Ģeniālā šaha lielmeistara Mihaila Tāla pēdas Rīgā
21. gadsimta arhitektūras piemineklis – 'Tal Residence'
Raksts: Sabīne Košeļeva
Foto: "R.evolution" publicitātes foto
Rīga ir pilsēta, kur dzimis un audzis ne viens vien dižgars, tostarp arī ekstravagantais un kulta personības statusu iemantojušais pasaulslavenais šahists Mihails Tāls. Viņa ierašanās šaha pasaulē bija pavērsiena punkts – ne pirms, ne arī pēc viņa šī spēle nebija tik emocionāli uzlādēta, dinamiska un saistoša. Un tieši tāpēc Rīgā tapuši un aizvien top veltījumi un pagodinājumi ģeniālajam lielmeistaram.
Spēle ar likteni
Mihails Tāls piedzima Rīgā 1936. gada 9. novembrī ebreju mediķu Ņehemija un Idas ģimenē. Tiesa, jau no pirmajiem mēnešiem Tāla dzīve ievirzījās ne gluži viegla. Kā pēcāk sacījis viņš pats: "Es ar likteni spēlēju ar melnajām figūrām."

Nākotnes šahista labajai rokai trūka divu pirkstu, bet jau pusgadu pēc dzimšanas viņš sasirga, smagā infekcija atgādināja meningītu. Vecāki, ņemot vērā savu izglītību un nodarbošanos, lieliski apzinājās mazā Tāla izdzīvošanas iespējas, kā arī to, ko tik smaga infekcija var nodarīt smadzenēm. Viņš izdzīvoja, turklāt agri sāka izrādīt neparastu un savam vecumam neraksturīgu intelektu un atmiņu.

Jau trīs gadu vecumā Tāls iemācījās lasīt, piecu gadu vecumā galvā reizināja trīsciparu skaitļus, savukārt septiņu gadu vecumā sāka nodarboties ar šahu – māte aizveda viņu uz Pionieru pils pulciņu, kur viņa treneris bija Jānis Krūzkops. Kad bija pienācis laiks uzsākt skolas gaitas, Tālu uzreiz pārcēla trešajā klasē. Iemesls tam bija gaužām vienkāršs – zēns bija pārāk gudrs.
Tieši šī paša iemesla dēļ vidusskolu viņš pabeidza jau 15 gadu vecumā un izņēmuma kārtā saņēma atļauju iestāties Latvijas Valsts universitātes (tagad Latvijas Universitāte) Vēstures un filoloģijas fakultātē, krievu valodas un literatūras specialitātē. To viņš absolvēja pēc pieciem gadiem, uzrakstot diplomdarbu par Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova "12 krēsliem". Kā vēsta avoti, Ilfa un Petrova darbus Tāls zinājis no galvas un spējis citēt veselām lappusēm. Turklāt viņš brīvi prata latviešu, krievu, angļu, spāņu un serbu valodu.

Nākamais lielais pavērsiena punkts Tāla dzīvē un karjerā bija 1960. gads, kad mačā pret Mihailu Botviņņiku viņš kļuva par astoto un visjaunāko pasaules šaha čempionu šaha vēsturē – viņam tolaik bija vien 23 gadi, bet Botviņņikam – 49. Šis mačs aizvien ir slavenākais gan starp Tāla spēlēm, gan arīdzan visā šaha vēsturē. Kā nekā Botviņņiks bija cieņu iemantojis stabils šaha klasiķis, savukārt Tāls – jauns, bezbailīgs un ekstravagants bohēmists.

Foto: Croes, Rob C. / Anefo / cc
"Daudziem maniem kolēģiem spēles skaistums slēpjas loģikas triumfā. Brīnišķīga partija ir klasiska ēka ar nevainojamām proporcijām. Es arī savu mērķi nereti sasniedzu ar veselā saprāta palīdzību, bet šahā tomēr vairāk vērtēju neloģiskuma, iracionalitātes un absurda triumfu," savu spēles manieri komentējis Tāls.
Pēc šī mača arī sākās Tāla pārdrošais un panākumiem bagātais ceļš uz šaha elites virsotnēm. Ja līdz Tāla skaļajai "piedzimšanai" šaha pasaule bija rāma un paredzama, pat stagnējoša, tad nu viss pagriezās kājām gaisā. Tāla spēles stils krasi atšķīrās no daudzu pasaules labāko šahistu spēles stila – viņš bija agresīvs, allaž gatavs riskēt un reizēm savas figūras upurēja vien tāpēc, lai pārņemtu spēles iniciatīvu, nevis tāpēc, ka būtu saskatījis iespēju uzvarēt.

Tiesa, tikpat vētraini, kā Tāls spēlēja šahu, viņš mēdza arīdzan uzdzīvot. Visu mūžu viņš bija kaislīgs smēķētājs un konjaka baudītājs, kā arī tēriņos bijis dāsns. Vētrainais dzīvesveids gan absolūti negāja kopā ar viņa veselības stāvokli, kas visu mūžu lika par sevi manīt. Publiskajā telpā vairākkārt izskanējis viedoklis, ka Tāls būtu varējis iegūt pasaules čempiona titulu vēl vairākus gadus, ja vien spētu savaldīt savus bohēmiskos dēmonus.

Taču brīvdomīgajam Tālam "parasto cilvēku" dzīve pārāk neinteresēja, un pats galvenais viņam bija un palika šahs. Kad Tāls spēlēja, tad aizmirsa visu pārējo uz pasaules. Klīst pat leģenda, ka reiz pēc mačiem Krievijā mājās Rīgā viņš atgriezies bez mēteļa, taču ar garderobes numuriņu žaketes kabatā.

Tāls bija divkārtējs Latvijas čempions, sešas reizes kļuva par PSRS čempionu, sešas reizes izcīnīja Eiropas čempiona titulu, piedalījās septiņos pasaules čempiona pretendentu mačos, divos mačos par pasaules šaha čempiona kroni u. c.
Foto: F64
Rīgā Tālam atrodas vairāki veltījumi un liecības: 2001. gadā Vērmanes dārzā tika atklāts tēlnieka Oļega Skaraiņa radīts piemineklis, viņa vārdā nosaukta iela, kā arī pie namiem, kur savulaik dzīvojis, K. Valdemāra un Elizabetes ielā, atrodas piemiņas plāksnes. Par viņu uzņemtas arī vairākas filmas – režisora Fēliksa Soboļeva "Septiņi soļi aiz horizonta", Anša Epnera "Pēc divdesmit gadiem", Sergeja Mikaeljana "Lielmeistars" un Staņislava Tokalova dokumentālā filma "Laiks, kura nav. Mihails Tāls" –, bet par operu "Mihails un Mihails spēlē šahu" varam pateikties komponistam Kristapam Pētersonam un režisoram Viesturam Meikšānam. Savukārt paša Tāla sarakstītā grāmata "Botviņņika–Tāla mačs" aizvien tiek uzskatīta par vienu no labākajām šaha grāmatām.
"Šahs katram ir savs. Vienam tā ir māksla, tiem, kuri augstu vērtē sistematizāciju, loģiku, precīzi izvēlētu analīzi, visticamāk, zinātne, savukārt trešajiem – vispirms cīņa, azarts, risks."
'Tal Residence' – ar vērienu un pietāti
Rīgā, Elizabetes ielā 39, izcilā atrašanās vietā, organiski iekļaujoties apkārtējā vēsturiskajā apbūvē, slejas monolīta dzelzsbetona karkasa stiklots nams – "Tal Residence", kas ir mūsdienīgs veltījums Mihailam Tālam un šaham. Tā idejas autori un radītāji ir nekustamo īpašumu attīstītājs "R.evolution", arhitekts Ingurds Lazdiņš un interjera dizainere Greta Žemaitīte.

Kā atklāj Lazdiņš, strādājot pie šī projekta, lielākais izaicinājums esot bijis nama iekomponēšana Rīgas centra vēsturiskajā apbūvē. Tas panākts, pārnesot vēsturisko namu fasāžu vertikālo kompozīciju arīdzan uz jauno apbūvi – lielajos logos, kuros var spoguļoties pretējo namu iedzīvotāji, un izvirzījumos (erkeros).

Erkeri ir gan arhitektoniskās izteiksmes līdzeklis, kas rada papildu telpu un fasādes reljefu, gan arī "Tal Residence" lepnums, jo no tiem abos virzienos paveras teju bezgalīgs skats uz Elizabetes ielu visā tās garumā, kas ir unikāls estētisks baudījums.
Skats uz "Tal Residence" parādes fasādi no Elizabetes ielas
Nama fasādes plakņu dalījumos un erkeros arī izpaužas šaha motīvs – tie metaforiski iemieso dažāda augstuma šaha figūras, bet gaišā un tumšā tonētā stikla kompozīcija veido simbolisku šaha spēles ainu. Savukārt klasiskais melnbaltais šaha laukuma motīvs apspēlēts pagalma grīdas flīzēs. Tiesa, eleganti greznais nams ir rūtains it visur – dzīvokļu durvju veidolā, interjera dizaina elementos, pat ventilācijas šahtu apdarē.

Savukārt ar Tāla ekstravaganto personību sasaucas projekta ambiciozitāte, vēriens un uzdrīkstēšanās, bet nama pirmajā stāvā, kur atrodas komerctelpas, ēku balstošie kolonnu kapiteļi iemieso šahista uz augšu paceltās rokas, kas tur čempiona kausu.
Es šahu augsti vērtēju, jo dzīvē ar to ir daudz paralēļu. Nekas nenotiek analītiski vai lineāri, bet gan kompozicionāli. Stiprāka pozīcija ir vērtīgāka par figūru skaitlisku pārsvaru. Pozīcija ir svarīgāka nekā skaits, ar ko dzīvē saprotam resursus, naudu un citus labumus. Vērtīgāka ir laba pozīcija un saiknes, kopsakari.
Ingurds Lazdiņš, arhitekts
Visiem luksusa dzīvojamās mājas apartamentiem ir plašas lodžijas, stikla balkoni vai jumta terases, savukārt īpaši ekskluzīva aina paveras no augšējo stāvu terasēm – pāri Rīgas vēsturiskā centra jumtu korēm saskatāma arīdzan osta un tajā ienākošie kuģi.

Plašuma sajūta jaušama ik uz soļa, un tā izpaužas gan fiziski telpu plānojumā, gan kā eleganta spēle ar gaismu, materiāliem, spoguļiem, krāsām un smaržu – sākot no plašās, ieslīpās vārtrūmes, lielajām, gaišajām kāpņu telpām un caurspīdīgajiem liftiem un beidzot ar dzīvokļiem, stiklotajiem balkoniem un terasēm.
"Tal Residence" demo dzīvokļa un halles interjeri
"Tal Residence" būvniecībā izmantoti augstākās kvalitātes materiāli – fasādes apdarē tas ir melns marmors, balkonu un lodžiju segumā – granīts, terasēs – augstvērtīgs kompozītmateriāla dēļu klājs, vestibilos un kāpņu telpās – marmora grīda, pagalma fasādē un kāpņu telpu apdarē – slīpēts dekoratīvais apmetums "Armourcoat" ar dabīgā marmora pulvera piedevu.

Savukārt ēkas struktūrstiklojumā īpaši piemeklēti atšķirīgas tonalitātes stikli, kas atstaro saules infrasarkano starojumu, lai neuzkarstu iekštelpas, bet tajā pašā laikā ir pietiekami caurspīdīgi, lai nemazinātu caurredzamību uz unikālo ainavu.

Gaismai šajā projektā ir īpaša loma – ne vien plašo logu veidolā, bet arī savdabīgajā gaismekļu dizainā un izvietojumā. Līdzīgi kā ēka "neizlec" pilsētas ainavā, ar savu "lauzto" dzegas līniju it kā līgani savienojot abus blakus esošos atšķirīga augstuma vēsturiskos namus, arī tās iekšienē nav pamanāmi gandrīz nekādi spilgtas gaismas avoti – dažādas intensitātes pieklusināts izgaismojums ir visur, taču nekad nav īsti saprotams, no kurienes tieši gaisma nāk.

"Tal Residence" iemieso drošību, dizainu, ekskluzivitāti un servisu ar pietāti pret vēsturisko fonu un individuālo brīvību – nams ir pakārtots gan pilsētvidei, gan lietotāju emocionālajai un fiziskajai labsajūtai. Lai to īstenotu, piedomāts ir ne vien pie augstvērtīgiem materiāliem, bet arī pie sajūtām – sākot no taktilām virsmām, allaž klātesošo īpaši šim namam radīto smaržu un beidzot ar detaļām, piemēram, koka sienas panelī iestrādātām pastkastītēm vai speciāli veidotu karoga turētāju.
Darbs pie "Tal Residence" bija ļoti izaicinošs, jo visapkārt slejas greznas jūgendstila mājas, tāpēc būvēt šajā vietā ko jaunu ir diezgan pretenciozi, taču, manuprāt, mēs panācām vēlamo – projektā ir gan jau sākotnēji iecerētais vēriens, gan arī pietāte pret vēsturiskās apbūves vidi.
Ingurds Lazdiņš, arhitekts
Par "Tal Residence" projektu:

"Tal Residence" atrodas labiekārtotā teritorijā ar 1149 m² lielu platību. Astoņu stāvu ēkā ir tikai 34 apartamenti. Īpašā dizaina hallēs ir paredzēta vieta viesu uzņemšanai, kā arī nodrošināta diennakts apsardze un konsjerža serviss. Visiem dzīvojamās mājas apartamentiem ir plaši balkoni, jumta terases vai privātā teritorija. Apartamentiem ir brīvs plānojums un liela platība, kā arī pastāv dzīvokļu apvienošanas iespēja.
Par "Tal Residence" projektu:

"Tal Residence" atrodas labiekārtotā teritorijā ar 1149 m² lielu platību. Astoņu stāvu ēkā ir tikai 34 apartamenti. Īpašā dizaina hallēs ir paredzēta vieta viesu uzņemšanai, kā arī nodrošināta diennakts apsardze un konsjerža serviss. Visiem dzīvojamās mājas apartamentiem ir plaši balkoni, jumta terases vai privātā teritorija. Apartamentiem ir brīvs plānojums un liela platība, kā arī pastāv dzīvokļu apvienošanas iespēja.
Projekta "Sajūtu pilsēta" sērijās mēs kopā ar "R.evolution", arhitektiem un dizaina māksliniekiem ielūkosimies daudzveidīgajos projektos, tuvāk iepazīstinot ar neparasto Lidojošo koku māju (HOFT), "hygge" dzīves filozofijai kā radīto "Lofts&Rosegold", šaha leģendas Mihaila Tāla stāstu un "Tal Residence", sava ceļa gājējiem un "Philosophers Residence" un atklājot, kāpēc "Villa Milia" ir īpaši personisks projekts. Stāsti rada sajūtas – dosimies kopā tās atklāt!