Foto: DELFI
Augstākā tiesa (AT) pirmdien, apelācijas kārtībā izskatot krimināllietu, kurā trīs vīrieši apsūdzēti par dubultslepkavību un 2007.gada jūnijā paveiktu sievietes izvarošanu Grīziņkalnā, vienam no apsūdzētajiem piesprieda mūža ieslodzījumu.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, 1986.gadā dzimušais Konstantīns Kronpušs pirmās instances tiesā tika sodīts ar 20 gadu brīvības atņemšanu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem, savukārt AT pirmdien viņu atzina par vainīgu pēc smagāka Krimināllikuma panta un notiesāja ar mūža ieslodzījumu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Arī 1991.gadā dzimušo Dmitriju Bogdanovu, kuram pirmās instances tiesa iepriekš bija piemērojusi 11 gadu reālu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, AT pirmdien atzina par vainīgu pēc cita Krimināllikuma panta par slepkavību un piesprieda viņam 12 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

1986.gadā dzimušajam Aleksandram Tarasovam apgabaltiesa iepriekš bija piespriedusi 14 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Attiecībā pret viņu AT pirmdien pirmās instances spriedumu atstāja negrozītu.

Kā informēja Kataja, pirmdien minētajā lietā tika pasludināts saīsinātais spriedums, bet pilns tā teksts būs pieejams 2012.gada 4.janvārī. Pēc tam desmit dienu laikā šo spriedumu varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Kā ziņots, 2007.gada 8.jūnija agrā rītā Rīgā, Grīziņkalnā, notika dubultslepkavība. Sākotnēji Grīziņkalna parkā tika atrasti divu vīriešu līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm, bet, izmeklējot dubultslepkavību, policisti noskaidroja, ka uzbrukumā ir vēl divi cietušie, kuri tika nogādāti slimnīcā.

8.jūnija rītā tika nogalināti 1960. un 1962.gadā dzimuši vīrieši, bet cieta 1954.gadā dzimis vīrietis un 1960.gadā dzimusi sieviete, kura turklāt divas reizes tika izvarota. Nogalinātajiem bija galvas un kakla traumas.

Kā informēja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Jekaterina Kušakova, par šo noziegumu izdarīšanu apsūdzēts 1991.gadā dzimušais Bogdanovs, kā arī 1986.gadā dzimušie Kronpušs un Tarasovs.

Liktenīgajā naktī kāda trīs cilvēku kompānija Grīziņkalnā lietojusi alkoholiskos dzērienus. Viņiem uzbrukusi cita kompānija, kas cilvēkus smagi piekāvusi un notikuma vietu atstājusi. Divi piekautie pēc tam no gūtajām traumām miruši turpat uz vietas, bet vienu mediķiem izdevies izglābt. Tai pašā naktī vardarbīgā kompānija piekāvusi kādu parkā sastaptu sievieti un vīrieti. Pēc tam sieviete arī izvarota, liecina apsūdzība.

Saistībā ar minētajiem noziegumiem Kronpušs apsūdzēts pēc četriem Krimināllikuma pantiem, Bogdanovs - pēc diviem, bet Tarasovs - pēc trim. Šīm personām par minēto noziegumu izdarīšanas var tikt piemērots pat mūža ieslodzījums.

Sākotnēji policija aizdomās par nozieguma izdarīšanu aizturēja piecus vīriešus, kuri jau vairākkārt nonākuši policijas redzeslokā, taču apsūdzības izdevās uzrādīt tikai trim.

Tūlīt pēc šo personu aizturēšanas toreizējais Rīgas reģiona Policijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis informēja, ka visiem aizdomās turamajiem kā drošības līdzeklis ticis piemērots apcietinājums.

Ķuzis pastāstīja, ka šīs personas nekur nestrādā, regulāri lieto alkoholu un iepriekš vairākkārt nonākušas policijas redzeslokā.

Prokurore Kušakova šo lietu izskatīšanai tiesā nodeva 2009.gada 15.jūlijā.

Par dubultslepkavību apsūdzētie figurē arī citos kriminālprocesos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!