sadarbībā ar Balticovo
Izraibināsim svētkus kopā!
Noskaidroti "Balticovo" konkursa uzvarētāji
Šogad sadarbībā ar "Balticovo" aicinājām izraibināt svētkus un iesūtīt savas olu krāsošanas metodes. Kopā izveidojām krāsainu Lieldienu foto albumu, kurā apkopotas iedvesmojošas un radošas idejas, kā olas pārvērst neparastos mākslas darbos. Paldies visiem bilžu iesūtītājiem!
Pēc nejaušības principa esam izlozējuši trīs veiksminiekus, kuri tiks apdāvināti. Galveno balvu 100 eiro vērtībā – dāvanu grozu no "Balticovo" un restorāna "Dolce Vita" dāvanu karti – savā īpašumā iegūst
Kristiāna (jaaukum*****@inbox.lv).

Savukārt Kārlis (strauk*****@inbox.lv) un Sintija (leivaldesi*****@inbox.lv) katrs saņems 30 eiro vērtu dāvanu grozu no "Balticovo".

Apsveicam uzvarētājus! Ar balvu ieguvējiem sazināsimies personīgi.
Paldies vecmammītei, kura mani ir iemācījusi pacietīgi krāsot oliņas ar bišu vasku, tā ir mana mīļākā Lieldienu tradīcija kopš bērnības un citādāk nemaz nespēju iedomāties, jo nu, kad viņas vairs nav, tas ir kā sentiments un siltas atmiņas, kuras gribas izdzīvot katru gadu no jauna.
Šogad kopā ar divgadīgadīgo meitiņu mēģinājām nokrāsot salvetes ar flomasteriem, ietīt olas tajās, apliet ar etiķūdeni un atstāt uz nakti. Rezultāts – tīri labs.
Olu krāsošanai vienmēr izvēlos augu valsts krāsvielas un augus motīvu iegūšanai uz olām. Šoreiz izmantoju sarkano kāpostu, kā arī dažādu augu ziedus un lapiņas.
Ej, nu, sazin’, kā! Bija pirmais aprīlis, un katrs deju kolektīva dejotājs nokrāsojis pa savai metodei.
Šoreiz nācās krāsot ar tradicionālām metodēm – sīpolu mizās, uz gāzes degļa netālu no Lapzemes. Rokas nosalušas, bet bija tā vērts.
Priecīgus svētkus!
Dabas krāsas – sīpolu mizas, mellenes un zilais kāposts.
Sīpolu mizas, karkadē, kurkuma, upenes.
Pēc sentēvu metodēm – sīpolu mizās.
Sīpolu mizas, karkade tēja, kurkuma, zaļumi, putraimi.
Izvārītas olas ietinām papīra dvielī, kurš iepriekš tika sazīmēts ar olu krāsām, iemērcām etiķī un pēc 1 stundas iztinām olas no papīra, ļāvām nožūt
Olas krāsotas ar zīda kaklasaitēm. Zaļā vistu ola un paipalu oliņas krāsotas ar briljantzaļā spirta šķīdumu.
Ar visu ko var krāsot.
Krāsojām olas pētersīļos,greipfrūtu sulā,mellenēs,sīpolu mizās, kafijā,vīnogu sulā, karkadē,kakao.
Sīpolu mizas un karkade tēja! Ietin etiķī apmērcētām olām ar marli nedaudz sīpolu mizu. Vāra stiprā karkadē. Košākam rezultātam atstāj na nakti. No rīta attin un ieeļļo!
Mums patīk izmēģināt jaunas metodes un vairākas krāsas. Šogad krāsojām karkadē tējā, spinātos, melleņu sulā, biešu sulā, kurkumā, sīpolus mizās, raudzētā upeņu sulā, laura lapās.
Melleņu un biešu mikss zilajam olām, sīpolu mizas – brūnajām olām.
Olas krāsotas karkadē tējā un kurkumā, apliekot olām apkārt dabas veltes.
Sīpolu mizas un kāda pārtikas krāsa.
Ar šķērēm smalki sašķērē sīpolu mizas, olu samitrina, izvārta mizās, lai pielīp, un ietin drāniņā. Katlā ūdenī pievieno briljantzaļo šķīdumu un vāra 10-12 min. Citas olas – sarkanais kāposts, karkadē tēja.
Nokrāsot olas ir liels darbs!
Šogad dominē karkades tēja, dekupāža un krāsas
Sīpolu mizas, kurkuma, sarkanais kāposts, auzu pārslas.
Vista nestāsta savas metodes.
Klasiskās sīpolu mizas, dažādi zaļumi un melleņu kompots.
Zilais kāposts. Tumšo toni var iegūt, pievienojot etiķi, bet gaišo – sodu.
Katru oliņu saslapināju un apviļāju smalki sagrieztās sīpolu mizās. Tad ietinu marlē un ieliku jau iepriekš novārītā karkadē tējā (1.pac./1,5 l.), vārīju olas 10 min., tad nogriezu uguni un atstāju tējā čučēt līdz rītam. Rītā skrēju skatīties, kas sanācis. Sanāca jestrās oliņas!
Ērtāk ar krāspapīru.
Krāsotas ar kurkumu, iepriekš uzlīmējot gatavas uzlīmītes, kas atstāj nenokrāsotu attēlu.
Oranžās krāsotas sīpolu mizās, pievienojot dažādas lapiņas, rīsus un auzu pārslas. Dzeltenās – karija novārījumā, pelēkās – karkadē tējā (var iegūt dažādus pelēkos toņus atkarībā no turēšanas ilguma).
Krāsoju ar sīpolu mizām.
Mūsu mājās tiek izmantotas dažādas olu krāsošanas metodes. Katru gadu cenšamies arī izmēģināt ko jaunu. Parasti krāsojam sīpolu mizās, ar violeto kāpostu un karkadē tējā. Izmantojam pieejamos zaļumus, ziediņus, tēju un kafiju, lai dažādotu krāsojumu. Ja izmanto jau
Krāsotas ar ūdens bāzes flomasteriem, salveti un etiķi.
Olu apvārtu sīpolmizās, putraimos, zeķubikses gabaliņā sasienu, lai turas klāt rotājumi, katliņā ūdenim pieleju melleņu zapti, pieberu sāli un vāru.
Saldētas (sablenderētas) aronijas, sarkanais kāposts, kurkuma.
Sveiki!Saslapinu olas un uz tām lieku virsū dažādas lapiņas un puķītes, kas saplūktas pļavā, un vēl sagriežu sīpolu mizas un baltu papīru plānās strēmelītēs.Visu lieku ap olām, pēc tam ietinu plānajās zeķubiksēs. Uzvāru ūdeni un pieberu 100 gr. Karkades tēju. Uz 2 l ūdens pievienoju 3 ēdamkarotes sāli. Vāru 10 min., noņemu katliņu un 2 stundas paturu olas katliņā. Ļauju nožūt, kad sausas, iesmērēju ar eļļu.
Mūsu ģimenē mākslīgās krāsas nekad nav bijušas cieņā. Allaž krāsojam ar dabīgiem materiāliem. Arī šīs oliņas krāsotas sīpolu mizās, sarkanā kāposta novārījumā un kurkumā, klāt pietinot dažādas lapiņas, zālītes, ziediņus. Ļoti skaistas iznāk paipalu oliņas, jo tās jau dabiski ir raibas, atliek tikai nokrāsot.
Marmora oliņas.
Sīpolu mizās ar gārsi, krokusiem, sniegpulkstenītēm un sarkano kāpostu.
Sīpolu mizās, mellenēs krāsotas.
Vēl viens interesants veids, kā krāsot olas, ir vecās, labās šlipses. Ietin olas un vāra. Auduma zīmējums paliek uz olām.
Izmantoju salvetes, marķierus un eko krāsas.
Kad vajag nokrāsot zilas oliņas, tad, protams, veikalos pazūd visi lillā kāposti. Ja kaut puskāposts kādā veikalā palicis – tas arī noderēs krāsošanai. Galvenais pēc izņemšanas no ūdens olas neslaucīt, ļaut tām nožūt. Tad var arī iezīmēt kādu rakstiņu.
Sīpolu mizās un melleņu ievārījumā.
Krāsoju tikai ar dabīgiem līdzekļiem. Melleņu novārījums, kurkuma, melnie rīsi, pētersīļu novārījums un zilais kāposts. Citreiz izmantoju arī sīpolu mizas, bet šoreiz nebija.
Olas ar zaļumiem ietinu sīpolu mizās un vāru upeņu ievārījuma novārījumā.
Lai nokrāsotu tik skaistas olas, izmantoju perlamutra krāsas, zelta foliju un dekoru.
Krāsojot mēs izmēģinām dažādas krāsvielas, protams, tās visas ir dabīgās. Izmantojam kurkumu, tad sanāk dzeltenās oliņas, mellenes vai upenes – tad zili violetās. Marmora oliņām sagriežam sīpolu miziņas un ietinam zeķē vai marlē, un liekam briljanzaļā ūdens sajaukumā vārīties. Kad gatavas, vēl kādu laiku atstājam ūdenī. Krāsojot pēc vienas tehnikas, katru gadu sanāk citadāk, un bērniem tas ir liels prieks – skatīt krāsainās oliņas. Jaukus svētkus!
Nopirku olu krāsas un ar otiņu apzīmēju.
Sīpolu mizas (gan lielākas, gan ļoti smalki sagrieztas), zilais kāposts, karkadē tēja un kumins, dažādi augi, melnā tēja.
Smalki sagrieztas sīpolu mizas un olu krāsas raibam iznākumam.
Pats vienkāršākais – sīpolu mizas un dažādi zaļumi, lapas no pagalma. Lūk, sanāca kā glezna.
Pavisam vienkārši – sīpolu mizās!
Ar kādām metodēm? Ar jebkādām, kas Lieldienās ir atrodamas radoša cilvēka mājās.
Mans noslēpums – noķert iedvesmu un mijiedarboties ar to, ko sniedz daba
Ziediņi un zilais kāposts. Spilgtai krāsai – svarīgi noturēt ilgi.
Šīs oliņas ir bez čaumalas. Izvārītas olas noloba un ieliek krāsoties iepriekš sagatavotā ūdens novārījumā. Dzeltenās – kurkuma šķīdumā, sārtās – sarkano biešu, zilā – violetā kāposta novārījumā. Oliņas ir ēdamas.
Lieldienu olas krāsoju karkade tējā, pirms tam pietinot klāt pērnā gada hortenziju ziedus, kas veido burvīgu rakstu.
Sīpolu mizās. Sarkanajā kāpostā ar sašķērētām sīpolu mizām.
Olas krāsotas sarkanvīnā.
Klasiskas vērtības – sīpolu mizas un sarkanais kāposts, pieliekot klāt dažādas dabas veltes.
Salīdzinoši pelēkajās pavasara pirmajās dienās, kad viss tikai pamazām sāk iegūt krāsas, liedienās vēlamies īpaši košas olas, kuras var iegūt ar visparastākajām olu krāsām - nevis iemērcot katru savā vienā krāsā, bet gan rūpīgi ietinot salvetītē, ko pēc tam piesūcina ar dažādajām krāsām. Koši, skaisti un neparasti!
Olas krāsotas sarkanvīnā un karkade tējā.
Olas tika krāsotas ar sīpolu mizām un zilo kāpostu.
Māksliniecisks pieskāriens izmantojot parastas veikalā nopērkamās olu krāsas
Olas ir krāsotas karkadē tējā. Lai iegūtu raibumu, ir izmantoti rīsi, lēcas un sīpolu mizas, to visu aptinot ar marlīti apkārt oliņām
Dzeltenās olas krāsotas ar kurkumu, violetās - ar melleņu ievārījumu.
Kad zaļumi, putraimi un citas lietas ap olām aptītas, tās ietinu marlē un guldu katlā, kārtu kārtām, pa vidu, liekot sīpolu mizas. Jo vairāk sīpolu mizu, jo intensīvāka krāsa. Kad katls ir pilns, tas tiek likts vārīties, neaizmirstot piebērt šķipsniņu sāls. Kad ūdens uzvārījies, plīti izslēdzu un atstāju olas uz nakti katlā, tikai Lieldienu rītā tās izņemot no ūdens, notīru no sīpolu mizām, ieziežu ar kādu taukvielu un salieku grozā.
Violetās krāsas olas - karkade tēja. Lieku novārītas baltās olas karkadē novārījumā. Laiks atkarīgs no vēlamās krāsas. Minimums pus stundu. Zilās olas vārītas kopā ar sarkano kāpostu un atstātas uz kādu laiku nokrāsoties.
Tumši zilās olas - karkade tējas novārījumā uz nakti. Krāsainās olas - veikalā nopērkamas krāsas. Olas ietītas salvetē, pilina krāsas un atstāj nožūt.
Ūdenī samitrina olu, apviļā sīki sagrieztās sīpolu mizās, ietin marles gabaliņā, nosien ar diegu.Šādi sagatavotas olas, liek vārīties melleņu novārījumā 10-12min. Pagaidu kad atdziest, iztinu, apsmērēju ar eļļu. Baudu dabīgu skaistumu.
Ar sīpoliem
Ģimenē olas krāsojam tikai ar dabas veltēm, un tas ir ļoti aizraujoši! Turklāt katru gadu sanāk pavisam citādi. Šeit ir izmantoa kurkuma, sarkano sīpolu mizas un upeņu-jāņogu-brūkleņu novārījums
Mums ģimenē krāsojot olas ļoti patīk eksperimentēt ar visu to, kas pieejams virtuves skapīšos, saldētavas plauktos un pagrabā. Katru reizi rezultāts ir negaidīti pārsteidzošs!
Lai iegūtu pasakaini zilas Lieldienu olas, krāsoju tās ar sarkanā kāposta palīdzību.
Glāzē silta ūdens izšķīdina katru krāsu, pievieno 2 ēdamkarotes etiķa. Vārītas baltās olas satin papīra dvieļa loksnēs, virsū pilina sagatavoto krāsu lāses. Ļauj pastāvēt 3 minūtes, tin ārā no papīra dvieļa un ļauj nožūt :-)
Olas krāsojam tikai ar dabiskiem materiāliem. Parasti neko speciāli nepērkam, bet izrevidējam iekrājumus un izmantojam to, kas pie rokas!
Sīpolu mizu novārījumā.
Mēs olas apslapinām ūdenī, tad saliekam ap olu sniegpulkstenīšus, krokusus, lapiņas un rīsus, satinam apkārt dziju un ieliekam plānajās sieviešu zeķubiksēs. Liekam vārīties un voila – gatavs..
Mirdzošās olas krāsotas vīnā, raibās – karkadē tējā un sīpolu mizās.
Olu krāsošanā piedalās visa ģimene – kamēr bērni izdaiļo olas ar guaša krāsu un otiņas palīdzību, pieaugušie liek lietā pērno melleņu ievārījumu.
Olas ar zaļajiem akcentiem krāsotas sīpolu mizās un briljantzaļā spirta šķīdumā. Gaiši zilās oliņas izraibinājis zilais kāposts.
Virs klasiskajām sīpolu mizās krāsotajām gozējas mirdzošās vīna olas.
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Delfi Brand Studio
REDAKTORS
Kristīne Melne
DIZAINS
Oskars Dreģis
IZSTRĀDE
PROJEKTU VADĪBA
Madara Orola, Rihards Janmers
MEDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTS
Aija Daukste
Karīna Sabecka
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.