Bezbērnu jeb tā dēvētais "childfree" modelis ir populārs pasaulē un ienācis arī Latvijā. Sievietes mēdz drosmīgi teikt, ka bērnus nevēlas, un tā ir viņu izvēle. Daudzas arī vēlas realizēt sevi karjeras sfērā, bet ar bērnu audzināšanu to ir ļoti grūti savienot. Taču no demogrāfijas un tautas ataudzes viedokļa "childfree" dzīve ir bīstama tendence. Kur tad sievietei sevi likt?

"Ģimeni un karjeru var savienot," pārliecināti pauž politiķis Imants Parādnieks, kuru dažkārt mēdz dēvēt par pašmāju demogrāfijas "tēvu". Parādnieks pats ir astoņu bērnu tēvs un arī viņa meita savos 33 gados jau auklē trīs bērnus. Viņš asi iebilst pieņēmumam, ka mūsdienu sievietei ir jāizvēlas – vai nu ieguldīties bērnos, vīrā un ģimenes dzīvē, vai karjerā. "Beidziet šo viedokli tiražēt," bargi saka daudzbērnu tēvs.

"Par TO pašu" studijā Parādnieks ļaujas disputam ar finansisti un izteiktu darbarūķi Ilzi Auzeri. Ilze savulaik no Amerikas uz Latviju atveda tolaik gluži neredzētu dāmas tēlu – karjeras sievieti. Viņas piemēram sekojušas daudzas Latvijas sievietes, ne velti pie mums augstos amatos strādā arī dāmas. Vai Auzere jūtas kaut ko upurējusi karjeras labad?

Jā, klasiskas ģimenes dzīves ar saviem bērniem viņai nav, taču Auzere daudz auklējusi savu vīru bērnus, tāpēc arī zina, ko tas prasa. Piemēram, nevari aiziet vakarā uz teātri, jo jāpalīdz mazajam ar skolas darbiem. Viņa arī uzskata, ka Latvijā sievietes, nolemjot laist pasaulē atvases, bieži vien pakļauj sevi spiedīgai finansiālajai situācijai. To kā problēmu redz arī Parādnieks.

Auzere atzīst, ka patiesībā viņa gribējusi bērnus. Jaunībā tie bijuši viņas dzīves plānā, taču – nav sanācis. Kad varēja atļauties, jau bijis par vēlu.

"Par TO pašu" studijā viesojas arī četru bērnu māmiņa Renāte, kura uzskata, ka bērni ir Dieva doti, un Dievs parasti parūpējas arī par to, lai visus var pabarot un apģērbt. Visi viņas bērni staigājot "firmas botās", un to nodrošinājusi paļāvība uz augstākiem spēkiem. 

Pilns raidījums redzams "Delfi" satura abonentiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!