Foto: Publicitātes foto
Kāda ir ļaužu ikdiena Engures novada pansionātā "Rauda", kā tajā jūtas pansionāta iemītnieki un ar ko tas atšķiras no citiem sociālās aprūpes centriem, atklāj pansionāta direktora vietniece Elita Jēgere, psiholoģe Iveta Slavīte un paši iedzīvotāji.

Dabas ieskauts

Aizvadītā gada rudenī pansionāts "Rauda" nosvinēja 30 gadu jubileju. Pansionāts aprūpē pensionārus un 1. un 2. grupas invalīdus, kā arī ļaudis ar funkcionāliem traucējumiem - smagām veselības problēmām, nodrošinot sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju. Tāpat pansionāts "Rauda" ir viens no retajiem Latvijas sociālās aprūpes centriem, kuros ir demences nodaļa (demence - agrāk mediķi to vienkārši sauca par vecuma plānprātību).

"Pansionāti Latvijā ir pilni," situāciju Latvijas sociālajos aprūpes centros raksturo pansionāta "Rauda" direktora vietniece Elita Jēgere, "Ļaudīm Rīgā ir grūti dabūt vietu pansionātos, jo ir maz komercvietu. Izvēloties pansionātu, ļaudis ņem vērā uzturmaksu, izvērtē attālumu no Rīgas." Tāpat klientiem patīk, ka "Rauda" atrodas laukos un ir iespēja doties svaigā gaisā. "Daudzi nāk uz "Raudu", jo ir dzirdējuši atsauksmes," saka Jēgere.

Operdziedātāja un TTT basketboliste

Pansionāta "Rauda" pakalpojumus ir izmantojuši daudzi slaveni ļaudis- bijušie profesori, operdziedātāji, mākslinieki, TTT basketboliste un virkne citas cienījamas personības.

Pansionāta psiholoģe Iveta Slavīte uzskata, ka tas, ar ko "Rauda" atšķiras no citiem sociālās aprūpes centriem, ir iespēja piedalīties pasākumos,  nodarbībās, ekskursijās. "Reizi mēnesī mēs braucam uz teātri vai koncertiem. Iestājoties siltajam laikam - ekskursijās. Cik es esmu viesojusies citos pansionātos, nekur tā nenotiek!"

Uzved skečus un ciemojas citos pansionātos

Katru mēnesi pansionāta iemītniekiem ir iespēja doties mazos ceļojumos pa Engures un Tukuma novadiem. "Agrāk mēs braucām arī tālākos izbraucienos, taču, ņemot vērā vecāko klientu fiziskās spējas, tas nogurdina," piebilst Jēgere.

"Raudas" pansionāts sadarbojas ar citiem sociālās aprūpes centriem, organizējot kopīgus reģionālus pasākumus, un pansionātu iemītnieki brauc ciemos cits pie cita uz Laucienas, Jelgavas, Jūrmalas, Skrīveru, Tērvetes sociālajiem aprūpes centriem. Daudzi sirmgalvji braucienus izmanto kā iespēju noskaidrot labākos šaha un dambretes partijās. 

Pansionāta psiholoģe stāsta, ka ļaudis novērtē aktivitātes. "Viņi saka, ka mājās viņi nekad nepiedzīvotu savos, piemēram, 70 gados to, ko viņi piedzīvo šeit - nodarbības, muzicēšana, teātris, sports," psiholoģe atklāj daļiņu no pansionāta ikdienas. Pensionāri arī glezno, apmeklē jogas nodarbības un ārstnieciskās nodarbības.

Eiropas diena ar vērienu

Gada lielākais notikums iemītniekiem ir 1. oktobris - Eiropas veco ļaužu diena. Iemītniekiem - jampadracis visas dienas garumā. "Mums bija milzīgs pasākums - ar koncertu un tirdziņu. Kā tāds īsts utenis," priecīgi smaida psiholoģe Slavīte, pārstāstot, kā ļaudis tirgoja pašdarinātus cimdus, zeķes, cepures, karotes, kūkas, keksus. Bijusi arī tirgus lotereja. Visas mantas par simbolisku vērtību esot iztirgotas, par ko iemītniekiem bijis sevišķs prieks.

Savukārt pansionāta iemītnieki ar skanīgākajām balsīm nav turējuši sveci zem pūra, jestri skanējis akordeons. Šis ir tas pasākums, par kuru Slavītei palicis visslielākais gandarījums, kopš viņa strādā Raudā: "Tas viss tā jauki aizskanēja... Palicis atmiņā, jo iemītnieki bija ļoti, ļoti laimīgi. Ja viņi šo vietu nosauc par mājām, tad jau tas ir vislielākais gandarījums."

"Pasākumi - tas ir ļoti labi, bet galvenais ir dvēseliskā sajūta. Justies omulīgi. Un īpaši vecumdienās. Tas arī ir tas mūsu lielākais uzdevums," piebilst psiholoģe Slavīte.

Bez mīlestības nedzīvojiet

Pirms vairākiem gadiem pansionāts piedzīvoja aizkustinošu mirkli. Laulības ostā iestūrēja "Raudas" iemītnieki, sarīkojot jaukas kāzas. "Vissinteresantākais - tā ir mīlestība. Tā nekad nebeidzas," Slavīte stāsta, ka pansionātā regulāri veidojoties pārīši. Nesen sagājis kopā 90 gadīgs kungs ar 80 gadīgu dāmu. Sak', gluži kā tajā slavenajā dziesmā - "bez mīlestības nedzīvojiet, bez mīlestības laiks tāds garš."  

"Normāli," - Astrīda Mieze atbild uz jautājumu, kā viņa jūtas pansionātā "Rauda". 82 gadus vecā kundze divas reizes nedēļa apmeklē vingrošanas nodarbības. Viņa ilgojas pēc pavasara (intervija notika aprīļa viducī), jo viņu visvairāk priecē pārmaiņas. "Mēs staigājam garām ziņu dēlim un gaidām pasākumus," saka Mieze, "visu laiku notiek kustība. Sanitāri ir brīnišķīgi. Kad es ko palūdzu, viss tiek izdarīts." Miezes kundze sarunas beigās nosolās, ka šo rakstu izgriezīs no avīzes un aizsūtīs meitai. 

Sērfo Facebook

41 gadu vecais Dzintars Rullis ir 1. grupas invalīds un "Raudā" mitinās 24 gadus. Sastopu viņu pansionāta datortelpā mirklī, kad portālā draugiem.lv viņš raksta vēstuli draugam. "Es esmu arī feisbukā un inboksā," nosmej Dzintars, kurš nesen izgājis "Microsoft Office" kursus.

Viņam ir trīs labi draugi, ar kuriem Dzintars komunicē caur internetu: Māris, Viesturs un Artis.  "Es kādreiz biju galīgi zaļš, bet tagad šeit jūtos kā savās mājās. Labi, ka mūs ved uz teātri, paši spēlējam skečus un dziedam. Piedalāmies dievkalpojumos. Ja tu pats būsi aktīvs, viss būs normāli," optimistiski noskaņots ir Dzintars.

Par pasākumu skaitu "Raudas" iemītnieki ir gandarīti. 2013.gadā pavisam bija / ir ieplānoti 77 notikumi. Vēl lauvas tiesa priekšā. Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!