Фото: Zuma Press/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens Keniju nodēvējis par būtisku sabiedroto ārpus NATO, padarot to par pirmo Subsahāras Āfrikas valsti, kas saņēmusi šādu statusu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Baidens ar paziņojumu nācis klajā ceturtdien, 23. maijā, Kenijas prezidenta Viljama Ruto trīs dienu vizītes laikā ASV. ASV līderis solījis jaunas partnerības tehnoloģiju, drošības un parādu atvieglošanas jomās ar vienu no Āfrikas spēcīgākajām demokrātijām.

Kenijas līderim ierodoties ASV, Baidens viņu sagaidījis ar vārdiem: "Mūs var šķirt attālums, bet mūs vieno demokrātiskās vērtības."

Tā esot pirmā šāda veida vizīte Vašingtonā vairāk nekā 15 gadu laikā un seko laikā, kad Krievija un Ķīna aktīvi cenšas paplašināt savu ietekmi kontinentā. Pēdējo reizi kāds no Āfrikas prezidentiem Baltajā namā viesojies vien 2008. gadā.

Sabiedrotā statusa paplašināšana dos Nairobi iespēju iesaistīties ar Vašingtonu ciešākā drošības sadarbībā un iegūt advancētākus ASV ieročus. Tāda rīcība ir "gadiem ilgušas sadarbības piepildījums", kopīgā preses konferencē ar Kenijas līderi sacīja Baidens.

Raidsabiedrība uzsver, ka Kenija ir kļuvusi par svarīgu ASV drošības partneri Austrumāfrikā. Tāpat Āfrikas valsts ir daļa no Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas, kas tiekas, lai koordinētu Kijivas bruņošanu pret Maskavu.

Pēdējā laikā Vašingtona cietusi neveiksmes sadarbībā ar citām Āfrikas valstīm. Šonedēļ Pentagons apstiprinājis aptuveni 1000 ASV karavīru izvešanu no Nigēras līdz septembrim. Nigērā pērnā gada jūlijā augstākās militārās vienības paziņoja par prorietumnieciskā prezidenta Mohameda Bazumas gāšanu. Militārie apvērsumi, kari un nestabilas vēlēšanas pēdējā laikā ir sašūpojušas politisko ainavu kontinentā un devušas Ķīnai un Krievijai lielāku ietekmi.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !