Foto: Foto: Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Pēc vairāk nekā nedēļu ilgiem saskaņošanas darbiem Nacionālie bruņotie spēki (NBS) īsi pirms Lieldienām beidzot sniedza atbildes uz portāla "Delfi" jautājumiem par Latvijas aizsardzības potenciālu un to, kurš sargās valsti kara gadījumā. NBS atzīst, ka militāra konflikta gadījumā Valsts aizsardzības dienestā iesauktos jauniešus karadarbībā iesaistīs kā pēdējos, kā arī mierina, ka valstij ir materiālās rezerves, lai apģērbtu un ekipētu visus karavīrus.

2023. gada Valsts aizsardzības koncepcija nosaka, ka NBS kara laika personāla apjomam jāsasniedz 61 000 cilvēku, ko veido 31 000 profesionālā dienesta, valsts aizsardzības dienesta, Zemessardzes, aktīvās rezerves karavīru un 30 000 vispārējās rezerves karavīru, portālu "Delfi" informēja Latvijas armijā.

Kā ir šobrīd Latvijā un kāda ir situācija kaimiņvalstīs, Igaunijā un Lietuvā, arī to skaidroja portāls "Delfi."

Latvijas NBS rezerve atbilstoši Militārā dienesta likumam sastāv no divām daļām – rezerves karavīriem un rezervistiem. Rezerves karavīri tiek iedalīti divās kategorijās: augstas gatavības rezerves karavīri un vispārējās rezerves karavīri. Augstas gatavības rezervē tiek iekļauti uz pieciem gadiem no profesionālā dienesta un no Valsts aizsardzības dienesta (VAD) atvaļinātie karavīri. Viņi var tikt iesaukti uz mācībām reizi gadā piecu gadu laikā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!