Kā pirms vasaras pareizi atjaunot un sakopt koka terasi

Foto: Shutterstock

Tuvojoties vasarai, ir īstais laiks sakopt un parūpēties par āra terasi, lai siltajā sezonā tā ne tikai godam kalpotu, bet arī izskatītos acij tīkami. Kā to pareizi izdarīt un kādus produktus izvēlēties, lai nodrošinātu vislabāko aizsardzību un izturību?
Terase ir horizontāla virsma, līdz ar to tā vairāk tiek pakļauta laika apstākļu ietekmei un klimatiskajiem faktoriem, piemēram, nokrišņiem, kas sakrājas uz virsmas, un tiešiem saules stariem. Tāpat arī jāņem vērā mehāniskā iedarbība – pa terasi tiek staigāts, uz tās tiek bīdītas un stumdītas mēbeles, mēdz notikt arī ikdienišķi misēkļi, piemēram, izlīst dažādi šķidrumi. Ņemot vērā iepriekš minēto, produkti, kas veido sedzošo virskārtu, uz koka terases nebūs ilgmūžīgi.

Foto: Shutterstock

Labākais risinājums terasei – eļļošana
Piemērotākais līdzeklis āra koka terases apstrādei ir eļļa. Tā dziļi iesūcas koksnē, tādējādi virsma ir gan pilnvērtīgi pasargāta, gan arī saglabā dabisko, dekoratīvo izskatu. "Pinotex Solar Terrace & Wood oil" terasēm un dārza mēbeļu virsmām sniedz papildu aizsardzību pret UV starojumu. Eļļa nodrošina, ka koksne mazāk plaisā, savukārt produkta sastāvā esošais vasks atgrūž ūdeni. Terases eļļošanā būtisks ir vēl viens faktors – eļļa ir jātonē. Eļļai pievienotais krāsas pigments neļauj saules stariem tikt tik viegli cauri un sabojāt pārklājumu, līdz ar to arī koksni.
"Eļļot var arī tikai atsevišķas vietas uz terases. Ja ar krāsu kaut ko piekrāso, visticamāk, atšķirība būs redzama, taču ar eļļu starpība būs redzama minimāli," stāsta "Pinotex" pārstāvis Ēriks Šagiazdanovs.

Foto: Publicitātes


Neapstrādāti terases dēļi saules ietekmē kļūs pelēki, sāks plaisāt, veidosies labvēlīga vide mikroorganismiem, tāpēc ir ļoti svarīgi ne tikai izvēlēties piemērotu eļļu, bet, ja dēļi ir jauni, pirms tam arī impregnēt ar atbilstošu līdzekli.

Foto: Shutterstock

Kā pareizi eļļot terasi
Iepriekš neapstrādāti terases dēļi vispirms jāpiesūcina ar gruntēšanas aizsarglīdzekli, piemēram, "Pinotex Base BPR". Šis produkts dziļi iesūcas koksnē, nodrošina labu pielipšanu un novērš sēnīšu slimību izplatīšanos. Tiesa, mūsdienās bieži vien ir iespēja iegādāties jau apstrādātu kokmateriālu, tādā gadījumā dēļi nav papildus vēl jāimpregnē.

Pēc gruntēšanas posma dēļus, kamēr tie vēl nav pieskrūvēti pie nesošās konstrukcijas, eļļo no visām pusēm, īpašu uzmanību pievēršot dēļu galiem. Kad dēļi ir pieskrūvēti, atkārtoti eļļo virskārtu. Ar otu tiek uzklāta viena vai vairākas eļļas kārtas, līdz koksne ir pilnībā piesātināta. “Jāņem vērā, ka koksne eļļu ļoti labi uzņem. Tiklīdz eļļa sāk palikt uz virsmas un vairs neiesūcas, liekais produkts ar parastu lupatu jānoņem. Biežākā kļūda – virsmu kārtīgi saeļļo un atstāj lieko eļļu uz virsmas. Tas nav pareizi, jo paliks lipīga masa, kas pievilks putekļus, līdz ar to rezultāts nebūs kvalitatīvs. Ir svarīgi lieko eļļu noņemt nost,” padomos dalās Ēriks.
Savukārt, ja terase iepriekš jau bijusi eļļota, pirms atsvaidzināšanas tā rūpīgi jānomazgā. Šim nolūkam var arī izmantot speciāli tam paredzētu līdzekli, piemēram, "Pinotex Terrace & Wood Cleaner". Šis līdzeklis palīdzēs noņemt putekļus, netīrumus un arī vecās eļļas paliekas. Pēc tam virsma rūpīgi jānoskalo ar ūdeni, izmantojot parastu dārza šļūteni. Nav ieteicams izmantot augstspiediena ierīces, jo tās pāri palikušos netīrumus var arī nenoskalot, bet, tieši otrādi, pastāv iespēja, ka tie iekļūs dziļāk koksnē. Terases virsmai jāļauj kārtīgi nožūt. Pirms sākt eļļošanu, jāpārliecinās, ka koksne ir pilnībā sausa.
"Ja virsma jau ir eļļota, tradicionāli pieņemts reizi gadā to pāreļļot, taču jāņem arī vērā nolietojums un tas, kur terase atrodas – ziemeļu pusē, zem nojumes un tamlīdzīgi. Kā pārbaudīt, vai pienācis laiks pāreļļot? Uz dēļiem nedaudz uzlej ūdeni. Ja piles paliek uz virskārtas un neiesūcas koksnē, eļļošana nav nepieciešama. Ja ūdens iesūcas – noteikti jāpāreļļo," vērtīgu atziņu sniedz profesionālis.

Foto: Publicitātes

ŅEM VĒRĀ!
Terases eļļošanu vislabāk veikt sausā, mākoņainā laikā. Nevajadzētu to darīt tiešos saules staros un stiprā vējā, kā arī, ja tuvākajās pāris stundās tiek prognozēti nokrišņi vai rasa.

Foto: Publicitātes

Kā kopt koka terasi?
Ja koksne būs pienācīgi piesātināta ar eļļu, tā iegūs ūdeni atgrūdošas īpašības un būs pasargāta. Tiesa, terase ir regulāri jākopj, lai uz tās neveidotos aļģes un sūnas, kas var izraisīt slīdēšanu. Vēlams pirms siltās sezonas terases virsmu nomazgāt, izmantojot birsti. Tāpat arī jāseko līdzi, kad nepieciešama pāreļļošana. Ja terase tiks atstāta novārtā, koksne zaudēs savu agrāko izskatu, sāks izplatīties mikroorganismi, kas veicina pelējuma rašanos un trupēšanu.

"Ir svarīgi vienmēr ievērot tehnoloģiju, kuru ieteicis ražotājs, un ir jāizlasa instrukcija, kas norādīta uz iepakojuma. Izvēloties kāda ražotāja augstākās cenu klases produktu, var rēķināties, ka tas, visticamāk, būs produkts ar jaunāko un labāko tehnoloģiju. Tāpat arī jāsaprot: ja kaut kas nav pareizi izbūvēts jau pašā konstrukcijā un jau sākotnēji nav ievēroti visi priekšnoteikumi, krāsa vai eļļa nenovērsīs jau radušās koksnes problēmas," stāsta Ēriks.
Ikviens koksnes apstrādes darbs prasa gan laiku, gan arī finansiālu ieguldījumu, tāpēc, lai rezultāts būtu ilgstošāks, ziemā terasi būtu vēlams pārklāt, savukārt dārza mēbeles pēc iespējas novietot zem jumta, piemēram, garāžā vai šķūnī. Tas noteikti paildzinās koksnes mūžu.
Ēriks Šagiazdanovs, "Pinotex" pārstāvis

Foto: Shutterstock

TESTS
Pārbaudi savas zināšanas!
10 jautājumi par koksnes krāsošanu un kopšanu
Aiziet!
Kam piemēroti "Pinotex" produkti?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kas ir jāievēro un kam jāseko līdzi, lai veidotos vienmērīgs un noturīgs koksnes krāsojums?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādēļ koksne pirms krāsošanas jāgruntē?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Ar ko īpaša ir lazūra?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kas ir "Stay Clean" tehnoloģija?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kāpēc ir svarīgi koksni apstrādāt ar biocīdu impregnēšanas gruntēšanas līdzekli?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādi ir galvenie terases eļļošanas plusi?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādas ir divas galvenās koksnes kategorijas?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Ar ko īpaša ir "Pinotex Wood Paint Duo VX+" sedzošā krāsa?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Cik gadus koka fasāde būs aizsargāta un nebūs jāatjauno, nokrāsojot to ar "Pinotex Wood Paint Extreme" krāsu?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Tu daudz labprātāk skaties, kā citi šiverējas ar otu, nekā pats iesaisties šajā procesā. Tiesa, nenokar galvu – nekad nav par vēlu uzzināt kaut ko jaunu.
Vēlreiz
Tu esi ceļa sākumā, un nav šaubu, ka jau pavisam drīz atbildes uz jautājumiem par koksnes krāsošanu un apstrādi tev vairs nebūs jāmeklē internetā.
Vēlreiz
No saimnieciskiem darbiņiem tavas rokas nebīstas, tomēr par ekspertu sevi vēl nevari saukt.
Vēlreiz
Apsveicam! Tu esi īstens koksnes eksperts un tās kopšanas lietpratējs. Tu, visticamāk, būvmateriālu veikalā jūties kā zivs ūdenī un ar krāsas otu proti darboties kā profesionālis.
Vēlreiz