Ja siltumnīcā vēlies sagaidīt labu ražu, augu sējas un stādīšanas laikā jāievēro daži likumi. Par tiem raidījumā "Dārza jautājums" pastāsta dārzniece un arboriste Ilze Andersone.

Andersone stāsta – pašlaik pavisam droši siltumnīcā var sēt pirmos pavasara augus: redīsus, salātus, pakčojus, sīpollokus, dilles. Galvenais sējas laikā ievērot vajadzīgos attālumus starp augiem. Ja dilles sasēsim par tuvu, nekas prātīgs no tā neizaugs. Ja sanāk sasēt par biezu, pēc tam noteikti sējums jāparetina. Arī starp tomātiem un gurķiem jāievēro attālumi, atkarībā no to šķirnēm un lielumiem. Par tuvu sastādītiem augiem var uzmesties miltrasa, uz to lapām krāsies mitrums, kas ir iemesls dažādus slimību attīstībai. Ja tagad sējam agros dārzeņus, dilles un lokus, bet vēlāk turpat stādīsim arī tomātus, tad garšaugus labāk stādīt gar malām, tomātiem atstājot vietiņu vidū.

Dārzniece atgādina, ka vērts ievērot arī "augu draudzēšanās likumu" jeb blakus stādīt augus, kuriem ir vienādas augšanas prasības. Piemēram, gurķus ar tomātiem blakus audzēt nav vēlams. Kamēr tomātam patīk, ka aplaista tikai tā "kājas", gurķis priecāsies arī par to, ja ūdens tiks uz lapām. Tas uzreiz nozīmē, ka laistīšana kļūst sarežģītāka.

Blakus tomātiem dārzniece iesaka stādīt bazilikus, kas piesaista derīgos kukaiņus, bet ar savu smaržu atbaida kaitēkļus. Tādu pašu funkciju pildīs arī pētersīļi. Vēl kaitēkļiem nepatīk klinģerīšu un samteņu smarža. Savukārt labos kukaiņus tās piesaista, un tas veicinās augu apputeksnēšanu.

Stādīšanas laiks visiem augiem atšķiras, turklāt dažus augus varam uzreiz sēt dobēs, bet citur jādiedzē uz palodzēm, balkoniem un verandām. Tomātus, gurķus un papriku ārā parasti var stādīt divas nedēļas pēc pēdējām salnām. Un, ja tomēr gadās, ka laika ziņās atkal sola aukstumu, augus jāpiesedz ar agroplēvi vai siltumnīcās jādedzina sveces, lai temperatūru noturētu virs mīnusiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!