Foto: stock.xchng
Kurzemes apgabaltiesa otrdien nolēmusi mainīt drošības līdzekli tā dēvētajā Ventspils futbolistu izspiešanas lietā apsūdzētajam futbola kluba "Ventspils" direktoram Sergejam Barkovskim, kā arī Rasulam Eļmurzajevam – abus no apcietinājuma atbrīvos pret vairāku desmitu tūkstošu latu drošības naudu, pastāstīja advokāts Oskars Rode.

Saskaņā ar tiesas lēmumu drošības nauda jāiemaksā līdz 31.augustam. Tikai pēc tam, kad nauda būs iemaksāta, apsūdzētos no apcietinājuma atbrīvos.

Rode atturējās atklāt, cik liela drošības nauda katram apsūdzētajam būs jāiemaksā, vien norādīja, ka tā ir lielāka nekā iepriekš piedāvātie 25 tūkstoši latu.

Barkovskim un Eļmurzajevam noteikti arī citi drošības līdzekļi – viņi nevarēs izbraukt no valsts, kā arī kontaktēties ar vairākām lietā iesaistītajām personām.

Jau vēstīts, ka advokāti Rode un Ēriks Štālbergs Kurzemes apgabaltiesai atkārtoti lūdza atbrīvot no apcietinājuma Barkovski un Eļmurzajevu, kuri nebrīvē atrodas jau aptuveni 17 mēnešu.

Advokāti jau jūnija sākumā lūdza tiesu abiem apsūdzētajiem noteikt drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Tomēr tiesa nolēma negrozīt drošības līdzekli un abus paturēja apcietinājumā.

Lietu pēc būtības tiesa atsāks skatīt augusta beigās.

Krimināllietu, kurā par naudas izspiešanu no Latvijas virslīgas futbola kluba "Ventspils" spēlētājiem apsūdzēts šā kluba direktors Barkovskis, kā arī Eļmurzajevs, viens no Latvijas bokseru izlases līderiem Nikolajs Grišuņins un viņa treneris Sergejs Fetiskins, tiesa sāka skatīt maijā.

Apsūdzētie savu vainu neatzīst.

Liecības šajā lietā snieguši trīs cietušie – bijušais Latvijas izlases uzbrucējs Vits Rimkus, kluba "Skonto" spēlētājs Vladimirs Koļesņičenko, "Skonto" spēlētājs Deniss Kačanovs, kā arī vairāki liecinieki.

Par liecinieku šajā lietā aicināts arī Latvijas futbola valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs, Latvijas Futbola federācijas pārstāvis Vladimirs Žuks, Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis un vairāki citi.

Saskaņā ar apsūdzību no tiesājamo pretlikumīgām darbībām cietis bijušais FK "Ventspils", tagadējais Rīgas "Skonto" spēlētājs Deniss Kačanovs, kā arī Rimkus, Koļesņičenko un Igors Sļesarčuks, kurš gan tiesā pagaidām nav ieradies, nepaziņojot iemeslu.

Apsūdzībā norādīts, ka Barkovskis un Eļmurzajevs izveidojuši organizētu grupu, iesaistot tajā arī citus, lai, lietojot vardarbību un draudus, izspiestu no futbolistiem lielas naudas summas. Apsūdzēto aizstāvji gan uzskata, ka futbolisti izveidojuši grupējumu, lai radītu problēmas kluba vadībai par to, ka viņi atstādināti no komandas par iesaistīšanos totalizatoru darījumos.

2009.gadā pirms Eiropas čempionvienību kausa Ventspils spēles ar Cīrihi saņemta anonīma informācija, ka futbolisti totalizatorā pārdevuši spēli. Par iesaistīšanos totalizatora darījumos aizdomās turēja Kačanovu, Rimku un Sašu Cilinšeku, kurus klubs pēc zaudējuma Cīrihē no komandas atstādināja.

Barkovski policija iepriekš sākta kriminālprocesa ietvaros aizturēja pagājušā gada martā. Barkovskis, Eļmurzajevs, Grišuņins un Fetiskins apsūdzēti par izspiešanu organizētā grupā, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Grišuņins pārstāv Ventspils Olimpisko centru un ir viens no labākajiem Latvijas bokseriem, kurš 2008.gada Eiropas čempionātā Liverpūlē izcīnīja bronzas medaļu svarā līdz 81 kilogramam.

Patlaban apcietinājumā ir divi apsūdzētie – Barkovskis un Eļmurzajevs.

Barkovskis apsūdzēts arī par tīšu vidēji smagu miesas bojājumu nodarīšanu, ja to izdarījusi personu grupa. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!