Skrunda ir viena no pieciem Latvijas novadiem, kurā darbu sāk pasaulē unikālas automašīnas. Aprūpes automašīnas ir paredzētas kvalitatīvai, ātrai aprūpei un palīdzībai vientuļiem, veciem cilvēkiem, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti.

Samariešu apvienības Skrundas nodaļā strādā seši darbinieki, no kuriem četri ir izbraukuma brigādes aprūpētāji.

"Nereti ļaudis uztraucas, vai kaut kas nemainīsies esošajā pakalpojumā, vai kaut kas netiks atņemts. Varam ikvienu nomierināt, jo nekas netiks atņemts, tikai papildināts. Aprūpes pakalpojuma saņēmējam nav nekādas papildus izmaksas, jo visas izmaksas sedz pašvaldības sociālais dienests. Arī tie aprūpētāji, kuri cilvēkam jau bija, paliek," saka L. Grīnvalde.

Papildu esošajiem pakalpojumiem Samariešu Skrundas nodaļa nodrošinās vēl dažādas aprūpes iespējas – drošības pogu, pārvietojamo aprūpes biroju ar autonomās strāvas ģeneratoru, dušu ar silto un auksto ūdeni, tualeti, gāzes plītiņu, ledusskapi, veļas mazgājamo mašīnu, specializēto aprīkojumu pēdu kopšanai un matu griešanai, kā arī transportu guļošu pacientu pārvadāšanai, sociālā aprūpētāja palīdzību.

Aprūpe un palīdzība cilvēkiem tiks nodrošināta ar "Drošības pogu", kas ir īpaša saziņas sistēma – saziņas iekārta un signālpoga, kas atrodas aprocē vai kulonā. Drošības poga ir ērta lietošanā – atliek piespiest signālpogu un informēt par to, kas atgadījies. Signāls centrālē nonāk no jebkuras vietas dzīvoklī vai mājā. Vienlaikus ar signāla saņemšanu dienesta operatoram datora ekrānā redzama iepriekš apkopota informācija par personu – veselības stāvoklis, kontaktpersonas, kas palīdz operatīvāk un precīzāk nodrošināt palīdzību.

Atkarībā no katra individuālajām vajadzībām pie cilvēka dosies palīdzības un aprūpes dienesta darbinieki. Palīdzība var būt gan ikdienišķās lietās – ienest malku mājās, palīdzēt nokļūt līdz pastam, veikalam, sociālajam dienestam, vai arī aprūpe – palīdzība izmazgāt veļu, nomazgāties dušā, palīdzēt apkopt pēdas.

Samariešu aprūpes pakalpojums pagaidām pieejams tikai tiem novada iedzīvotājiem, kuriem ir arī nodrošināta pašvaldības sociālā dienesta palīdzība. Ar laiku, iespējams, šis pakalpojums par ikmēneša maksu būs pieejams arī privātpersonām bez dienesta nozīmējuma. Pašlaik ikvienam ir iespējams noslēgt līgumu par Drošības pogas pieslēgšanu.

"Samariešu atbalsts mājās" tiek finansēts no "Open Society Foundation" līdzekļiem un ar projektā iesaistīto pašvaldību līdzfinansējumu. Pašreizējās projekta izmaksas ir 1,8 miljoni eiro.