Finansējums mežsaimniekiem un lauksaimniekiem: ko piedāvā "PATA Finance"
Finansējums mežsaimniekiem un lauksaimniekiem: ko piedāvā "PATA Finance"
Jau vairāk nekā divus gadus “PATA Finance”, kas ir daļa no PATA grupas uzņēmumiem, nodrošina pieejamu finansējumu mežsaimniekiem un lauksaimniekiem. Starp “PATA Finance” klientiem ir gan mazais bizness ar dažiem desmitiem meža un lauksaimniecības zemes hektāru, gan arī nozīmīgi industrijas spēlētāji. “PATA Finance” kredītlīnija pieejama gan tikai saimnieciskās darbības veicējiem.
Finansējums ekosistēmas dalībniekiem
Pieejams finansējums mūsu nozarē, līdzīgi kā jebkurā citā biznesā, ļoti bieži ir kritiski svarīgs.
Diāna Suprunoviča
PATA grupas finanšu direktore
“PATA grupas misija ir radīt meža nozares ekosistēmu, kurā ikviens tās dalībnieks var ne vien individuāli attīstīties, bet arī nodrošināt vidi ilgtspējīgai sabiedrības attīstībai nākotnē. Pieejams finansējums mūsu nozarē, līdzīgi kā jebkurā citā biznesā, ļoti bieži ir kritiski svarīgs, lai varētu sekmīgi attīstīties. Lai gan finansējam mūsu sadarbības partnerus jau vairāk nekā 20 gadus, pirms mazliet vairāk nekā diviem gadiem nodalījām šo biznesa virzienu, izveidojot uzņēmumu “PATA Finance”, kas nodrošina kredītlīniju meža nozares ekosistēmas dalībniekiem,” skaidro PATA grupas finanšu direktore Diāna Suprunoviča.
Noskaties!
Vairāk nekā 20 gadus strādājot meža nozarē, PATA grupas vadība redzēja, ka ļoti bieži klientu un sadarbības partneru izaugsmi bremzē tieši finansējuma nepieejamība vai tā kārtošanas sarežģītais un laikietilpīgais process. Pirmie “PATA Finance” klienti bija PATA grupas piegādātāji – mežsaimnieki, kas ikdienā nodarbojas ar mežizstrādi un cita starpā apaļkokus piegādā arī PATA grupas ražotnēm Saldū vai Jēkabpilī. Lai šie piegādātāji spētu finansēt, piemēram, jaunu cirsmu vai tehnikas iegādi, vienlaikus nodrošinot arī izejmateriālus PATA grupas ražošanas vajadzībām, tika meklēts risinājums, izveidojot uzņēmumu “PATA Finance”. Daudzi “PATA Finance” klienti nodarbojas arī ar lauksaimniecību.
Saprast biznesu un spēt ātri novērtēt
Mēs saprotam mūsu klientus, jo paši strādājam meža nozarē.
LĪGA SADOVSKA
“PATA Finance” kreditēšanas projektu vadītāja
"Tas nozīmē, ka spējam ātri veikt vērtējumu, nosakot klientam pieejamo kredītlīniju. Tas ir stundu vai dienu, nevis nedēļu jautājums. Turklāt klients var pats noteikt atmaksas grafiku atbilstoši savas saimnieciskās darbības naudas plūsmai. Piemēram, atmaksu veicot pēc cirsmas izstrādes vai ražas novākšanas rudenī. Daļa klientu aizdevuma atmaksu veic, norēķinoties ar PATA grupai piegādātiem apaļkokiem, kas tālāk tiek izmantoti ražošanas vajadzībām,” skaidro “PATA Finance” kreditēšanas projektu vadītāja Līga Sadovska.

“PATA Finance” meža īpašniekiem un lauksaimniekiem nodrošina kredītlīniju pret nekustamā īpašuma nodrošinājumu. Lai klienti varētu plānot investīcijas vidējā termiņā, “PATA Finance” kredītlīniju piešķir uz pieciem gadiem ar iespēju to pagarināt.
Noskaidro sev pieejamo kredītlīniju, zvanot 26677726 vai rakstot info@patafinance.lv
Kas jādara, lai saņemtu kredītlīniju?
“PATA Finance” darbinieki veic īpašuma novērtējumu un dažu stundu laikā sagatavo piedāvājumu kredītlīnijai par konkrētajiem zemesgabaliem. Ja īpašumā aug mežaudze, PATA speciālisti papildus veic arī meža novērtēšanu.
Novērtējums
Klienta informācija
Klients nosūta sava īpašuma (lauksaimniecības vai meža zeme) kadastra numuru uz e-pasta adresi info@patafinance.lv vai aizpilda pieteikuma anketu mājaslapā www.patafinance.lv.
Lēmums par kredītlīniju
Klients saņem vērtējumu par pieejamo kredītlīniju.
Apmaksa piecu gadu laikā ar iespēju pagarināt
Klients var izmantot kredītlīniju saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Procentus klients maksā tikai par izmantoto kredītlīniju. Pamatsummas atmaksas termiņu nosaka pats klients.
Ja klientu apmierina piešķirtās kredītlīnijas apjoms, tiek parakstīts līgums. Pēc tam seko ķīlas reģistrēšanas pieteikuma parakstīšana pie notāra un dokumentu iesniegšana Zemesgrāmatā. Vidēji nepieciešamas 10 darba dienas darījuma noformēšanai.
Līgums un hipotēka
5
4
3
2
1
Kādos gadījumos klienti izmanto “PATA Finance” kredītlīniju?
meža atjaunošanas darbiem;
cirsmu un meža īpašumu iegādei;
dalībai izsolēs;
tehnikas iegādei vai remontam;
apgrozāmo līdzekļu, piemēram, degvielas, iegādei.
sēklas, degvielas, mēslojuma iegādei;
tehnikas iegādei vai remontam;
darba algām darbiniekiem;
citu zemesgabalu iegādei;
ES projektu līdzfinansēšanai.
Mežsaimnieki:
Lauksaimnieki:
Vieglāk pieejams finansējums zaļās attīstības programmas ietvaros
Vērtējot savu ietekmi uz ekonomiku, sabiedrību un vidi, arī “PATA Finance” šobrīd strādā pie aizdevumu programmas ar atvieglotiem nosacījumiem, kur ilgtspējīgām un zaļām saimniecībām tiktu piešķirta zemāka procentu likme, lai veicinātu šādu saimniecību attīstību.
PATA grupa ir lielākais pilna cikla meža apsaimniekošanas, kokrūpniecības, koksnes loģistikas un kokmateriālu tirdzniecības uzņēmums Latvijā. Uzņēmums ir arī viens no lielākajiem privātajiem mežu īpašniekiem. Grupas uzņēmumos visā Latvijā strādā vairāk nekā 700 darbinieku.

PATA grupai ir lielākā specializētā kokmateriālu veikalu ķēde Baltijas jūras reģionā. Latvijā PATA grupai ir pieci veikali – Rīgā, Dreiliņos, Saldū, Liepājā un Valmierā, Lietuvā divi veikali – Kauņā un Viļņā, savukārt Polijā viens – Olštinā. Visās valstīs klienti kokmateriālus var iegādāties arī e-veikalā.

Pievienojies PATA ekosistēmai!
Veidoja:
Saturs: PATA grupa
Dizains: Inga Čujevska
Izstrāde: Ervīns Malnačs
Redaktore: Kristīne Melne
Projekta vadība: Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas eksperts: Līva Lāce
Projekts sadarbībā ar: