj klana pamatprincipus un cenšas izmantot kustības vārdu savu politisko mērķu sasniegšanai.

Kukluksklans ir ultralabēja slepena organizācija, kas radās uzreiz pēc ASV Pilsoņu kara beigām 1865. gadā. Kustība pauda nacionālistiskus, rasistiskus, vēlāk arī antikomunistiskus uzskatus, rīkoja melnādaino aktīvistu un aizstāvju linča tiesas.

Kustības ziedu laikos tajā bijuši seši miljoni biedru. Tagad precīzs klana locekļu skaits nav zināms, bet tiek lēsts, ka tie varētu būt pieci līdz astoņi tūkstoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!