Foto: Publicitātes foto
Šā gada pirmajā ceturksnī "Latvijas dzelzceļa" koncerna uzņēmumi turpinājuši nodrošināt stabilu finanšu darbību, kā arī paaugstinājuši savus saimnieciskās darbības rādītājus. Visi VAS "Latvijas dzelzceļš" meitasuzņēmumi šogad pirmajos trīs mēnešos spējuši palielināt apgrozījumu, kas liecina par pareizi noteiktiem stratēģiskajiem mērķiem.

Koncerna valdošais uzņēmums VAS "Latvijas dzelzceļš" šī gada pirmajā ceturksnī turpināja paaugstināt efektivitāti, tādējādi nodrošinot sekmīgu saimniecisko darbību. Uzņēmuma neto apgrozījums 2019. gada pirmajos trīs mēnešos sasniedza 51,3 miljonus eiro, peļņa - 3 miljonus eiro. Savukārt pa LDz dzelzceļa infrastruktūru pirmajā ceturksnī kopumā pārvadāti 11,6 miljoni kravu.

2019.gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu periodu pirms gada, par 30,3% palielinājušies ķīmisko kravu pārvadājumi, arī kokmateriālu pārvadājumu apjoms palielinājies par 48,0%. Lielāko pārvadājumu daļu jeb 46,2% joprojām veido akmeņogļu pārvadājumi, un to apjoms salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir palielinājies par 9,8%.

SIA "LDz Cargo", kas ir lielākais tranzīta un transporta nozares uzņēmums Latvijā un lielākais dzelzceļa kravu pārvadātājs Baltijas valstīs, pirmo ceturksni noslēdzis ar 68 miljonu eiro neto apgrozījumu, kas ir par 419 tūkstošiem eiro jeb 0,6% vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī. Kravu pārvadājumi veidoja 91,3% no neto apgrozījuma 1.ceturksnī. Savukārt peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 1,6 miljoni eiro, kas ir par 3,4 miljoniem eiro vairāk, jo pērn pirmo ceturksni uzņēmums noslēdza ar zaudējumiem.

Saistībā ar beramkravu un lejamkravu pārvadājumu palielināšanos no trešajām valstīm uz Latvijas ostām SIA "LDz Loģistika" neto apgrozījums pirmajā ceturksnī sasniedza 9,3 miljonus eiro, kas ir par 31% vairāk nekā 2018. gada pirmajā ceturksnī. Savukārt peļņa sasniedza 187 tūkstošus eiro, kas ir par 175 tūkstošiem eiro vairāk nekā pirms gada. Uzņēmuma sniegtie pakalpojumi bija 9,3 miljonu eiro apmērā, no kuriem lielākais īpatsvars bijis Latvijas pasūtītāji - 73,1%. Tāpat pirmajā ceturksnī uzņēmums noslēdzis vairākus jaunus līgumus par beramkravu pārvadājumiem.

SIA "LDz ritošā sastāva serviss" pirmo ceturksni noslēdzis ar 19,6 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,2 miljoniem eiro jeb par 6,3% vairāk nekā 2018.gada pirmajā ceturksnī. Peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 1,9 miljoni eiro, kas ir par 1 miljonu vairāk nekā pērn pirmajos trīs mēnešos.

Savukārt SIA "LDz Apsardze" pirmajos trīs mēnešos strādājusi ar 1,6 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,5% vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī. Tas skaidrojams ar sniegto apsardzes pakalpojumu apjoma palielināšanos. Gūtā peļņa pirmajā ceturksnī sasniedza 152 tūkstošus eiro, kas ir par 14 tūkstošiem eiro vairāk nekā pirms gada šajā periodā.

SIA "LDz Infrastruktūra" strādājusi ar 369 tūkstošu eiro apgrozījumu, kas ir par 137 tūkstošiem eiro vairāk nekā 2018.gada pirmajā ceturksnī. Uzņēmums ceturksni noslēdzis ar 2 tūkstošu eiro zaudējumiem. Pērn pirmais ceturksnis tika noslēgts ar 158 tūkstošu eiro zaudējumiem.

Šā gada pirmā ceturkšņa rezultāti turpina arī 2018.gada pozitīvi vērtējamo saimnieciskās darbības rādītāju tendenci. Atzinīgs vērtējums par saimniecisko darbību 2018.gadā saņemts gan no LDz akcionāra - Satiksmes ministrijas, gan arī LDz padomes, kas novērtējuši teicamos finanšu rādītājus. LDz koncerna neto apgrozījums 2018. gadā sasniedza 365 miljonus eiro, kas ir par 14,5 % vairāk nekā 2017. gadā. Savukārt peļņa 2018. gadā bija 14,4 miljonu eiro apmērā. Tas ļāva valsts budžetā nodokļos un nodevās nomaksāt 102 miljonus eiro, kas bija par 7% vairāk nekā gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!