Foto: DELFI
Vērienīgas naudas "atmazgāšanas" lietas ietvaros Finanšu policija veikusi kratīšanu kādā birojā Bišu ielā Rīgā, turklāt likumsargiem ir aizdomas, ka daļa nelikumīgi iegūtās naudas varētu būt nonākusi kādas partijas kasē, ceturtdien ziņo "Latvijas Televīzija".

Krimināllietā, kurā Finanšu policija aizdomās tur 15 personas, iespējams, atmazgāti 8,7 miljoni latu un valstij nodarīti zaudējumi 1,5 miljonu latu apmērā, ziņo LTV. Piecus no aizdomās turētajiem policija iecerējusi aizturēt.

LTV norāda, ka daļa netīrās naudas, iespējams, nonākusi kādas partijas kasē. Birojs, kurā veikta kratīšana, saistīts ar nelielās Rīcības partijas līderi Aleksandru Rudišu. Šī partija startēja pašvaldību vēlēšanās, taču nekādus panākumus neguva. Sabiedrībā plašāk pazīstams otrs tās līderis, eroskeptiķis Normunds Grostiņš.

Rīcības partija gan kategoriski noliedz saistību ar šiem notikumiem, norādot, ka "visi ziedojumi partijai ir stingri atbilstoši Latvijas likumiem". Grostiņš portālu "Delfi" informēja, ka partijas darbu regulāri pārbauda KNAB un "nekādas kratīšanas Rīcības partijas birojā nav notikušas un nekādi jautājumi no policijas nav saņemti".

KNAB dati liecina, ka Rīcības partija ziedojumos saņēmusi vairāk kā 9000 latus, lielākais partijas ziedotājs ir tās līderis Rudišs.

Ceturtdienas pēcpusdienā Valsts ieņēmumu dienests portālam "Delfi" apstiprināja, ka aizturējis grupējumu, kas šogad no janvāra līdz oktobrim legalizēja noziedzīgi iegūtos līdzekļus 8,7 miljonu latu apmērā un izvairījies no nodokļu nomaksas 1,5 miljonu latu apmērā. Kratīšanas laikā izņemti skaidra nauda vairāk nekā 70 000 latu apmērā. Tomēr dienests nemin, kas tā bijusi par organizāciju, kas naudu "atmazgājusi".

Taču VID informē, ka kopā ar pretterorisma vienību "Omega" trešdien veikusi 13 kratīšanas gan aizdomās turamo dzīvesvietās, gan juridiskajās adresēs.

Kratīšanu laikā izņemti iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi lietiskie dokumenti.

VID atzīmē, ka grupējums naudas atmazgāšanas pakalpojumus sniedza ne tikai Latvijas rezidentiem, bet arī nodarbojās ar Krievijas un citu NVS valstu uzņēmumu noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu slēpšanu un legalizāciju. Kopumā grupējuma klientu loks bijis vairāk nekā 100 uzņēmumi.

VID skaidro, ka naudas atmazgāšanas shēma bijusi līdzīga citām - reāli strādājošs uzņēmums, kas izvairās no nodokļu nomaksas, slēdz fiktīvu līgumu ar naudas atmazgātāju tiešā kontrolē esošu "bufera" uzņēmumu. Par šo fiktīvo preču piegādi ir noformēti fiktīvi dokumenti citiem "bufera" uzņēmumiem, veidojot dažkārt vairāku uzņēmumu mākslīgi izveidotu darījumu ķēdi, kuras gala posms gandrīz vienmēr ir fiktīvs uzņēmums. Iznākumā caur šo uzņēmumu banku kontiem pārskaitītie finanšu līdzekļi nonāk Igaunijas un citu kredītiestāžu norēķinu kontos, kur tiek noņemti skaidrā naudā un nogādāti atpakaļ minētā reālā uzņēmuma īpašniekam.

Tiesa, VID norāda, ka aizturētas ir sešas personas, no kurām četras atrodas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!