Mākslas plenērs pulcē jaunos māksliniekus Daugavpils un Salacgrīvas apkārtnes krāšņākajos rapšu laukos

Rapšu laukos netālu no Daugavpils un Salacgrīvas uzziedēja māksla. Spilgti dzelteni ziedošie lauki ir iedvesmas avots jaunajiem māksliniekiem no Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas (Saules skolas) un Limbažu Mūzikas un mākslas skolas. Jaunos māksliniekus sirsnīgi uzņēma saimnieki no zemnieku saimniecības “Ievas” Vaboles pagastā, netālu no Daugavpils, un zemnieku saimniecības “Robežnieki” netālu no Salacgrīvas. Mākslas plenērā mazie mākslinieki brīvā gaisotnē veidoja rapšu lauka skices, kuras vēlāk tiks izstādītas publiskai apskatei.
Jāuzsver gan, ka šis pavasaris lauku darbiem bijis izaicinošs vēso un nepastāvīgo laikapstākļu dēļ – tā rezultātā arī rapsis uzziedējis diezgan vēlu salīdzinājumā ar citiem gadiem. Ja pērn jau maija sākumā rapšu lauki bija spilgti dzeltenas segas klāti, tad šogad prognozes rāda, ka rapsi pilnziedā varēsim redzēt vien jūnija pirmajā vai otrajā nedēļā. Zemnieki pat minējuši, ka šis ir bijis aukstākais pavasaris pēdējo 40 gadu laikā! Neskatoties uz to, maija beigās Rapšu ziedēšanas svētku ietvaros notika mākslas plenērs, kurā jaunieši gleznoja ne vien sev priekšā redzamos tikko uzplaukušos rapšu ziedus, bet arī labprāt ļāva vaļu iztēlei, atspoguļojot rapša lauku pilnziedā.
Zemnieka dvēselē dzīvo mākslinieks
Zemnieku saimniecība “Ievas” Vaboles pagastā 24. maijā savā rapšu laukā uzņēma 12 Daugavpils Saules skolas audzēkņus vecumā no 12 līdz 14 gadiem. Lai arī laika prognoze vēl pāris dienas iepriekš šai dienai solīja lietu, mitrums izpalika, visas dienas garumā spīdēja saule, un skolēni varēja nodoties rapša lauka iemūžināšanai mierīgā un viesmīlīgā atmosfērā. Rezultātā tapa vairāki mākslas darbi, kurus vēlāk plānots izstādīt Daugavpils dzelzceļa stacijā, kā arī pilsētas skolās.
Zemnieku saimniecības vadītājs Mārtiņš Malnačs norāda, ka saimniecība jo īpaši priecājas, ka plenērā varējuši piedalīties tieši Saules skolas audzēkņi.

“Izjūtam patiesu prieku, ka Saules skola piekrita piedalīties plenērā mūsu saimniecības rapsī – jau Rapša ziedēšanas svētku sākumā paši izrādījām iniciatīvu, ka labprāt pie sevis uzaicinātu tieši šīs skolas skolēnus, jo tā ne tikai atrodas tuvu mūsu pagastam, bet arī mūsu darbinieku vidū ir tās bijušie audzēkņi, kuri labprāt paši piedalās šajā pasākumā. Uzskatu, ka šī arī ir lieliska iespēja Daugavpils skolēniem radīt mākslas darbus ar to, kas atrodas tepat netālu – šādu darbu izstādīšana arī Daugavpils iedzīvotājiem apliecinātu, cik skaista apkārtne ir viņiem blakus,” stāsta z/s “Ievas” saimnieks.
Arī Saules skolas audzēkņiem pasākums atstāja spilgtas atmiņas, un, kā norādīja skolotāja Ieva Reitale, šī bērniem bija pirmā pieredze mākslas plenērā ārpus pilsētas.
Pāris dienas vēlāk, 27. maijā, mākslas plenērs notika arī zemnieku saimniecības “Robežnieki” rapšu laukā netālu no Salacgrīvas, kur tika uzņemti Limbažu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi. Šajā plenērā mazie mākslinieki brīvā gaisotnē veidoja rapšu lauka skices, kuras vēlāk tika izskaistinātas ar guaša un eļļas krāsām. Šis pasākums bija daļa no ikgadējā obligātā mākslas plenēra, kas skolēniem notiek mācību gada beigās.
Izmanto Waze "Foto lauks rapsis"
Lai arī drīz pēc šiem pasākumiem pamazām Rapša ziedēšanas svētki noslēgsies, visi ir aicināti apmeklēt Latvijas skaistākos rapšu lauku visas vasaras garumā, ievadot Waze aplikācijā atslēgas vārdus “Foto lauks rapsis” un izvēloties sev tīkamāko maršrutu. Jo, kā nekā, rapša pilnzieda kulminācija vēl tikai priekšā! Īpaši gaidīti ziedošajos rapšu laukos ir mākslinieki.