Nākamajā pirmdienā Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja izskatīs domes lēmuma projektu, kas paredz projekta izbeigšanu, liecina komitejas darba kārtība.

Par līdzdalību reģionāla mēroga izstāžu un konferenču centra projektā dome lēma 2010.gada februāra nogalē. 2010.gada martā RD parakstīja sadarbības protokolu ar Frankfurti pie Mainas, paredzot izveidot starptautisku izstāžu un konferenču centru pie lidostas.

Projekta īstenošanai 2010.gada jūnijā izveidots pašvaldības SIA "Rīgas Pilsētbūvnieks" pilnībā piederošais uzņēmums "Messe Rīga", kurš gan saimniecisko darbību tā arī nebija uzsācis.

2011.gadā "Rīgas Pilsētbūvnieks" plānoja konkursa kārtībā piesaistīt speciālistus, kuri sagatavotu tehniski ekonomisko pamatojumu un biznesa plānu izstāžu un konferenču centra "Messe Riga" projektam. Taču konkurss pārtraukts, jo pašvaldības uzņēmums secinājis, ka "iepirkuma priekšmets neatbilst biznesa vajadzībām un iespējām".

"Rīgas Pilsētbūvnieks" norāda, ka "Messe Riga" attīstība var notikt tikai tiešā saistībā ar lidostas "Rīga" paplašināšanās plāniem. Šobrīd nav skaidra konkrēta lidostas ilgtermiņa attīstības stratēģija, kas būtiski ietekmē "Messe Riga" izveidi.

"Lidostas pašreizējā kapacitāte neatbilst reģionāla mēroga izstāžu un konferenču centra projekta vajadzībām un šādos apstākļos nav iespējama projekta pilnīga tehniski ekonomiskā pamatojuma un biznesa plāna izstrāde, līdz ar to šī projekta virzība ir izbeigta," teikts domes lēmuma projektā.

Pirms diviem gadiem, lemjot par reģionāla izstāžu un konferenču centra izveidi, pašvaldība vienojās SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" pamatkapitālā ieguldīt divpadsmit pilsētai piederošus nekustamos īpašumus – lidostas jauktās apbūves teritorijā esošus zemes gabalus ar kopējo platību 35,6 hektāri. Pašlaik "Pilsētbūvnieka" pamatkapitāla ieguldīti desmit zemes gabali.

Šogad februārī SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" ārkārtas dalībnieku sapulce secinājusi, ka turpmāk šo zemes gabalu paturēšana uzņēmuma īpašuma nav lietderīga un rosināja apmainīt zemi lidostā pret vairākiem zemes gabaliem citur pilsētā, kur varētu celt dzīvojamās mājas. Lai apmainītu šos zemes gabalus, domei vēl būs jālemj par "Rīgas Pilsētbūvnieka" pamatkapitāla samazināšanu.

Par vērienīgā centra izveidi ar Frankfurti pie Mainas vicemēru Edvīnu Švarcu 2010.gada vienojās toreizējais Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Bija plānots, ka viens no lielākajiem pasaules izstāžu biznesa uzņēmumiem "Messe Frankfurt Venue GmbH & Co.KG" konsultēs Rīgas kolēģus un sniegs tehnisko palīdzību visā projekta īstenošanā, bet pēc izstāžu un konferenču centra nodošanas ekspluatācijā kopā ar Latvijas uzņēmumu kļūs par šī centra operatoru ilgtermiņā.

Šlesers toreiz vienošanos dēvēja par "unikālu brīdi Latvijas un Rīgas vēsturē, jo tiek noslēgts sadarbības protokols starp divu Eiropas Savienības valstu pašvaldību uzņēmumiem, kuru kopīgas darbības rezultātā taps starptautisks izstāžu un konferenču centrs".

Toreiz bija plānots, ka centra platība varētu būt 30 000 kvadrātmetru un pēc vācu puses aprēķiniem privātā partnera investīcijas varētu sasniegt 50 miljonus eiro (35 miljoni latu).

Jau ziņots, ka sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā un nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" finanšu grūtības lika pārskatīt lidostas ambiciozos plānus par jauna termināļa izbūvi.

Satiksmes ministrijā (SM) iepriekš norādīja, ka projekta ieviešana ir būtiska, lai sasniegtu lidostas ilgtermiņa vīziju - kļūt par vienu no galvenajiem pasažieru aviopārvadājumu tranzīta centriem Ziemeļeiropā, kā arī līdz 2032.gadam sasniegtu apkalpoto pasažieru skaitu ‒ 14 miljoni pasažieru gadā, savukārt projekta mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu un augošam pārvadājumu apmēram atbilstošu gaisa transporta infrastruktūru.