"Mums visiem ir svarīgi." Tā sākas viena no frāzēm, kas izskan "Delfi" zīmola komunikācijā, šajās dienās Latvijas sabiedrību iepazīstinot ar "Delfi" vērtībām un zīmola identitātes attīstību. Vai kaut kas var būt svarīgs visiem, ikvienam? Neatkarīgi no mūsu individuālajām vērtībām – liberālajām vai konservatīvajām, tradicionālajām vai modernajām. Mūsuprāt, visiem kopā svarīga ir Latvija – tās nākotne, tās labklājība, tās drošība, tās tēls citu pasaules valstu saimē.

Lūdzām dažas personības, cilvēkus, kuru domas mums šķiet īpaši vērtīgas, dalīties savās pārdomās, kas viņiem šķiet svarīgi tieši 2021. gada Patriotu nedēļā – laikā, kurā mūsu domu kārtību un nākotnes plānus jaucis pandēmijas laiks.
Svarīgi ir būt pilsoniski atbildīgiem

Katru gadu 18.novembrī man ir īpaši pacilāts noskaņojums, jo es novērtēju to laimi un iespēju, ka latviešiem un visiem Latvijas iedzīvotājiem ir sava brīva valsts. Tik daudzām pasaules tautām tas diemžēl nav izdevies. Šogad jo īpaši es domāju par to, cik svarīgi ir būt pilsoniski atbildīgiem un solidāriem, jo vienai no pandēmijas mācībām mums katram ir jābūt izpratnei, ka tikai kopā kā atbildīga pilsoniska sabiedrība mēs veidojam arī ikvienam valsts iedzīvotājam piepildītāku dzīvi.
Ineta Ziemele, Eiropas Savienības tiesas tiesnese
Pats svarīgākais ir ideja

Ja atskatos uz pašiem Latvijas valsts pirmsākumiem, tad var skaidri redzēt, ka pats svarīgākais ir ideja. Protams, pēc tam šī ideja ir jāizpērk ar neveiksmēm, ar asinīm un vēl daudz ko citu. Taču, ja šī ideja ir priekšā redzama, tā top skaidrāka un precīzāka. Šī ideja bija mums acu priekšā arī padomju gados un mūs uzturēja visu šo laiku. Tā piepildījās faktiski pēdējā brīdī – tad, kad aizbrauca prom pēdējie tanki.

Tālākais jau ir mūsu pašu rokās, cik nu vien tās var turēt. Tomēr mēs esam izdzīvojuši, esam latvieši savā Latvijā, kas šobrīd daudziem liekas pats par sevi saprotams. Taču jāatceras, ka vēl nesen Latvija bija tikai idejas līmenī. Un lielākas idejas kā sava neatkarīga valsts mums kā nācijai nav. Tā paliek nemainīga.
Knuts Skujenieks, dzejnieks
Svarīgi audzināt krietnu raksturu

Šis ir vēsturisks laiks. Šobrīd pārdzīvojam vienu no nopietnākajām likstām, kādas jebkad skārušas cilvēci. To, kad tiksim tai pāri un kāds tobrīd būs iznākums, man bail pat minēt. Globāli – cilvēcei nāksies pārdomāt, cik vērtas ir mūsu dzīvības, un beidzot saprast, ka ir par mums daudz spēcīgāki spēki.

Diemžēl ir maitasputni, kas cenšas to izmantot savam pašlabumam. Bļauri, kas spekulē ar Latvijas vārdu un dara visu, lai cilvēki nedz pārdomātu, nedz saprastu. Taču ir labā ziņa: mēs esam trenēti izdzīvot šajā teritorijā, ko sauc par Latviju. Ilgi un nežēlīgi, bet – labi trenēti. Tāpēc par latviešiem – es esmu optimists. Priecīgs, ka apkārt dzimst bērni. Dzimst labiem cilvēkiem, kas dos viņiem izglītību un audzinās krietnu raksturu. Mūsdienu pasaule šobrīd dod neiedomājamas iespējas attīstīties, un mums, latviešiem, svarīgi – nepalaist šo vilcienu garām.
— Vilnis Baltiņš, pirmais atjaunotās Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents
Pastāvēs, kas pārvērtīsies

Es domāju, ka ļoti svarīga lieta ir atvērtība jaunām idejām. Kā teica Rainis – pastāvēs, kas pārvērtīsies. Latvijas nākotne ir atkarīga no tā, cik labi mēs spēsim saredzēt jaunas iespējas un atrast savu vietu pasaulē, kas mainās. Tas attiecas gan uz zinātni, gan sabiedrību kopumā.
Andris Ambainis, zinātnieks
Svarīgi izturēt valsts izturības testu

Latvijas valsts vēsturi caurvij cīņa par brīvību, kas sākās 1919. gadā, Latvijas armijai padzenot Bermonta karaspēku, un turpinājās pirms 30 gadiem Tautas frontes un Interfrontes pretstāvē, gara spēks guva uzvaru pār kara spēku.

Taču brīvība kā valsts pastāvēšanas pamatvērtība prasa nepārtrauktu un rūpīgu tās kopšanu un aizsargāšanu, jo brīvības ideja pirmkārt pastāv cilvēku prātos. Arī šobrīd izveidojusies situācija, kurā atkārtojas Tautas frontes un Interfrontes pretstāve. Tāpat kā Atmodas laikā, Tautas frontē cīnās visi tie, kuriem Latvijas valsts un tauta ir nozīmīga vērtība, – mediķi un robežsargi, uzņēmēji un lauksaimnieki, pedagogi un zinātnieki, un daudzi citi, kuri dara savu darbu kopīgā labuma vārdā. Savukārt pretējā puse, kuru vada egocentriski narcisi un kurai pieslējušies informācijas plūsmās apmaldījušies cilvēki, par visu augstāk liek personīgus, merkantilus apsvērumus, kas piesegti ar "pareiziem" argumentiem. Šis ir kārtējais mūsu valsts izturības tests, un mēs to izturēsim. To palīdzēs izturēt mūsu uzņēmēji, kuru produkcijai ir labs noiets eksporta tirgos, mūsu zinātnieki, kuru pētījumus novērtē pasaulē, mūsu mākslinieki, kuriem aplaudē pasaules teātros un opernamos, un mūsu karavīri, kuri kopā ar sabiedrotajiem darbojas starptautiskajās misijās. Latvija ir izdevusies valsts, Latvija aug, Latvija var! Bet Lāčplēša cīņa ar Melno bruņinieku turpināsies...
Juris Binde, SIA "Latvijas Mobilais telefons" prezidents
Savukārt mūsu medijā šoruden uzsveram, ka mums, "Delfi" žurnālistiem, ir svarīgi tas, kas ir svarīgi tev – "Delfi" satura skatītājam, lasītājam, klausītājam! Kā izprast norises Lielbritānijā, Afganistānā vai Ukrainā? Kā atšķetināt ap vakcīnām virmojošās viltus ziņas? Kā neuzķerties uz politisko populistu vieglu roku piedāvātajiem "banāniem"? Un arī – kā sagatavot kabačus ziemai, kad pienācis ražas laiks? Mums ir svarīgi, lai viss Tev svarīgais saturs ir ērti iegūstams un pieejams dažādos formātos un platformās.

Ja runājam par nākotni, tad "Afganistāna", "vakcīnas", "kabači" un citas svarīgas lietas, kuras ietekmē tavu dzīvi, īsumā nosaucamas: informācija par svarīgāko. Tāda ir arī "Delfi" medija vīzija: stipras sabiedrības pamatu veido ieinteresēti un savos spriedumos patstāvīgi cilvēki, kuriem ērti pieejama vispusīga, kvalitatīva un mūsdienīgi pasniegta informācija par svarīgāko, kā arī iespēja brīvi apmainīties ar viedokļiem un idejām.

No tā izriet mūsu misija: atspoguļojam, palīdzot ikvienam no mums veidot savu viedokli un izpratni par mums nozīmīgām tēmām; veidojam dziļākas un plašākas izmaiņas virzībā uz stiprāku, atbildīgāku un iekļaujošāku sabiedrību un labāku nākotni; iesaistām pārmaiņās, kas skar gan katra personisko dzīvi, gan sabiedrības grupu – pagalmu, novadu, profesiju – intereses, gan Latvijas attīstību un izaugsmi kopumā.

Ne velti filozofi saka: zināšanas atbrīvo, jo iznīcina iracionālas bailes un kāres. Mēs, "Delfi", par to rūpējamies.

Šajā patriotiskajā novembra laikā ik gadu atrodam laiku piedomāt par iespēju dzīvot brīvā valstī un pašiem būt sava likteņa lēmējiem. Aicinām ieskatīties vai pārlūkot no jauna svarīgākos "Delfi" darbus, kas veltīti Latvijas valsts dibināšanai, nosargāšanai un nākotnes veidošanai.
Priecāsimies, ja tu, "Delfi" skatītāj, lasītāj un klausītāj, atradīsi laiku pārlapot šos mūsu darbus, kurus uzskatām par savu svarīgāko veltījumu Latvijai, iedegsi sevī patriotisma svecīti un sveiksi Latviju 103. dzimšanas dienā!