Foto: Scanpix
Nemieri un dabas katastrofas atstāj iespaidu uz ceļotāju izvēli, liekot izvēlēties citus ceļojumu galamērķus, aģentūrai BNS atzina aptaujātie Latvijas tūrisma uzņēmumi.

Pilna servisa tūrisma pakalpojumu sniedzēja "Latvia Tours" izpilddirektore Ieva Keiša aģentūrai BNS sacīja, ka lielāko ietekmi uz ceļojumu piedāvājumu atstāja nemieri Ēģiptē un Tunisijā.

"Ēģipte ir ziemas sezonas galvenais galamērķis, un tam līdzīga piedāvājuma nav cenas un kvalitātes attiecībā," paskaidroja Keiša un piebilda, ka kopumā jomā jau ir jūtamas sekas, jo Ēģipte kā tūrisma galamērķis ir izņemts no piedāvājuma vismaz līdz oktobrim.

Viņa pastāstīja, ka līdzīgs galamērķis Ēģiptei ir Kanāriju salas, tomēr, ja cilvēki vēlas doties atpūsties ar visu ģimeni, ceļojuma summa šajā gadījumā ir daudz lielāka, un ne visi to var atļauties.

"Savukārt, ja raugāmies uz situāciju Lībijā un Japānā, tūrisma uzņēmumus tas īpaši neietekmēs, jo ceļojumus uz šīm valstīm Latvijas tūrisma aģenti piedāvā reti. Uz šīm valstīm tūristi paši organizē ceļojumus, tikai atsevišķus pakalpojumus iegādājoties no tūrisma kompānijām," informēja "Latvia Tours" izpilddirektore.

Tūrisma aģentūras "Kolumbs" mārketinga vadītāja Laura Liepiņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka uz Ēģipti un Tunisiju pieprasījums iepriekšējās sezonās bijis augsts, bet pašlaik Latvijas tūroperatori ceļojumus uz šiem galamērķiem atcēluši, līdz ar to klienti izvēlas citu valstu kūrortus.

"Jau pašlaik ir ļoti liela interese par vasaras ceļojumiem uz Turciju. Ņemot vērā pieprasījuma pieaugumu, ir palielināts reisu skaits," viņa norādīja.

Pēc Liepiņas teiktā, "Kolumbs" prognozē, ka pieaugs arī pieprasījums pēc čarterlidojumiem uz Spāniju, Horvātiju un Bulgāriju, līdz ar to, ja iedzīvotājiem ir svarīga konkrētu datumu un viesnīcu izvēle, ceļojumus būtu ieteicams plānot un rezervēt jau laikus.

Liepiņa piebilda, ka ceļojumiem uz Lībiju un Japānu vienmēr ir bijis salīdzinoši mazāks pieprasījums, līdz ar to patlaban lielu izmaiņu nav.

"Cilvēki, kas vēlas doties atvaļinājumā jau tagad, nevis gaidīt vasaru, dod priekšroku īsajiem brīvdienu un nedēļas nogaļu ceļojumiem uz Eiropas galvaspilsētām. Šosezon salīdzinoši laicīgi ceļotgribētāji interesējas arī par braucieniem Lieldienu brīvdienās, maija svētkos un Jāņos," viņa teica.

Savukārt tūrisma aģentūras "Kaleva Travel Carlson Wagonlit Travel" direktore Irēna Riekstiņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka politiskie notikumi Tuvajos Austrumos, Āzijas valstīs un arī pēdējo laiku dabas katastrofas liek tūrisma operatoriem būtiski pārskatīt piedāvātos ceļojumu maršrutus.

"Drošības aspekti kļūst par galveno prioritāti gan ceļotgribētājiem, gan arī tūrisma kompānijām, kas rūpīgāk izvērtē politiskos faktorus un potenciālos apdraudējumus," sacīja Riekstiņa.

Viņa piebilda, ka ieilgušie nemieri Ēģiptē faktiski svītrojuši šo valsti no tūrisma piedāvājumiem vismaz līdz oktobrim. Ēģipte jau gadiem ir bijusi populārākā vietējo ceļotāju izvēle periodā novembris-aprīlis, taču drošības apsvērumu dēļ vietējie tūrisma operatori tagad domā par alternatīviem variantiem šajos mēnešos, kas gan nav viegls uzdevums, jo tik siltu klimatu šajā laikā grūti atrast citur, atzina "Kaleva Travel Carlson Wagonlit Travel" direktore.

Riekstiņa norādīja, ka tādējādi "Kaleva Travel Carlson Wagonlit Travel" prognozē šogad pieprasījuma pieaugumu uz Turcijas, Kanāriju salu un Grieķijas kūrortiem, kā arī pēc jauniem ceļojumu maršrutiem Eiropā - Itālijā, Ungārijā, Rumānijā, Horvātijā, Bulgārijā un Portugālē.

Aģentūra BNS iepriekš vēstīja, ka Japānā 11.martā notika 8,9 ballu zemestrīce un tai sekoja cunami, kas nodarīja lielus postījumus.

Tunisijā janvāra vidū tautas nemieros tika gāzts prezidents Zinelabidīns ben Ali. Šie nemieri iedvesmoja protestus Ēģiptē, kuru dēļ atkāpās Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks. Savukārt Lībijā kopš februāra vidus notiek nemieri pret Muammara Kadafi režīmu, kuros gājuši bojā simtiem cilvēku.

Latvijas tūroperatori saistībā ar nemieriem līdz oktobrim ir atcēluši visus lidojumus uz Ēģiptu, atcelts arī atsevišķu tūrisma uzņēmumu piedāvājums lidojumiem uz Japānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!