Foto: publicitātes
Šķēpmetēja Līna Mūze: 'Noteikti nebūšu cilvēks, kurš teiks pastai nē!'
Ķermenis ir mūsu templis, par kuru pienācīgi jārūpējas ar sabalansētu uzturu un regulārām fiziskajām aktivitātēm, lai tas ar mums sadarbotos gan ikdienas gaitās, gan ceļā pretim jauniem izaicinājumiem. Uzskatāms piemērs šim apgalvojumam ir sportisti, tāpēc sarunā ar daudzsološo šķēpmetēju Līnu Mūzi lūkojām izdibināt, kādi ir viņas ēšanas paradumi, ar ko viņa sevi atļaujas palutināt ārpus stingrā treniņu režīma un vai ogļhidrāti tiešām ir tik "melni", kā viņus mālē.
Līna atklāj, ka lielākoties visu mūžu ir ēdusi visu, ko vien vēlējusies, kā galveno principu izvēloties mērenību, taču nu, gatavojoties olimpiādei, viņa sadarbojas ar uztura speciālisti Alisi Kindžuli, kura palīdz sekot līdzi gan ikdienas uzturam, gan arī atpūtas, tostarp miega, režīmam.

"Viņa koriģē, ko, cik daudz un kad es ēdu, lai es pareizās proporcijās uzņemtu ogļhidrātus, taukus un olbaltumvielas. Sadarbībā ir aizvadīti pirmie trīs mēneši, un varu teikt, ka ir ļoti vērtīgi, ja kāds šādi paskatās līdzi un palabo, jo pats galvenais, lai mans ķermenis saņemtu to, kas tam ir nepieciešams. Lai visi mani smagie treniņi nāktu par labu, muskuļi augtu un nebūtu uzturvielu badā. Tas ir tas, uz ko es tiecos un ko mēģinu realizēt katru dienu," stāsta sportiste.

Līnas ikdiena sastāv no trim lielām ēdienreizēm un trim mazām, kas ietver olbaltumvielas pēc treniņa, uzkodas un "naksniņas". Konkrēta uzņemamo kaloriju skaita nav – tas atkarīgs no treniņu intensitātes, kā arī pašsajūtas. Ja nogurums pēc treniņa lielāks, tad arī maltīte tiek ieturēta spēcinošāka, lai organisms var pienācīgi atjaunoties. Galvenokārt uztura režīms tiek pielāgots treniņu plānam.

Sportiste atzīst, ka ikdienā ēdienu lielākoties gatavo pati, vienīgi dažas lietas, piemēram, olbaltumvielu dzērienus, kefīru un paniņas, iegādājas veikalā.
Ir ļoti sarežģīti ēst ārpus mājām, jo ir lietas, ko sportisti nedrīkst ēst, piemēram, treknas mērces, saldo krējumu, majonēzi, kečupu, fritētu vai eļļā vārītu ēdienu. Ķermenim šādu pārtiku pārstrādāt ir ļoti grūti. Savukārt, ja smagu pārtiku ēd pirms treniņa, tad ķermenis vispirms tērē enerģiju, lai pārstrādātu ēdienu, nevis treniņa darbā. Ēdiens ir ļoti svarīgs – viss, ko tu liec savā ķermenī iekšā, pēc tam ir redzams tavā ikdienā, darbā vai treniņā.
Līna neslēpj, ka viņai vienmēr ir paticis labi paēst, tāpēc arī atļaujas atkāpes no uztura režīma un savu reizi ēd to, ko ļoti kārojas: "Mīļākais ēdiens man ir mammas karbonādes un kotletes ar vārītiem kartupeļiem. Agrāk, kad mamma pati cepa maizi, – arī viņas maize ar pienu. Ļoti garšo šokolāde un kūkas, kā arī kafija ar cukuru. Kad ir sakrājies nogurums un ķermenis prasa ko citu, tad arī klausu tam."

Vaicāta, cik pamatotas ir bailes no ogļhidrātiem kā liekā svara rašanās iemesla, sportiste saka, ka viss ir atkarīgs no fiziskās slodzes.

"Es kā sportiste nekādi nevarētu no sava uztura izskaust ogļhidrātus – pat ja man būtu jānomet svars. Ogļhidrāti man ir ļoti nepieciešami, jo man ir smaga fiziskā slodze. Taču ogļhidrāti ir jāuzņem arī tad, ja ir maza fiziskā slodze, jo tie dod enerģiju ne tikai ķermenim, bet arī prātam. Darbs pie datora ar informācijas apstrādi arī prasa enerģiju, ne tikai kastu cilāšana veikalā, tāpēc vienā vai divās ēdienreizēs ogļhidrāti ir jāiekļauj. Tie nebūt nav tā sliktākā lieta – tauki ir pat sliktāki nekā ogļhidrāti, jo organismam tos ir grūtāk pārstrādāt. Uzskatu, ka cilvēkam pamatā uzturā ir jāievēro mērenība un tad arī būs sadarbība ar ķermeni – nenāks klāt liekais svars un arī enerģijas būs pietiekami," pauž Līna.

Viens no Līnas iecienītākajiem ēdieniem, ar ko uzņemt nepieciešamos ogļhidrātus, ir pasta, ko viņa pusdienās ēd trīs reizes nedēļā: "Es noteikti nebūšu tas cilvēks, kurš teiks pastai nē! Man ir ļoti daudz variāciju, kā un ar ko kopā es to gatavoju – ar gaļu, dārzeņiem, pesto mērci, garnelēm. Galvenais nosacījums – lai nav trekna mērce. Jo pasta tīrāka, jo labāk. Viens no maniem mīļākajiem ēdieniem ir pasta ar vistas gaļu vai garnelēm. Enerģijas bumba visai dienai!"
Šķēpmetējas Līnas Mūzes veselīgā pasta ar garnelēm
Sastāvdaļas:
  • garneles 250 g
  • šampinjoni 2 gab.
  • 1/3 paprika
  • 1 vidēja izmēra burkāns
  • zaļās sviesta pupiņas 100g
  • 1/2 sīpols
  • "Herkuless" durum fusilli pasta 250 g
  • nedaudz pesto aizdaram
  • sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana (~ 20 min.):

Vārošā sālsūdenī ber "Herkuless" durum fusilli pastu, vāra 12 minūtes. Tikmēr sagriež visas sastāvdaļas un uz pannas apcep. Pirmos apcep sīpolus un burkānus, pēc tam pievieno papriku, šampinjonus un garneles. Kad pasta izvārījusies, to pievieno pannas saturam, apmaisa. Pievieno pesto, turpina vēl brīdi sutināt. Pēc izvēles pārkaisa ar garšaugiem.