Foto: Privātais arhīvs
Uz šī gada pirmajām "Virtuves sarunām" esmu uzaicinājusi veselīga dzīvesveida influenceri Elizabeti Valujevu. Šobrīd viņa studē Rīgas Stradiņa universitātē un ir ceļā uz B kategorijas fitnesa trenera diplomu, paralēli viņa mācās arī par uztura kouču, audzina divgadnieku, kā arī tik tikko ir pabeigusi darbu pie savas pirmās pavārgrāmatas – "Garšīgs nav sarežģīts". Aiziet, iepazīsimies ar Elizabeti!

Vispirms nedaudz par Elizabetes šī brīža, iespējams, lielāko lepnumu: pavārgrāmatā ir iekļautas maltītes, kas ir piemērotas visai ģimenei – gan bērniem, gan arī pieaugušajiem. Katrs ēdiens ir pārbaudīts grāmatas autores ģimenē. Receptes ir ļoti vienkāršas, jo Elizabetei patīk teiciens: "Minimāla piepūle, maksimāli labs rezultāts." Līdz ar to daudzas no receptēm viņa ir izmēģinājusi, lai cik smieklīgi tas neizklausītos, ar Oliveru – dēlu – vienā rokā un kādu virtuves instrumentu otrā.

"Pavārgrāmatu šķirstot, lasītājs pavisam noteikti nesaskarsies ar problēmu – ak Dievs, te taču viss ir tik sarežģīti, to es neprotu, sastāvdaļas jāmeklē kādā īpašā veikalā. Nē, grāmata ir piemērota cilvēkiem, kas varbūt nemaz ikdienā negatavo, bet patiesībā gribētu sākt gatavot," piebilst Elizabete.

Uz manu vaicājumu, vai varam gaidīt jau nākamo grāmatu, atbilde skan šādi: "Patiesībā es nebiju gatava tam, ka grāmata būs tik ārkārtīgi veiksmīga. Šobrīd situācija ir tāda, ka grāmatu teju vairs nav, ir palikušas dažās grāmatnīcās, bet pamatā visa tirāža ir gandrīz izpārdota. Un otra tirāža iznāks tikai janvāra beigās. Līdz ar to es esmu tādā patīkamā šoka stāvoklī un domāju – ja būs tikpat liels pieprasījums arī otrajai tirāžai, tad, iespējams, būs jāsāk domāt arī par nākamo grāmatu. Bet šobrīd es cenšos atvilkt elpu un smelties iedvesmu, varbūt pat ne grāmatai, bet kādam citam projektam."

"Virtuves sarunas" ir "Tasty.lv" rubrika, kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Manas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu noteikti ir kaut kas, ko gatavoja mana mamma. Vienmēr viņa gatavoja diezgan daudz, visai ģimenei, visos svētkos. Un šie viņas gatavotie ēdieni bija ļoti dārzeņiem pārbagāti un bezgala garšīgi. Un tieši no mammas es iemācījos vairumu zupu recepšu un dārzeņu recepšu. Protams, omīte arī gatavoja, bet omīte gatavoja tā mazliet sātīgāk un kalorijām bagātāk.

Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Grūti atbildēt uz šo jautājumu, jo man vienkārši ir lietas, kas man garšo un kuras man patīk gatavot. Tas var būt produkts vai ēdiens no Āzijas virtuves, bet tajā pašā laikā arī no mūsu pašu virtuves. Es teiktu, ka vairāk mikslis no visa. Man galvenokārt patīk gatavot ēdienus, kuri neprasa daudz laika pie plīts un milzīgu uzmanību. Galvenais, lai ir ātri un vienkārši.

Kur rodi iedvesmu gatavošanai un jaunu recepšu radīšanai/izmēģināšanai?

Savā ģimenē! Ja man vīrs pasaka, ka viņam kaut kas negaršo, es uzreiz spurdzu pretī: "Nu nē, tu vienkārši neesi pagaršojis garšīgi pagatavotu šo konkrēto ēdienu." Līdz ar to es mēģinu, skatos, kā es varu šo ēdienu padarīt pievilcīgāku viņam. Turklāt man mājās ir arī divgadnieks, līdz ar to man nākas daudz eksperimentēt un pagatavot kaut ko tādu, lai arī viņš šo ēdienu baudītu. Protams, no paaudzes paaudzē nodotās receptes esmu pārņēmusi un pilnveidojusi tā, lai tās būtu olbaltumvielām bagātākas. Protams, arī kādas vēsmas noķeru no citām pavārgrāmatām. Man ir pat ulmaņlaiku pavārgrāmatas, ko omīte reiz uzdāvināja. Tad tajās es arī ieskatos!

Kas tev ēdiena gatavošanā patīk visvairāk?

Man ļoti patīk tā sajūta, ka tad, kad es esmu uztaisījusi ēst, mēs, visa ģimene, sapulcējamies kopā pie galda, pie ēšanas. Man patīk parūpēties par citiem. Bet pašā ēdiena gatavošanā – grūti pateikt... Man laikam patīk, ka es atklāju kaut ko jaunu un to pagaršoju, un tad rodas jautājums: "Kur es biju agrāk?"

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Bez asiem nažiem. Pēdējā laikā arī bez dārzeņu smalcinātāja es nevaru iztikt, kaut gan, pirms man tā nebija, es, protams, iztiku, bet tā ir izcili laba lieta, lai sagatavotu dārzeņus maksimāli ātri. Es teiktu – arī bez labas pannas, jo labās pannās ir ļoti vērts investēt.

Ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Es teiktu, ka prasme. Tāpat kā ar visām citām lietām – ir jādara regulāri, lai tev viss ietu kā no rokas, lai tu iepraktizētos un varbūt pat dažas receptes taisītu bez palīglīdzekļiem. Tā noteikti ir prasme! Protams, uzskatu, ka pasaulē un Latvijā ir ļoti daudz talantīgu pavāru, bet tajā pašā laikā viņi ir arī ļoti prasmīgi, līdz ar to, es teiktu, 80% ir prasme un tie atlikušie – talants.

Kāda ir vislielākā neveiksme, ko esi piedzīvojusi virtuvē?

Es pat nevaru atcerēties. Esmu likusi rauga mīklu pārāk mazā bļodā, un tad viss bija "izkāpis" ārā. Bet vairāk nekā tāda īpaša nav bijis.

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Viens ēdiens?! Es izvēlētos avokado maizīti ar olu, jo tas vienkārši būtu ļoti sabalansēts ēdiens – tur būs gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas, gan labie tauki. Tas būtu kaut kas tāds, no kā es varētu pārtikt ilgtermiņā un kas noteikti neradītu man kādu diskomfortu un neapniktu.

Ko darīt, ja slinkums gatavot?

Nu, visiem jau ir slinkums gatavot, es ļoti labi to saprotu. Man arī ļoti bieži ir milzīgs slinkums, it īpaši, ja visu dienu esmu pavadījusi ar savu bērnu. Es ieteiktu pagatavot kaut ko tajās dienās, kad enerģijas tiešām ir pārpārēm (ja ir tādas dienas). Sagatavot laicīgi kaut ko tādu, ko atliek burtiski tikai uzlikt uz pannas, kas pabarotu garšas kārpiņas un arī būtu sātīgs. Pasūtīt ēdienu jau vienmēr var, bet es tomēr esmu par to, ka mēs kaut ko pagatavojam paši, un tad mēs zinām, cik un kas ir ielikts iekšā. Un tas arī ir lētāk!

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Noteikti sāļš, es neesmu liela saldummīle, arī manā grāmatā ir diezgan maz saldu recepšu. Noteikti ne ass, man negaršo asas lietas, taču mazliet asumiņa es varu, bet, piemēram, Kajennas piparus es nelieku nekur klāt, ja nu vienīgi vīram kaut ko taisu.

Vērtīgākais virtuves padoms, ko tu dotu ikvienam, kas lasa šo sarunu!

Censties padomāt par to, kā tiek organizēts mūsu ledusskapis un mūsu virtuves plauktiņi, lai nebūtu jāmet ārā ēdiens. Ēdiens šobrīd ir ļoti dārgs, līdz ar to, manuprāt, ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību tam, vai ledusskapis nav pārbāzts. Dārgākais ēdiens ir tas, kuru mēs izmetam ārā. Informācijas ir ļoti daudz, censties vismaz kādu mazumiņu piekopt no tā visa!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!