Foto: LETA
27. novembrī Smiltenes novada domes sēdē deputāti atbalstīja biedrības "Latvijas Samariešu apvienība " realizētā projekta "Samariešu atbalsts mājās" ieviešanu, un turpmāk biedrība Smiltenes novadā nodrošinās sociālās aprūpes pakalpojumu "Aprūpe mājās".

Smiltenes novada domes Sociālais dienests ir apzinājis, ka pieprasījums pēc mājas aprūpes pieaug, bet, lai pakalpojums būtu kvalitatīvs un atbilstu iedzīvotāju vajadzībām, vajadzīgi pašvaldības resursi. Pašvaldība mājas aprūpi nodrošina 20 klientiem, taču vairāki iedzīvotāji ir apzināti kā potenciālie klienti.

Smiltenes novada pašvaldība nolēmusi slēgt deleģēšanas līgumu ar biedrību "Latvijas Samariešu apvienība" par pakalpojuma nodrošināšanu Smiltenes novadā.

Samariešu apvienība ir viena no vecākajām un lielākajām Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kas nodrošina izglītības, sociālos un medicīnas aprūpes pakalpojumus, kā arī īsteno vai līdzdarbojas daudzos labdarības projektos, turklāt kopš 1996. gada tā ir arī Starptautiskās Samariešu apvienības dalīborganizācija.

Biedrībai ir laba aprūpes organizēšanas un sniegšanas sistēma, kā arī 10 gadu pieredze aprūpes mājās pakalpojuma nodrošināšanā.

Latvijas Samariešu apvienība, piesaistot Sorosa fonda līdzekļus (1,89 miljonus eiro), ir izrādījusi iniciatīvu izveidot mājas aprūpi tieši reģionos. Latvijā kopumā plānots izveidot piecus atbalsta aprūpes birojus, arī Smiltenē, sniedzot atbalstu visa novada teritorijā, kā arī apkārtējos novados.

Smiltenes novada domes sēdē Latvijas Samariešu apvienības pārstāvis Viesturs Kleinbergs deputātus iepazīstināja ar mājas aprūpes pakalpojuma piedāvājumu.

Viņš uzsvēra: patlaban Latvijā nereti valda prakse, ka cilvēki, kuri nespēj par sevi parūpēties un kuriem nav arī līdzcilvēku, kas palīdzētu, visbiežāk nonāk pansionātos, taču šis projekts "Samariešu atbalsts mājās" nodrošinās iespēju cilvēkam dzīvot pilnvērtīgu dzīvi pašam savā dzīvesvietā.

Biedrības darbinieki ne tikai veiks medicīnisku aprūpi, bet arī palīdzēs mājas darbos, proti, uzkops dzīvesvietu, atvedīs pārtiku, sanesīs malku u.c. lietas.

Paredzēts, ka Smiltenes novadā darbosies divas transporta vienības. Specializētais transports, kas būs aprīkots ar dušu, veļas mašīnu, virtuvi u. c., pie cilvēkiem iegriezīsies vienu divas reizes mēnesī. Bet otra automašīna, kas sagādās pārtiku un nogādās cilvēkus viņiem vajadzīgajās vietās, būs pieejama daudz biežāk - pēc vajadzības.

Paredzēts ieviest pakalpojumu "Drošības poga" cilvēkiem, kuri nespēj par sevi parūpēties. Izmantojot īpašu saziņas sistēmu – saziņas iekārtu un signālpogu, kas atrodas aprocē vai kulonā, 24 stundas diennaktī personas varēs saņemt uzraudzību, medicīnisko palīdzību un psiholoģisko atbalstu. Jāpiebilst, ka, atverot atbalsta aprūpes biroju Smiltenē, tiks radītas sešas jaunas darba vietas.

Smiltenes novada domes Sociālā dienesta vadītāja Anita Šteinberga uzsver, ka, deleģējot mājas aprūpes pakalpojuma nodrošināšanu biedrībai "Latvijas Samariešu apvienība ", pašvaldībai būs garantija, ka iedzīvotājam tiks nodrošināts viņu vajadzībām atbilstošs pakalpojums.

Pēc organizācijas aprēķiniem, pakalpojums vienam klientam izmaksās 65 latus mēnesī. Pašvaldības līdzfinansējums projektā būs 2014. gada budžetā plānotais pašvaldības finansējums mājas aprūpei. Šis pakalpojums būs pieejams ne tikai vientuļiem pensionāriem, bet arī tādiem, kam bērni vai citi tuvinieki ir, bet tie atrodas tālu vai objektīvu iemeslu dēļ nevar uzņemties rūpes par radinieku, taču šajā gadījumā radiniekiem vajadzēs daļu no izmaksām segt pašiem

Sekmīgi ieviešot šo pakalpojumu, tiks pārskatīts, kam vēl ir nepieciešama palīdzība. Biedrība "Latvijas Samariešu apvienība" savu darbību sāks 2014. gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!