Kā ziņots, Rīgas domē opozīcijā esošās "Vienotības" deputāti uzskata, ka latviešu valoda jāsāk mācīt bērniem jau pirmsskolā no trīs gadu vecuma, tādējādi radot pamatu sabiedrības saliedētībai un nodrošinot jaunajai paaudzei turpmākajai dzīvei nepieciešamās valsts valodas zināšanas.

Tāpēc domnieki pieprasa atteikties no "padomju okupācijas laikos izveidotās pirmsskolas izglītības sistēmas, kas sadala bērnudārzus pēc valodas pazīmes, un aicina uzsākt pakāpenisku pāreju uz pirmsskolas izglītības programmas apguvi valsts valodā", informēja domnieks Elmārs Vēbers (V).

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē šodien bija plānots apstiprināt 13 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu nolikumus, taču opozīcijas deputāti aicināja neapstiprināt to bērnudārzu nolikumus, kuros mācību valoda ir krievu valoda, aicinot pašvaldībā pāriet uz pirmsskolas izglītību tikai valsts valodā.

Domnieki rosināja un izslēgt nolikumus no komitejas sēdes darba kārtības, lai vispirms izstrādātu jaunu nolikumu veidošanas kārtību, tomēr vairākums deputātu šo priekšlikumu neatbalstīja, norādot, ka izglītības iestāžu dokumentācija tiek gatavota saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos reglamentēto kārtību.

Komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane norādīja, ka pie diskusijas par šo jautājumu deputāti varētu atgriezties jau nākamajā sēdē, taču pagaidām nav pamata kavēties ar jau izstrādāto nolikumu akceptēšanu.

Opozīcijas domniekus gan šāda kārtība neapmierināja, tāpēc pirms balsojuma par visu 13 nolikumu apstiprināšanu viņi sēdes telpu atstāja, un kvoruma trūkuma dēļ šos dokumentus akceptēt nebija iespējams. Palikušie koalīcijas deputāti par sēdi pametušajiem kolēģiem smīkņāja, ka pilnmēness vēl neesot iestājies, un sprieda, ka deputāti acīmredzot esot devušies svinēt vīriešu dienu.

Tomēr opozīcijas deputāti uzsvēra - ja bērni iemācīsies latviešu valodu jau bērnībā, tad Rīgas domei un Latvijas valstij nebūs jātērē miljoni latviešu valodas kursiem.

Vēbers informēja, ka "Vienotības" deputāti nosūtījuši vēstuli izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai ar aicinājumu rosināt izmaiņas normatīvajos aktos, kas nodrošinātu pirmsskolas izglītības programmas apguvi valsts valodā.