Foto: Kristīna Šumelova

Ir pagājuši laiki, kad žilbinošs smaids bija tikai slavenībām. Estētiskā zobārstniecība ir kļuvusi par strauji augošu un ikvienam pieejamu zobārstniecības virzienu ar dažādu procedūru klāstu, lai uzlabotu smaidu un vairotu pārliecību par sevi. Tomēr joprojām piezogas jautājums, vai tas ir vērtīgs ieguldījums sevī vai vienkārši lieka greznība. Noskaidrosim, kā ir patiesībā.

Par estētisko zobārstniecību varētu teikt, ka tā ir mākslas un medicīnas zinātnes krustpunkts. Tā izmanto progresīvas ārstniecības metodes, materiālus un mūsdienīgas tehnoloģijas, lai uzlabotu smaidu un novērstu nevēlamus defektus. No dabas cilvēkiem ne vienmēr ir perfekti skaisti zobi, taču ar estētiskās zobārstniecības palīdzību, bez būtiskas invazīvas iejaukšanās var harmonizēt sejas vaibstus, padarīt gaišāku vai baltāku zobu toni, izlīdzināt zobu rindu, mainīt to formu, kā arī novērst šķirbas starp zobiem un zobu plaisas, piešķirot veselīgāku izskatu un uzlabojot pašapziņu ar skaistu smaidu.

Tomēr nereti par šo zobārstniecības virzienu dzirdam dažādus mītus, kas var atturēt cilvēkus apsvērt patiešām vajadzīgas procedūras.

Četri izplatītākie mīti par estētisko zobārstniecību

  1. Mērķis ir tikai uzlabot izskatu. Lai gan estētika ir svarīgs aspekts, daudzas estētiskās procedūras var mazināt arī praktiskas problēmas. Piemēram, porcelāna plāksnītes jeb venīri var mainīt zobu formu vai aizsegt nodilušus zobus, ar zobu kroņiem var izlabot nepareizu sakodienu vai aizstāt zaudētus zobus, tādējādi gan uzlabojot smaidu, gan atjaunojot zobu funkcionalitāti.

  2. To var atļauties tikai slavenības un citi turīgi cilvēki. Estētiskās zobārstniecības pakalpojumu cena var atšķirties atkarībā no izvēlētās procedūras un tās sarežģītības. Ir dažādas estētiskās ārstēšanas metodes atšķirīgā cenu līmenī, un noteiktas procedūras daļēji sedz dažas apdrošināšanas kompānijas. Konsultējoties ar zobārstniecības speciālistu, var rast tādu pieeju, kas atbilst katra vajadzībām un iespējām.

  3. Procedūras ir sāpīgas un biedējošas. Mūsdienu estētiskā zobārstniecība piedāvā minimāli invazīvas metodes un organismam nekaitīgu, īslaicīgu anestēziju, kas pacientiem sniedz komfortu un drošību. Mūsdienīgas zobārstniecības klīnikas ir iekārtotas tā, lai vide būtu mājīga un patīkama, lai mazinātu bailes un apmeklējumu padarītu mierpilnu.

  4. Rezultāts izskatās mākslīgs. Izmantojot progresīvus materiālus un tehniku, estētiskās zobārstniecības speciālisti īpašu uzmanību velta dabiskam un noturīgam rezultātam. Vēlmes, vajadzības un iespējas pirms procedūras ar pacientu tiek pārrunātas, saskaņojot katru soli, lai panāktu tādu vizuālo rezultātu, kas ir dabisks un harmoniski papildina pacienta individualitāti.

Foto: Jānis Deinats

Greznība vai nepieciešamība?

Iespējams, kādam gribas noliegt, ka smaids un zobu izskats ietekmē komunikāciju, tomēr dažādi pētījumi pierāda pretējo. Pētnieki ir apstiprinājuši, ka cilvēki ar pievilcīgu smaidu ir draudzīgāki, pieejamāki un arī veiksmīgāki. Tāpat tiek norādīts, ka slikta zobu veselība pazemina pašapziņu, ietekmē vēlmi veidot attiecības ar citiem.

"Estētiskā zobārstniecība var jūsu dzīvi ievērojami uzlabot, ceļot pašapziņu un radot pozitīvu ietekmi uz sabiedrisko un profesionālo dzīvi. Cilvēki ar pievilcīgu smaidu biežāk smaida, jūtas pārliecinātāki un tiek uztverti labvēlīgāk, tāpēc ceļš uz skaistu smaidu un veselīgi zobi vispirms ir ieguldījums sevī. Tas iedrošina kļūt atvērtākiem, vairo pārliecību par sevi un palīdz iekļauties sabiedriskajā dzīvē," pārliecinājusies zobārstniecības klīnikas "Krastiņš un Krastiņa" īpašniece un estētiskās zobārstniecības eksperte Ella Krastiņa.

Vai šis pakalpojums ir tikai greznība, kas ļauj uzlabot izskatu tiem, kuri ir izvēlīgi un pret sevi pārāk kritiski? Bet varbūt nupat minēto mītu atspēkojums ļauj šo uzskatu mainīt, padomāt par zobu veselību un tās ietekmi uz ikdienu? Dažkārt jau nevajag nemaz tik daudz, lai plašs smaids atkal kļūtu par jūsu tēla dabisko rotu.

Populārākie pakalpojumi un tendences

Digitālo tehnoloģiju attīstība ir radījusi pārmaiņas arī estētiskajā zobārstniecībā. Skenēšana un datorizēta plānošana sniedz precīzāku ārstēšanu, pielāgotu pieeju un vairāk paredzamu rezultātu. Turklāt arvien populārākas kļūst minimāli invazīvas metodes, tāpat arvien mazāk vajag noņemt zobu dabisko struktūru, lai paveiktu, piemēram, tādu procedūru kā zobu venīru jeb porcelāna plāksnīšu uzlikšana vai estētiskā restaurācija.

Ieskatīsimies estētiskās zobārstniecības tendencēs un pieprasītākajos pakalpojumos!

  • Zobu balināšana. Šī klasiskā procedūra joprojām ir populārākā izvēle Baltijas valstīs, kur cilvēkiem zobi dabiski ir dzeltenāki. Balināšana ļauj iegūt gaišāku smaidu, atbrīvoties no nelīdzena zobu toņa vai likvidēt plankumus uz zobiem.

  • Porcelāna plāksnītes jeb venīri. Lai maskētu zobu nepilnības, piemēram, plaisas, formu un izmēru, tiek izmantotas porcelāna plāksnītes. Ar tām var gan mainīt zobu krāsu un formu, gan izlīdzināt rindu un uzlabot kopējo izskatu.

  • Keramiskie porcelāna kroņi. Šo procedūru visbiežāk izmanto vecāki cilvēki, kad zobi ir nodiluši, trauslāki un arī dzeltenāki. Ar keramiskajiem kroņiem tiek ne vien uzlabota estētika, bet arī koriģēts sakodiens un atjaunota funkcionalitāte (piemēram, spēja košļāt, vieglāk runāt, tiek novērsta turpmāka zobu bojāšanās).

Kā stāsta estētiskās zobārstniecības eksperte, klīnikas "Krastiņš un Krastiņa" vadošā zobārste un īpašniece Ella Krastiņa: "Estētiskā zobārstniecība ir svarīga jebkuram – no jaunības līdz vecumdienām. Neatkarīgi no tā, ar kādu argumentu pacients ir atnācis un kādu procedūru esam izlēmuši paveikt, šis ir ilgtermiņa ieguldījums ne tikai zobu veselībā, bet arī pacienta psihoemocionālajā labsajūtā."

Ieguldījums sevī ar pievienoto vērtību

Bez tā, ka estētiskā zobārstniecība mazina zobu problēmas, tai ir patiesi pozitīva ietekme uz veselību un dzīvi kopumā. Skaists smaids un pievilcīgs skats uz zobiem ceļ pašvērtējumu un pašapziņu, uzlabo sejas vaibstus, paaugstina dzīves kvalitāti, kā arī netieši ietekmē sabiedriskās un profesionālās iespējas.

Ja vēlies uzzināt individuālu pieeju zobu veselības uzlabošanai, meklē savu speciālistu zobārstniecības klīnikā visai ģimenei "Krastiņš un Krastiņa"! Pie mums katrs darbs ir kā meistardarbs.

Teksts: Zobārstniecības klīnika "Krastiņš un Krastiņa"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!