Foto: LETA
Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) izsludinātajā konkursā par "Eiropas izcilākā tūristu galamērķa 2011" titulu līdz šim interesējušās desmit pašvaldības un tūrisma objekti, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja projekta vadītājs Armands Muižnieks.

Pieteikumus gan neviens vēl nav iesniedzis, jo tas parasti tiekot atlikts līdz pēdējam brīdim, sacīja Muižnieks.

"Konkursa mērķis nav vairot kāda tūrisma objekta apmeklētāju skaitu, bet veicināt ilgtspējīga tūrisma attīstību. Tas nozīmē, ka konkrētajam tūrisma objektam jābūt daļai no kopējās pašvaldības vai reģiona tūrisma politikas. Tai savukārt jābūt orientēta uz saudzīgu izturēšanos pret vidi, dabas resursiem, kas vērsti uz darbavietu saglabāšanu vai jaunu radīšanu, sadarbību ar vietējiem iedzīvotājiem, ar citiem tūrisma objektiem vai pakalpojumu sniedzējiem, konkrēto arhitektūras pieminekļu un citu tūrisma objektu vai nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, tūrisma pakalpojumu kvalitātes nodrošināšanu," skaidroja Muižnieks.

Viņš iesaka tūrisma objektu īpašniekiem, kas redz ne tikai konkrētā objekta, bet visas tūrisma vietas atbilstību konkursa kritērijiem, vērsties pašvaldībās un mudināt tās iesniegt pieteikumu konkursam. Tāpat organizatori aicina potenciālos pieteicējus laicīgi konsultēties par tūrisma vietu atbilstību konkursa nosacījumiem un nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanu.

"Latvijā ir 1267 valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi un 2134 vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļi teju visās pašvaldībās, teorētiski pieteicēju loks var būt ļoti plašs. Tikai jāatceras, ka konkurss pamatā vērsts uz starptautisko tūrismu, tādēļ, piesakot projektu, jāpadomā, cik tas saistošs un saprotams būs vidusmēra ārvalstu tūristiem, sākot jau ar devīzi, vizuālajiem tēliem līdz iespējām piedāvāt attiecīgu servisu, infrastruktūru, komunikāciju svešvalodās, izziņas vai cita veida aktivitātes pietiekamā apjomā. Tāpat konkursa nolikums prasa, lai tūristu galamērķī būtu veiktas aktivitātes, kas būtu ilgtspējīgas, inovatīvas un kalpotu par paraugu citiem tūristu galamērķiem," sacīja Muižnieks.

Šogad konkursa tēma ir "Arhitektūras pieminekļu atjaunošana par tūrisma objektiem". Pieteikumus aicinātas iesniegt pašvaldības, to struktūrvienības, pašvaldību aģentūras un valsts aģentūras.

Konkursa mērķis ir atzīmēt izcilākos projektus, kuros kultūras mantojuma arhitektūras valsts un vietējas nozīmes kultūras pieminekļi ir veiksmīgi atjaunoti par tūrisma objektiem, tādējādi piesaistot vietai ceļotājus, investīcijas un uzņēmējdarbību, radot jaunas darba vietas. Konkursā var pieteikt tūristu galamērķus, kuros pēdējo trīs gadu laikā veiktas šādas aktivitātes, kuras turklāt būtu ilgtspējīgas, inovatīvas un kalpotu par paraugu citiem tūristu galamērķiem. Pieteicējiem jābūt arī pieņemtiem tūrisma plānošanas dokumentiem, kas nosaka tūrisma attīstību reģionālā vai pašvaldību līmenī.

Iesniegtos pieteikumus divos posmos izvērtēs TAVA izvirzīta un ar Eiropas Komisiju (EK) saskaņota komisija.

Konkursa uzvarētājs Latvijā iegūs tiesības izmantot projekta zīmolu vietas atpazīstamības veicināšanai. Projekta laikā tūrisma vieta tiks popularizēta Latvijas medijos un informatīvajos materiālos, par tūrisma attīstību un iespējām tajā tiks uzņemta piecas minūtes gara videofilma, kas tiks demonstrēta Latvijā un projekta noslēguma pasākumā Eiropas Tūrisma forumā.

Muižnieks aicina tūrisma vietu attīstītājus nepalaist garām izdevību iegūt ievērojamu, EK apmaksātu reklāmu gan Latvijā, gan visā Eiropā. Vienlaikus konkurss ir pamudinājums pieteicējiem izanalizēt savu tūrisma vietu attīstīšanas politiku un stratēģiju, kā arī sakārtot dokumentāciju.

Pieteikumus var iesniegt līdz 29.aprīļa plkst.17 TAVA vai nosūtot pa pastu. Konkursa nolikums pieejams aģentūras mājaslapā.

EK konkursu Latvijā organizē TAVA sadarbībā ar Ekonomikas ministriju. Kopš 2007.gada ar projektu tiek veicināti ilgtspējīgi tūrisma modeļi Eiropas Savienības kandidātvalstīs. Projekts pamatojas uz valstī ik gadu organizētiem konkursiem, kuros katrā līdzdalības valstī izraugās izcilāko tūrisma galamērķi. Eiropas konkursam, kurā nosaka izcilākos tūrisma galamērķus, EK kopā ar attiecīgajām valstu tūrisma iestādēm katru gadu izraugās atšķirīgu moto.

Līdz šim konkursi bija veltīti lauku tūrismam 2007.gadā, vietējam nemateriālajam mantojumam 2008.gadā, aizsargājamām dabas teritorijām 2009.gadā, kā arī ūdenstūrismam 2010.gadā.

Pērn par izcilāko tūristu galamērķi Latvijā no iesniegtajiem sešiem projektiem atzina Jūrmalu, 2009.gadā tas bija Tērvetes dabas parks, 2008.gadā - Latgales podnieki, bet 2007.gadā - Kuldīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!