To paredz otrdien domes sēdē pieņemtie grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Rīgā.

Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus aizliegts izvietot publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu. Aizliegums būs spēkā Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā, Mežaparka teritorijā, vēsturiskās apbūves teritorijā - Ķīpsalā, Āgenskalnā, Bolderājā, Dzegužkalnā, Maskavas priekšpilsētā, Sarkandaugavā, Teikā, Torņakalnā, Vecāķos Vecmīlgrāvī, Čiekurkalnā, Pleskodālē, kā arī Jaunmīlgrāvī un Vecdaugavā.

Politisko aģitāciju nevarēs izvietot uz pašvaldībai piederošiem afišu stabiem un stendiem, uz pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā esošajām ēkām, būvēm un attiecīgajam īpašumam piesaistītajā zemesgabalā, kā arī uz tiltiem, ceļu pārvadiem un estakādēm.

Noteikumi tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) uzsvēra, ka, izstrādājot noteikumus, ņemts vērā arī tas, ka pēc iepriekšējām vēlēšanām tika saņemti pārmetumi no starptautiskajiem vēlēšanu novērotājiem par to, ka priekšvēlēšanu aģitācijā jūtama pārāk liela naudas ietekme.

Nosakot minētos ierobežojumus, deputātu kandidāti tiek mudināti tikties ar vēlētājiem personīgi.

Noteikumos tiek noteikti vienlīdzīgi nosacījumi un ierobežojumi visām personām, kas vēlas izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus publiskās vietās.

Ierobežojumi priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanai noteikti tādās publiskajās vietās, kas sevišķi ietekmē pilsētvides kvalitāti un kurās priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošana nav vēlama, jo šajās vietās notiek publiski, sabiedrībai nozīmīgi pasākumi, kurus mēģina izmantot priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai.

Radzevičs šodien domes sēdē norādīja, ka Rīgas vēsturiskais centrs aizņem 2,95 % no Rīgas kopējās teritorijas, bet noteikumos paredzētās vēsturiskās apbūves aizsargzonas - aptuveni 5,3%. Dzīvojamos masīvus un maģistrālās ielas šie ierobežojumi neskars, tāpēc Radzevičs uzskata, ka tie ir samērīgi.

Jautāts, kāpēc šie noteikumi jāapstiprina tik steidzami, Radzevičs atsaucās uz Saeimas sagatavotajiem grozījumiem Reklāmas likumā, kas paredz, ka pašvaldībām izmaiņas reklāmu izvietošanas kārtībā jāapstiprina ne vēlāk kā 120 dienas pirms vēlēšanām. Likuma projekts vēl nav apstiprināts, taču dome jau laikus sagatavojusi noteikumus priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežošanai, lai lēmuma projektu laikus varētu pagūt saskaņot Vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministrijā.

Radzevičs atzina, ka reklāmdevēji pauduši iebildumus pret šādu Rīgas domes ieceri, taču, viņaprāt, nozares uzņēmumu viedokļi nav gluži objektīvi, jo ar šiem noteikumiem tiks ierobežotas reklāmas uzņēmumu biznesa iespējas. "Protams cilvēki iebilst, ja tiem liedz nopelnīt," sacīja izpilddirektors. Tomēr viņš uzskata, ka gadījumā, ja spēles noteikumi tiek mainīti savlaicīgi, to nevar saukt par zaudējumu nodarīšanu uzņēmējiem.

Radzevičs norādīja, ka partijas teltis, ja tās pašas par sevi nav reklāmas nesējs, tomēr varēs izvietot teritorijās, kurās noteikti vides reklāmas ierobežojumi, tomēr viņš plāno vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lai prasītu padomu attiecībā uz aģitāciju publisko pasākumu laikā un Reklāmas likuma noteikto normu iespējamām interpretācijām.

Deputāts Jānis Mārtiņš Skuja ("Demokrātiskie patrioti") domes sēdē iesniedza priekšlikumu aizliegt politiskās aģitācijas materiālu izvietošanu sabiedriskā transportā iekšpusē un ārpusē, lai nodrošinātu, ka ierobežotajās teritorijās politiskā reklāma tiešām neparādās. Taču Radzevičs skaidroja, ka tā ir mobilā reklāma - sabiedriskais transports pārvietojas pa visu pilsētu un uz to aizliegums nedarbojas.

Skuja pauda viedokli, ka ar šo lēmumu politiskās reklāmas izplatīšanas tiesības Rīgas centrā nonāks viena uzņēmuma - "Rīgas satiksmes" meitas uzņēmuma "Pilsētas līnijas" - pārziņā. Deputāts uzskata, ka uzņēmums ir pietuvināts SC un tādējādi tiks ierobežotas partiju vienlīdzīgas reklāmas iespējas Rīgas centrā.

Rīgas domes "Vienotības" frakcija, otrdienas vakarā pēc Domes sēdes izplatījusi paziņojumu, kurā pauž, ka līdz ar šiem aizliegumiem "Saskaņas centrs" liedz oponentiem priekšvēlēšanu pamattiesības un monopolizē saziņas iespējas ar vēlētājiem

"Ierobežojot preču grupu "vārda brīvība", RD vadība jau atkal mēģina pretlikumīgiem līdzekļiem atšķelt Rīgu no pārējās Latvijas, kur priekšvēlēšanu aģitācija tiek pārdomāti un samērīgi regulēta ar likuma spēku," norāda "Vienotības" deputāti.

Vienīgās vietas, kur pēc SC polittehnologu ieskata, oponenti var izvietot savu informāciju ir Rīgas Satiksmes transportlīdzekļi un pieturas, kuras apsaimnieko uzņēmums Pilsētas līnijas, kas ir SC pietuvināto personu pārraudzībā.

"Satversmē garantēto pārkāpšana biznesa interešu vārdā nav pieļaujama," uzsver RD Vienotība frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

Ierobežojumi priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanai noteikti tādās publiskajās vietās, kas sevišķi ietekmē pilsētvides kvalitāti un kurās, priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošana nav vēlama, jo šajās vietās notiek publiski, sabiedrībai nozīmīgi pasākumi, kurus mēģina izmantot priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai.