Farmaceita ieteikumi omega-3 taukskābju lietošanā.

To nozīme ziemas periodā

Farmaceita ieteikumi omega-3 taukskābju lietošanā.

To nozīme ziemas periodā

Foto: "Shutterstock"

Ar aukstā laika iestāšanos ir aktualizējušies arī ierastie vīrusi un baciļi. Tieši tādēļ ir jāpievērš pastiprināta uzmanība imunitātes stiprināšanai. Viens no veidiem – pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs, ko ne visiem izdodas īstenot. Tieši tādēļ nepieciešamās uzturvielas ir jāuzņem ar dažādu uztura bagātinātāju palīdzību. Omega-3 taukskābes ir vienas no svarīgākajām uzturvielām, lai gādātu par imunitāti un pilnvērtīgu organisma darbību. Farmaceite un "Pils Baltā II" aptiekas vadītāja Lana Hodasēviča dalās vērtīgos padomos, kādēļ tieši omega-3 taukskābes pastiprinātā daudzumā ir nepieciešams uzņemt ziemas sezonā.
Omega-3 atbild par ļoti daudzām organisma funkcijām. Tās palīdz stiprināt imunitāti, regulē sirds un asinsvadu veselību, samazina holesterīna līmeni, uzlabo smadzeņu darbību, redzes, kaulu un reproduktīvās sistēmas darbību. To ir jālieto ikvienam visa gada garumā, bet pastiprināti ziemas sezonā, lai nodrošinātu pilnvērtīgas organisma funkcijas.
Lana Hodasēviča, farmaceite un "Pils Baltā II" aptiekas vadītāja

Kāpēc īpaši svarīgi uzņemt omega-3 ziemas periodā?

Omega-3 sastāv no DHS (dokozaheksaēnskābe), EPS (eikozapentaēnskābe) un ALS (alfa-linolēnskābe) taukskābēm, kuras lieliski stiprina imunitāti, jo sastāda šūnu membrānu pamatu, kas kalpo kā aizsargbarjera pret vīrusu iekļūšanu organismā. Šīs taukskābes palielina spēju pretoties infekcijai, kas šajā saspringtajā laikā ir nepieciešama ikvienam. Turklāt omega-3 taukskābes ir nepieciešamas sirds un asinsvadu veselībai, jo tās uzlabo sirdsdarbību kā arī var normalizēt asinsspiedienu.
Neaizvietojamo omega-3 taukskābju galvenais avots ir dzīvnieku izcelsmes produkti, kas satur EPS un DHS, piemēram, treknas zivis, piena produktus, kā arī olas. Taču, lai tikai no uztura uzņemtu nepieciešamo omega-3 daudzumu, ir regulāri, vismaz divreiz nedēļā, jāēd treknās zivis. Gadījumos, kad cilvēki nelieto uzturā tik daudz zivju, tās ir jāuzņem ar uztura bagātinātājiem – zivju eļļu.
Lana Hodasēviča, farmaceite un "Pils Baltā II" aptiekas vadītāja

Ieteicamās omega-3 devas dažādiem vecumiem

Farmaceite Lana Hodasēviča norāda, ka aptiekās ir iespējams iegādāties uztura bagātinātājus dažādās formās – šķidro zivju eļļu, omega-3 kapsulas un bērniem pievilcīgās omega-3 želejas zivtiņas.
Pieaugušajiem ieteicams uzņemt vismaz 500 mg EPS un DHS taukskābes dienā, maksimālajai devai nepārsniedzot 3–5 g omega-3 taukskābes. Mencu aknu eļļai ir visaugstākā omega-3 taukskābju EPS un DHS koncentrācija, un tā ir finansiāli visizdevīgākais veids uztura bagātināšanai. Omega-3 kapsulas ir viens no ērtākajiem lietošanas veidiem, īpaši, ja nepatīk zivju vai zivju eļļas garša, taču ir jāpievērš uzmanība EPS un DHS taukskābju devai, lai tā sasniegtu nepieciešamo dienas devu. Lai omega-3 taukskābes labāk uzsūktos, to ieteicams lietot maltītes laikā. 

Bērniem omega-3 taukskābes ir īpaši svarīgas, jo tās piedalās smadzeņu un redzes attīstībā. Mazi bērni var sākt lietot zivju eļļu jau no četru nedēļu vecuma. Labāk izvēlēties šķidro formu bez piedevām, kas būs vislabākais variants kā pirmā zivju eļļa bērnam.

Zinot, ka bērniem var sagādāt grūtības zivju eļļas garša, omega-3 ir iespējams uzņemt ar želejas zivtiņām. Zivtiņu veidā bērnam būs interesantāk ikdienā uzņemt nepieciešamās omega-3 taukskābes un vitamīnus, tādējādi tiks nodrošināta regulāra to lietošana. Maziem bērniem ieteicamā deva ir 300 mg EPS un DHS taukskābju dienā.
Imunitātes un organisma veselības uzturēšanas pamatā svarīgs ir sabalansēts uzturs, veselīgs dzīvesveids, atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem un emocionālā labklājība.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU