Pagājušās nedēļas nogalē plānoto reidu laikā šogad pirmo reizi Latvijas teritoriālajos ūdeņos Ainažu pašvaldības piekrastes teritorijā aizturētas divas malu zvejnieku motorlaivas un trīs pārkāpēji, ziņo laikraksts “Auseklis”.
Nelikumības konstatētas nedaudz vairāk par kilometru no krasta, aptuveni tikpat tālu no Igaunijas robežas. Inspektoriem bija aktuāla informācija, ka jūras piekrastē lieguma laikā, kas sākās 1.oktobrī, notiek nelikumīga zveja.

Sestdien, lieguma pirmajā dienā, tika pieķerts igauņu maliķis, kurš gatavojās izcelt tīklus. Strauji satumsa, cilvēkus vajadzēja nogādāt uz Igaunijas robežpunktu, tālab tīklu izņemšanu reida dalībnieki atstāja uz nākamo rītu.

Bet otrā rītā aptuveni tajā pašā vietā nelikumīgā nodarbē tika pieķerti vēl divi Igaunijas (netālā Iklas ciemata) iedzīvotāji. Viņu zvejas tīkli – kopskaitā 20, kopgarums 700 metri – konfiscēti, diemžēl iepriekšējā dienā izliktos atrast neizdevās. Visi aizturētie ir Igaunijā licencēti piekrastes zvejnieki. Par pārkāpumiem noformēti protokoli, un lēmumu par administratīvo sodu pieņems 12. oktobrī VVD Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Salacgrīvas kontroles sektora darbinieki. Naudas sods par pārkāpumu svārstās no 30 līdz 500 latiem.

Inspektori laikraksta stāstīja, ka pērnruden lieguma laikā reidā nelikumīgā zvejā arī teju pieķerta kāda igauņu zvejas piekrastes laiva. Bet toreiz bijusi liela migla, maliķu laivai labs motors, un igauņi iešmaukuši savas valsts ūdeņos.

Igaunijas ūdeņos šajā laikā nav zivju zvejas lieguma. Toties Latvijā zvejas liegums, kas jūras piekrastē sācies 1.oktobrī, turpinās līdz 15.novembrim. Šajā laikā ierobežota jebkāda piekrastes zveja, izņemot specializēto reņģu zveju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!