PERE VENTURA CAVA
Māksla no Spānijas – Perē Venturas stāsts

Sadarbībā ar "PERE VENTURA CAVA"

Foto: Klaids Lielbiksis
Nereti dzirkstošos vīnus kava (cava) prezentē kā šampanieša analogus Spānijā, tomēr jau sen šim dzērienam nostiprinājies savs īpašais unikālais raksturs un stils, kura reputāciju un prestižu uztur slavenus vārdus nesoši pašaizliedzīgi vīndari no Katalonijas, kas ir dzēriena dzimtene. Iepazīstieties – Perē Ventura, veiksmīgs spāņu biznesmenis, četru bērnu tēvs un talantīgs vīndaris, kompānijas "Pere Ventura Family Wine Estate" dibinātājs, kura vārdā nosauktā kava kļuvusi plaši pazīstama daudzās valstīs visā pasaulē.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Kavas dzimšana
Perē Venturas dzimtas koka saknes ir nesaraujami saistītas ar spāņu dzirkstošā vīna vēsturi. Pēc tradicionālās metodes darīti vīni pirmoreiz Spānijā parādījās 1870. gados Katalonijā. Žozeps Raventoss (Venturas vectētiņš) vēsturē ierakstīts kā vīndaris, kurš pirmais kavu ražojis rūpnieciskos apmēros.

Uzkrājis pieredzi, strādājot šampanieša namā "Mercier", kas atrodas Epernē, Raventoss uz dzimteni atveda zināšanas par šampanieša izgatavošanas metodi. 1872. gadā savā īpašumā "Can Codorniu" viņš izgatavoja vīnu, kas bija ražots, izmantojot identisku metodi Šampaņā lietotajai.

Jaunais spāņu vīns ieguvu savu nosaukumu – kava, kas tulkojumā no spāņu valodas nozīmē "vīna pagrabs", kur tieši nobriest topošā kava. Daudz kas tika nolūkots no francūžiem, tomēr spāņi palika uzticīgi savām autentiskajām vīnogu šķirnēm un spāņu dzirkstošo vīnu ražošanā tās neaizstāja ar "ārzemniecēm". Kopš tiem laikiem šis brīnišķīgais dzēriens tiek gatavots galvenokārt no trim spāņu vīnogu šķirnēm – Macabeo, Parellada un Xarel.lo.

Praktiski uzreiz kava ieguva starptautisku atzinību. Spānijas dzirkstošo vīnu pieprasījumu nodrošināja arī tas, ka tobrīd trūka šampanieša, jo Francijas vīnogulājus pamatīgi nopostīja izplatījusies filokseras sērga. 1887. gadā šī nelaime sasniedza arī Spāniju, taču pasaules vīna tirgi jau bija paguvuši uzzināt par spāņu vīndaru iespējām ražot brīnišķīgus dzirkstošos dzērienus.
Perē Venturas principi
Kavas ceļš bijis sarežģīts un ērkšķains – nepārtraukta konkurence ar citiem dzirkstošajiem vīniem, vērienīga lētu un zemākas kvalitātes dzirkstošo vīnu ražošana kaimiņvalstīs, vietējo vīnogu zemās cenas, klimata pārmaiņas un nogurdinošs karstums sagādā milzumdaudz šķēršļu Spānijas ražotājiem. Taču, neraugoties uz šīm grūtībām, 22 gadu vecumā jaunais un ambiciozais Perē Ventura 1991. gadā pieņem lēmumu iziet no komforta zonas, pametot ģimenes biznesu, lai sāktu jaunu cēlienu savas ģimenes dzīvē.
Šodien viņš ir veiksmīgas kompānijas īpašnieks, kurā ietilpst prestižas vīndarītavas ar vērtīgiem vīna dārziem Katalonijā un Spānijas ziemeļaustrumos, bet tolaik tas bija riskants lēmums. Lai sasniegtu vēlamo rezultātu, spāņu biznesmenim nācās veltīt daudz pūļu un, galvenais, radīt ne tikai vienkārši kvalitatīvu dzērienu, bet izveidot jaunu, uz principiem balstītu filosofiju, kurai viņš pats ir uzticīgs līdz šai dienai: “Es izveidoju PERE VENTURA FWE", kam pamatā likta principu deklarācija."

Perē Ventura visu dzīvi veltījis savas kompānijas izveidei, ieguldot vērtības un personiskos principus ikvienā savas kavas pudelē. Pievērsiet uzmanību Venturas plaukstas nospiedumam uz viņa ražoto vīnu etiķetēm – šādā veidā viņš jums apliecina savu garantiju.

Un tā – nosauksim četrus Perē Venturas pamatprincipus.

Cieņa. Tā ir cieņa pret zemi un rūpes par ļaudīm, kuri strādā vīna dārzos. Kā arī cieņpilna attieksme pret dabu, ražošana atbilstoši organiskās lauksaimniecības principiem.

Godīgums. Kompānija dibināta, pamatojoties uz spēcīgām morālām vērtībām. Tā ir nodošanās savai lietai un labi paveiktam darbam, kā arī godīgums pret patērētāju.

Ilgtspējīgas metodes. Kompānijas pamatprincips ir darbs saskaņā ar ilgtspējīgas attīstības principiem, kas ir jebkura uzņēmēja galvenais pienākums šajā gadsimtā, kā uzskata kompānijā.

Pienākumi. Ražošanas procesa visos etapos notiek stingras un rūpīgas pārbaudes, lai saviem vīniem garantētu augstu kvalitāti.

Šodien kompānijā ietilpst trīs vīndarītavas. Līdztekus galvenajai vīndarītavai "Pere Ventura" Barselonā, kur ražo kavu, no 2011. gada kompānijai pieder arī vīndarītavas "Can Bas" Penedesas reģionā un "Mervm Priorati" Priorata reģionā, kas kompānijas sastāvā iekļāvās 2013. gadā. Vīna dārzu kopējā platība ir 123 ha, tajos tiek lietotas vienīgi organiskās saimniekošanas metodes, neizmantojot herbicīdus un pesticīdus.
Personiska pieeja
Neraugoties uz panākumiem un atzinību, Perē Ventura pats personiski iepazīstina ar saviem vīniem aiz Spānijas robežām, ceļojot pa pasauli un tādējādi nesot ieguldījumu kavas kā dzēriena popularizēšanā kopumā. Vēl šā gada 4. aprīlī Madridē viņa kompānija saņēma prestižo apbalvojumu par labāko darbību eksporta jomā Spānijā, ar saviem vīniem veicot starptautisku ekspansiju, un jau tai pašā aprīļa sākumā Venturas kungs apmeklēja Rīgu, lai tiktos ar saviem partneriem un vīna tirgus pārstāvjiem Latvijā, bet, galvenais, lai latviešus pārliecinātu mīlēt to, kam viņš patiesi tic pats.
Zīmols PERE VENTURA rada neatkārtojamu ģimenes, vīndarīšanas reģiona un valsts imidžu kopumā. "Cava Pere Ventura" ir oriģināla un unikāla – tā apvieno kvalitāti, eleganci, izsmalcinātību un prestižu.
Pere Ventura Primer Reserva Brut
Tradicionāls, viegls un vienlaikus augļains vīns. Brīnišķīgs aperitīvs un dzēriens svinībām.

Pere Ventura Tresor Gran Reserva Brut Nature
Ilgāk izturēta kava ar maizes notīm aromātā un spilgtu, uzmundrinošu garšu lieliski iederēsies pie aukstajām uzkodām un Austrumu virtuves ēdieniem.

Pere Ventura Tresor Cuvée Barrique Gran Reserva Brut
Nobriedis dzirkstošais vīns, kas vairāk nekā 30 mēnešus izturēts uz nogulsnēm. Tam piemīt intensīvs raksturs, spilgta un dziļa garša. Šādu gastronomisko vīnu droši var pasniegt pie siltajiem ēdieniem, kuri gatavoti no baltās zivs vai gaļas ar saldā krējuma un sēņu mērci.
Pere Ventura Vintage Gran Reserva Brut
Vairāk nekā 43 mēnešu ilgā izturēšana šo vīnu padara daudzšķautņainu un ir Pere Ventura vīna nama vizītkarte. Tāds "Gran Reserva" tiek ražots vienīgi īpaši izcilos ražas gados. Šis vīns radīts, lai baudītu bagāto aromātu buķeti un dziļo, sabalansēto garšu, kas spēj atklāt visaugstākās kvalitātes vīnu.

Pere Ventura Vintage Rosé Brut
Šo rozā dzirkstošo vīnu no sarkano vīnogu šķirnes Pinot Noir ražo vienīgi veiksmīgos ražas gados. Šāda augļaina un eleganta kava brīnišķīgi atsvaidzina saulainā vasaras dienā, kā arī tā spēj radīt romantisku noskaņojumu svarīgos dzīves brīžos.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.