ANO Bērnu fonds (UNICEF) pozitīvi vērtē Latvijā paveikto bērnu stāvokļa uzlabošanā un to tiesību aizsardzībā, otrdien preses konferencē sacīja UNICEF izpilddirektores vietniece Rima Salaha.
Pēc Salahas domām, Latvijā ir vairāki pozitīvi piemēri, ar kuriem tā var dalīties savā pieredzē. Piemēram, Latvijā ir izveidota Bērnu un ģimenes lietu ministrija, kāda daudzās valstīs nav izveidota, Bērnu uzticības tālrunis, kas ļauj izzināt problēmas, kas nomāc bērnus un vajadzības gadījumā sniegt palīdzību, tāpat arī Latvijā sekmīgi darbojas pāreja no institucionālās jeb bērnu namu aprūpes sistēmas uz audžuģimeņu aprūpes sistēmu.

Salaha pozitīvi novērtēja bērnu stāvokli Latvijā. "97% bērnu apmeklē skolas, vidējā izglītība ir bezmaksas - tie ir labi rādītāji," sacīja UNICEF pārstāve.

Viena no problēmām, kas pastāv Latvijā, pēc Salahas vārdiem, ir piekļuve veselības aizsardzībai, it īpaši jauniešiem.

Arī bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP) norādīja, ka Latvijā var lepoties ar pozitīviem piemēriem bērnu stāvokļa uzlabošanā un ar savu pieredzi dalīties ar citām valstīm, piemēram, Moldovu, Ukrainu un Kaukāza valstīm.

"Kļūstot par donorvalsti, mēs varam dalīties pieredzē par audžuģimeņu aprūpes sistēmas ieviešanu, par uzticības tālruņa izveidi, par uzturlīdzekļu piedzīšanas mehānisma izveidi un darbību," sacīja Baštiks.

Viņš gan atzina, ka pagaidām finansiālu atbalstu citām valstīm bērnu stāvokļa uzlabošanā Latvija vēl nav gatava sniegt, taču tas viss esot procesā.

UNICEF izpilddirektores vietniece vizītē Latvijā uzturēsies līdz 14.februārim. Vizītes laikā Salaha tikusies ar Valsts prezidenti Vairu-Vīķi Freibergu, Baštiku (LPP) un Finanšu ministrijas pārstāvjiem.

UNICEF Latvijas Nacionālā komiteja darbību sāka 1993.gadā. UNICEF ir atbalstījis Latvijas valdību valsts politikas izstrādē un sistēmu reformā jomās, kas attiecas uz bērniem un jauniešiem.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !