Kad mežs ienāk pilsētā
Unikāls vaibsts Rīgas sejā – Lidojošo koku māja
Skats uz HOFT jaunbūvi no iekšpagalma puses
Raksts: Kristīne Melne
Foto: "R.evolution" publicitātes foto
Rakstā izmantoti Vida Press un "R.evolution" publicitātes foto
Dzīve pilsētā diktē savu ritmu, nereti aizņemtu un steidzīgu. Šajās ikdienas gaitās cilvēki vēlas saglabāt saikni ar dabu. Apstāties, ieelpot un ļaut acīm atpūsties zaļumā. Prasīgais pilsētnieks liek pilsētām kopt un pilnveidot savas zaļās zonas, atgriezt vecās un veidot jaunas – dažādās vietās un formātos.
Zaļo zonu nozīme pilsētvidē ir nenovērtējama, sākot no urbānās ainavas ilgtspējīgas attīstības līdz pilsētas un pilsētas viesu psiholoģiskajai labsajūtai. Zaļās oāzes – parki, skvēri, apstādījumi – pilsētvidē nomierina, mazina stresu un iedvesmo. Ne vienmēr mums ir laiks un iespēja izvēdināt galvu ārpus pilsētas, tāpēc zaļo elementu klātbūtne ir nozīmīga – dažreiz pat neapzināti – ikvienam pilsētniekam. Tieši daba un piekļuve zaļajām zonām pilsētā var kalpot kā efektīvs enerģijas atjaunošanas, domu sakārtošanas, spriedzes un stresa mazināšanas un kopīgas psiholoģiskās labsajūtas vairošanas risinājums.

Pilsētu apzaļumošana ir ne tikai pilsētplānotāju dienaskārtībā, bet arī privātā sektora rokās, un pagājušā gada izskaņā ekspluatācijā nodots kāds unikāls un īpaši zaļš projekts tepat Rīgā – HOFT (House Of The Flying Trees) jeb Lidojošo koku māja, kurā vienuviet satiekas zaļā dzīvesveida vērtības, arhitektūras tradīcijas un jaunā elpa.
HOFT vēsturiskā būvapjoma fasāde
Pilsētas vēsture un mūsdienas
Garāmgājēji, kas, nepaceļot acis, steidz garām namam Strēlnieku ielā, pat nenojauš, ka tā iekšpagalms slēpj zaļu oāzi – tur, izmantojot īpašas stiprinājumu konstrukcijas dažādos līmeņos, uzburts gaisa dārzs, kurā aug ciedri, kalnu priedes un dažādi bonsai kociņi, tā mājas iedzīvotājiem veidojot gluži vai privāto mežu. Vērīgākie pilsētas staigātāji, kas pacels acis, arī uz nama ārējās fasādes var novērtēt unikālo risinājumu – divu augšējo stāvu balkonus grezno koki, jebkuram pilsētniekam ļaujot sajust meža ienākšanu pilsētā.

HOFT projekts ir jaunākais dzīvesstila nekustamā īpašuma attīstītāja "R.evolution" realizētais projekts Rīgā un šogad saņēmis "Latvijas Būvniecības gada balvu" kategorijā "Jauna dzīvojamā māja". Lidojošo koku mājas idejas vizionārs ir "R.evolution" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Zagrebeļnijs. Projekta arhitekte ir Dita Lapiņa kopā ar projektēšanas un izpētes biroju "Kroks", iekšpagalma fasādes, interjera risinājumus un labiekārtojumu izstrādāja arhitekti Zane Tetere-Šulce un Kristaps Šulcs no "Open AD", bet inženierrisinājumus izstrādāja un būvprojekta vadību veica Inženieru birojs "Būve un forma".

Šis projekts simbolizē ne tikai zaļā dzīvesveida vērtības – tas ietver arī cieņu pret pilsētas vēsturi, tās oriģinālo arhitektūru un mūsdienu arhitektūras tendences. Kā atklāj projekta arhitekte Dita Lapiņa, atjaunojot vēsturisko arhitekta Kārļa Johana Felsko tipiskā eklektikas formu valodā projektēto ielas ēku un veidojot virsbūvi, izdevies kompozicionāli harmonizēt un līdzsvarot Strēlnieku ielas apbūves siluetu, kur pārsvarā dominē piecus līdz sešus stāvus augstas ēkas.
Sākotnēji tika izskatīti dažādi "virsbūvju" varianti – gan modernā, gan klasiskā formu valodā –, tomēr, izvērtējot visus par un pret, nosliecāmies veidot virsbūvi stiklotu, gaisīgu, kā spoguļojošu, ritmisku fonu apkārt un pretī esošajai apbūvei.
Dita Lapiņa, arhitekte
Strēlnieku ielas fasādes virsbūves risinājums veidots kā esošās ēkas "fona apbūves" turpinājums, iekšpagalmā savukārt rodot vietu rotaļīgumam, ritma dažādībai un diferencētam materiālu un fasādes plakņu kārtojumam.

Tāpat projektā izdevies atrast veiksmīgu risinājumu iekšpagalma apbūvei, kas telpiski un funkcionāli saistīta ar ielas ēku un kam ir maksimāli laba dzīvokļu orientācija pret debespusēm. Izvēlētā projektējamā iekšpagalma būvapjoma lineārā struktūra ne tikai nodrošina dzīvokļu insolāciju jeb saules radīto apgaismojumu telpās, bet arī "atver" tos pret neapbūvēto pagalmu kaimiņu zemesgabalā Strēlnieku ielā 3, tādējādi vizuāli trīskāršojot iekšpagalma telpu. Uz kaimiņu zemesgabala robežas augošie skaistie koki veiksmīgi papildina izvēlēto projektētās ēkas apzaļumošanas koncepciju.
Skats uz jaunbūvi un Bonsai kociņiem
Katram dzīvoklim savs kociņš – totēms
Zaļo elementu klātbūtne arhitektūrā nav tikai pēdējo gadu tendence, kad sabiedrībā arvien būtiskāki kļūst dažādi ar klimata izmaiņām, vidi un planētas nākotni saistīti jautājumi, – tas, kā atzīst HOFT projekta vizuālo risinājumu arhitekte Zane Tetere-Šulce, ir populāri jau sen un nezaudēs aktualitāti arī nākotnē, arhitektiem, attīstītājiem un pilsētplānotājiem kopīgi rūpējoties par zaļo zonu izveidi un pieejamību pilsētā.
Tāpat, reaģējot uz, piemēram, lielajās metropolēs vērojamo pārapdzīvotību pilsētu horizontālajā telpā, arvien biežāk zaļās zonas kļūst vertikālas – tās izvieto uz namu fasādēm vai jumtiem, veidojot īpašas zaļās platformas. Arī Tetere-Šulce HOFT realizēto zaļo fasāžu izveidi, kas mūsu platuma grādos vismaz pagaidām ir unikāls projekts, redz kā lielisku alternatīvu zaļo zonu piedāvājumam pilsētvidē un jauna ceļa sākumu arī Rīgā.

Projekta attīstītāja mērķis bija nodrošināt katram dzīvoklim ārtelpu ar koku, un kopīgiem spēkiem to arī izdevies realizēt. "Lidojošo koku mājā katra dzīvokļa iedzīvotāji var gūt un saglabāt sajūtu par saistību ar dabu, nevis skatīties uz pretējās mājas brandmūri, kas, protams, ir normāli pilsētas vēsturiskajā centrā, bet šis ir iespējams risinājums."
Bonsai koku novietošana HOFT projektā
Gatavošanās koku stādīšanai nama fasādē ilga vairākus gadus. Kociņi pie mums atceļojuši no kokaudzētavas Vācijas ziemeļos, kur ir līdzīgi klimatiskie apstākļi, un aklimatizācijas nolūkā jau gadu mituši Latvijā, HOFT partneru kokaudzētavā. Savukārt cits "R.evolution" projekts – "Tal Residence" – ļāva rast apstiprinājumu koncepcijai, ka šādi koki ir pārziemot, izdzīvot un augt spējīgi. "Mēs jutāmies pārliecināti, ka mums izdosies, un tā arī notika," par to, ka HOFT projekta vizualizācijās uzburtā zaļā maģija kļuvusi par realitāti, gandarīta ir Zane Tetere-Šulce.

HOFT iedzīvotājiem nav jāuztraucas par kociņu dzīvotspēju – to aprūpe ir automatizēts process. Pienācīgi kopti, kociņi siltinātajos un apūdeņotajos toveros var dzīvot vairāk nekā 100 gadus. Pēc projekta autora ieceres, kociņš kalpos arī par mājvietas totēmu, pavarda sargātāju, veiksmes un panākumu amuletu, ģimenes miera un harmonijas simbolu.
Skats no vēsturiskās ēkas loga uz iekšpagalmu
Ar mīlestību pret Rīgu
Ieskicējot cilvēkus, kas Lidojošo koku māju varētu saukt par savām mājām, HOFT arhitekte Dita Lapiņa min pilsētnieku ar patiesu mīlestību pret Rīgu. "Tie ir cilvēki, kuri prot novērtēt kultūrvēsturiskās vērtības un kuri izbauda ne tikai atjaunotās un jaunuzceltās ēkas estētiskās kvalitātes, bet arī ikdienas ceļu uz mājām līdz ar Elizabetes, Alberta un citu ielu vēsturisko apbūvi. Manuprāt, HOFT projektā ir izdevies radīt vietu, kurā būt harmonijā ar sevi un atrast mieru ikdienas steidzīgajā ritmā. Ņemot vērā ļoti zaļo parku infrastruktūru visapkārt, es redzu šo ēku arī kā lielisku nelielas ģimenes mājokli."
Ieejas haļļu un kāpņu telpu interjeri, kurus papildina restaurētie griestu elementi un mākslinieka Klāva Lora gleznas
Vaicāta par Rīgu pēc 20 gadiem, arhitekte ieskicē: "Es Rīgu redzu ne mazāk blīvi apdzīvotu kā šodien, tomēr daudz kas ir pilnveidojies – ir sakārtota satiksmes un auto kustības infrastruktūra, daļu transporta, iespējams, novirzot pazemē, iegūstot "zaļās artērijas", kas caurauž pilsētu un ir atvēlētas gājējiem un velobraucējiem, ir sakārtotas un visiem pieejamas ūdensmalas, ir sakoptas vēsturiskās ēkas un papildinātas ar izteiksmīgu mūsdienu arhitektūru. Koncertus, protams, var baudīt jaunā koncertzālē vai divās, mākslu – attiecīgi laikmetīgās mākslas muzejā.

Rīgas lielmēroga dzīvojamie rajoni padomju mantojuma neatgriezeniskās tehniskās nolietošanās dēļ ir pārvērtušies līdz nepazīšanai – tā ir zaļa, humāna un droša vide Rīgas iedzīvotājiem ar rajonu kultūras centriem. Bet pāri visam, es ļoti, ļoti ceru, Rīga nezaudēs savu īpašo šarmu un katrs nākamais gads ilgtspējīgi domājošu attīstītāju un saprātīgas pilsētas vadības rokās tās attīstībai nāks tikai par labu."

Arī arhitekte Zane Tetere-Šulce, domājot par Rīgas pilsētvides nākotni un to, cik zaļu mēs to redzēsim pēc desmit, divdesmit vai vairāk gadu, uzsver – ir svarīgi sākt.
Kādam ir jābūt pirmajam – pionierim, kurš izdara un parāda, ka tas darbojas. Mēs, arhitekti, savos projektos vienmēr esam bijuši par zaļo tēmu, jauniem piedāvājumiem un risinājumiem. Zaļais labiekārtojums ir bijis un būs superaktuāls dažādās plaknēs – gan horizontālās, gan vertikālās. Jo vairāk būs šādu piemēru, jo vairāk attīstītāju un pasūtītāju redzēs, ka tas darbojas un iedzīvotāji to bauda, apdzīvo un novērtē, jo vairāk tādu projektu būs. Šādos projektos ieguvēji ir visi, bet – pats galvenais – cilvēks, kurš vēlas dzīvot labiekārtotā vidē.
Zane Tetere-Šulce, arhitekte
Par HOFT projektu:

HOFT atrodas Strēlnieku ielā 5 un ir ēku komplekss, kas sastāv no rekonstruētās vēsturiskās fasādes ēkas ar mūsdienīgu virsbūvi un 7 stāvu jaunbūvi iekšpagalmā.
Zem jaunā būvapjoma projektētas plašas 2-līmeņu autostāvvietas. Projektā ir 42 dzīvokļi, dzīvokļu platība – no 76 m² līdz 232 m² ar apvienošanas iespēju.
Vidējais griestu augstums – 2,9m. Visiem dzīvokļiem ir autonomi balkoni ar platumu vismaz 1,80 m, kā arī ir integrētas lielas stiklojuma virsmas, kas paver fantastiskus skatus gan uz dzīvīgo Strēlnieku ielas pusi, gan uz zaļo pagalma telpu.
Par HOFT projektu:
HOFT atrodas Strēlnieku ielā 5 un ir ēku komplekss, kas sastāv no rekonstruētās vēsturiskās fasādes ēkas ar mūsdienīgu virsbūvi un 7 stāvu jaunbūvi iekšpagalmā.
Zem jaunā būvapjoma projektētas plašas 2-līmeņu autostāvvietas. Projektā ir 42 dzīvokļi, dzīvokļu platība – no 76 m² līdz 232 m² ar apvienošanas iespēju.
Vidējais griestu augstums – 2,9m. Visiem dzīvokļiem ir autonomi balkoni ar platumu vismaz 1,80 m, kā arī ir integrētas lielas stiklojuma virsmas, kas paver fantastiskus skatus gan uz dzīvīgo Strēlnieku ielas pusi, gan uz zaļo pagalma telpu.
Projekta "Sajūtu pilsēta" sērijās mēs kopā ar "R.evolution", arhitektiem un dizaina māksliniekiem ielūkosimies daudzveidīgajos projektos, tuvāk iepazīstinot ar neparasto Lidojošo koku māju (HOFT), "hygge" dzīves filozofijai kā radīto "Lofts&Rosegold", šaha leģendas Mihaila Tāla stāstu un "Tal Residence", sava ceļa gājējiem un "Philosophers Residence" un atklājot, kāpēc "Villa Milia" ir īpaši personisks projekts. Stāsti rada sajūtas – dosimies kopā tās atklāt!