Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) un Frankfurtes pie Mainas vicemērs Edvīns Švarcs trešdien parakstījuši nodomu protokolu par reģionālā izstāžu un konferenču centra projekta realizāciju Rīgā, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Nodomu protokols paredz, ka Rīga un Frankfurtes pie Mainas sadarbosies starptautiska izstāžu un konferenču projekta realizācijā un veiks visas nepieciešamās darbības, lai atbalstītu šī projekta īstenošanu tuvākajā nākotnē.

Otru nodomu protokolu otrdien parakstīja Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas pilsētbūvnieks" un Frankfurtes pašvaldības firma "Messe Frankfurt Venue GmbH & Co.KG". Tajā paredzētas konkrētas darbības, kuras abu valstu pašvaldību uzņēmumi veiks, lai uzsāktu projekta realizāciju. Protokols paredz, ka vācu uzņēmums sniegs visplašāko konsultatīvo un tehnisko palīdzību visā projekta realizācijas gaitā, kā arī pēc izstāžu un konferenču centra nodošanas ekspluatācijā kopā ar Latvijas uzņēmumu kļūs par šī centra operatoru ilgtermiņā.

"Šis ir unikāls brīdis Latvijas un Rīgas vēsturē, jo tiek noslēgts sadarbības protokols starp divu Eiropas Savienības valstu pašvaldību uzņēmumiem, kuru kopīgas darbības rezultātā taps starptautisks izstāžu un konferenču centrs. Mums ir patiess prieks, ka vecākais pasaulē izstāžu organizators izvēlējās Rīgu starp vairāk nekā 20 Eiropas pilsētām. Tas parāda, ka neskatoties uz ekonomiskajiem apstākļiem, Rīga var būt uzticams un perspektīvs partneris. Ne mazāk nozīmīgi ir tas, ka izstāžu centru mēs esam paredzējuši būvēt tieši pie lidostas "Rīga", kura pēdējos gados ir uzrādījis teicamus izaugsmes rezultātus," uzsver Šlesers.

RD informē, ka " Messe Frankfurt" ir viens no lielākajiem pasaules izstāžu biznesa uzņēmumiem. Tā provizoriskais apgrozījums pērn bija 424 miljoni eiro (297,2 miljoni latu). Uzņēmums visā pasaulē nodarbināja 1500 cilvēkus.

No Rīgas puses izstāžu un konferenču centru būvēs pašvaldības uzņēmums "Rīgas pilsētbūvnieks". Rīgas uzņēmums projektā piedalīsies ar zemi, pašai būvniecībai tiks piesaistīts privāts investors, savukārt "Messe Frankfurt" konsultēs un pēc tam arī operēs šo centru. Pirmajā kārtā paredzēts, ka šī centra platība varētu būt 30 000 kvadrātmetru un pēc vācu puses aprēķiniem privātā partnera investīcijas varētu sasniegt 50 miljonus eiro (35 miljoni latu).

Rīgas domes deputāti jau 23.februārī nolēma uzdot pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" īstenot reģionāla mēroga izstāžu un konferenču centra izveides projektu pie lidostas, kā arī šī mērķa īstenošanai uzņēmuma pamatkapitālā ieguldīt 12 zemesgabalus ar kopējo platību 35,6 hektāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!