Jelgavas tiesa šodien sāka skatīt krimināllietu, kurā prokurors Pāvels Sondors nolasīja apsūdzību, kā arī tika uzklausīta cietušā - AS "Air Baltic Corporation" - pārstāves liecība.

Saskaņā ar apsūdzību 2011.gadā Jelgavas slimnīcas vadītājs, iespējams, palīdzējis otram apsūdzētajam Konstantīnam Maļuhinam noformēt izziņu par it kā fiktīvu uzturēšanos slimnīcā, pēc kā šī izziņa izmantota, lai atgūtu par biļeti samaksāto naudu no AS "Air Baltic Corporation" par neizmantotu reisu Rīga-Brisele-Toronto.

No "Air Baltic Corporation" Maļuhins esot saņēmis dāvanu karti par atbilstošu summu, kuru pēcāk izmantojis lidojumam no Rīgas uz Romu un atpakaļ, savukārt Ķipurs saskaņā ar apsūdzību esot sarunājis ar slimnīcas ārstu, lai tas izraksta izziņu, par to paprasot atlīdzību.

Pret minēto ārstu notiek atsevišķa lietvedība, skaidroja prokurors.

Abi apsūdzētie - Ķipurs un Maļuhins - tiesas sēdē savu vainu neatzina.

"Air Baltic Corporation" pārstāve tiesā pauda, ka materiālu prasību kompānijai neesot, jo pagājušogad apsūdzētais tai samaksājis dāvanu kartes vērtību.

Uz Ķipura jautājumu, kurā brīdī "Air Baltic" konstatēja, ka tiešām nodarīts kaitējums un jāsniedz prasība tiesā, aviokompānijas pārstāve skaidroja, ka uzņēmums informāciju par varbūtējo fiktīvo izziņu saņēmis no prokuratūras. Tiesas sēdē šodien neizskanēja informācija, ka konstatēts, ka izziņa bijusi krāpšana.

Apsūdzēto aizstāvji "Air Baltic" pārstāvei vaicāja, par ko tiek uzskatīta zaudējumu nodarīšana, un viņa skaidroja, ka tā bijusi jau dāvanu kartes izsniegšana, ko aizstāvji apšaubīja, jo neizmantota dāvanu karte nenodarītu zaudējumus, un runa varētu būt par nākamo lidojumu, kurā karti izmantoja.

Aizstāvji prasīja, kā savstarpējos norēķinos un atlīdzībās parādās vēl vienas aviokompānijas reiss no Briseles uz Toronto, par ko saskaņā ar aizstāvības dokumentiem "Air Baltic" jau saņēmis atmaksu no šīs aviokompānijas, bet traktē to kā savus zaudējumus, kā arī tika vaicāts, ka summās atspoguļojas konkrētie lidojumi un cik aizpildīti bijuši reisi. Uz šiem jautājumiem "Air Baltic" pārstāve nevarēja atbildēt, apņemoties atsevišķi sagatavot informāciju rakstveidā.

Uz tiesas sēdi tikai aicināts arī liecinieks, taču viņš nebija ieradies, un tiesas sēde tika atlikta līdz 10.decembra plkst.10.

Jau ziņots, ka pērn oktobrī Zemgales tiesas apgabala prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par iespējamām nelikumībām saistībā ar medicīnas dokumentiem apsūdzēts Jelgavas pilsētas slimnīcas vadītājs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai vienam no apsūdzētajiem radās nepieciešamība pēc nepatiesas informācijas saturošiem medicīnas dokumentiem, lai saņemtu kompensāciju no aviosabiedrības par neizmantotu aviobiļeti. SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis, atbalstot šīs noziedzīgās darbības, uzdeva kādam slimnīcas ārstam noformēt nepatiesu informāciju saturošus medicīnas dokumentus, informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 317.panta 2.daļas, 20.panta 4.daļas, 177.panta 1.daļas, 20.panta 3.daļas un 275.panta 2.daļas. Savukārt otra apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 177.panta 1.daļas un 275.panta 2.daļas.

Abas apsūdzētās personas savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzina.

Šēnberga informēja, ka kriminālprocess daļā pret ārstu izdalīts atsevišķā lietvedībā un šajā lietā izmeklēšana turpinās.

Ķipurs iepriekš skaidroja, ka pilnībā noraida viņam izvirzītās apsūdzības par iespējamām nelikumībām saistībā ar medicīnas dokumentiem. "Tā ir tāda pati lieta kā pārējās man izvirzītās apsūdzības. Ceru, ka dzīvojam tiesiskā valstī un tiesa lems, kam ir un kam nav taisnība. Man tāda izrēķināšanās nav saprotama un pieņemama. Pagaidām man vairāk komentāru nav," sacīja slimnīcas vadītājs.