Foto: Shutterstock

Bijušais Rīgas omonietis Latvijas pilsonis Konstantīns Mihailovs (Ņikuļins), kuram piespriests mūža ieslodzījums par 1991.gadā Medininkos notikušo Lietuvas muitnieku slepkavību, ceturtdien kategoriski nepiekrita, ka viņu tiesā par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, tādēļ Lietuvas Ģenerālprokuratūra lūgs tiesai vērsties pie Latvijas varas iestādēm, lai iegūtu šādu atļauju.

"Es, Konstantīns Mihailovs, neesmu pastrādājis nekādu noziegumu pret Lietuvas iedzīvotājiem vai Lietuvas valsti," bijušais Rīgas omonietis ceturtdien paziņoja Lietuvas Apelāciju tiesas sēdē, uzsverot, ka Lietuvas prokuroriem nav tiesību pret viņu izvirzīt jaunas apsūdzības.

Šādu pozīciju pauduši arī Mihailova advokāti.

Tā kā Mihailovs nepiekrīt stāties tiesas priekšā par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, tiesa noteica, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūrai jāvēršas pie Latvijas varas iestādēm ar lūgumu ļaut viņu tiesāt šajās apsūdzībās, jo apsūdzību kara noziegumos vai noziegumos pret cilvēci izvirzīšanai nepieciešama vai nu apsūdzētā piekrišana, vai tās valsts piekrišana, kas viņu izdevusi.

Lietuvas likumi ļauj apsūdzēt vai tiesāt personu par kara noziegumiem un noziegumiem vien tad, ja to saistībā ar apsūdzībām šādos noziegumos ir izdevusi kāda cita valsts. Latvija savu pilsoni Lietuvai izdeva saistībā ar apsūdzībām par apzinātu slepkavību. Lietuvas prokurori vēlas pārkvalificēt Mihailovam izvirzītās apsūdzības par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, uz kuriem Lietuvas likumos netiek attiecināts noilgums.

Mihailova advokāti pārsūdzēja Viļņas apgabaltiesas spriedumu, lūdzot apsūdzēto attaisnot, bet prokurori savā apelācijas sūdzībā lūdza pārkvalificēt Mihailovam inkriminēto noziegumu un atzīt viņu par vainīgu ne vien slepkavībās, bet arī kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci.

Jau vēstīts, ka Viļņas apgabaltiesa 11.maijā apmierināja prokuroru prasību, piespriežot Mihailovam maksimālo sodu – mūža ieslodzījumu – par septiņu Lietuvas amatpersonu nogalināšanu, kas 1991.gada vasarā strādāja valsts pierobežā.
Latvijas pilsonim Mihailovam vajadzēs kompensēt Lietuvas valstij radītos zaudējumus 2,3 miljonu litu (470 tūkstošu latu) apmērā.

Prokurors uzsvēra, ka 1991.gada 31.jūlijā šaušalīgo slepkavību pastrādāja triju Rīgas OMON kaujinieku grupa – Mihailovs, Aleksandrs Rižovs un Andrejs Lationovs.
Mihailovs pagaidām ir vienīgais no Medininku slaktiņa lietā aizdomās turētajiem, kurš stājies tiesas priekšā. Krievija atsakās izdot Lietuvai pārējos aizdomās turētos.
Pērn jūlijā Viļņas tiesa par noziegumiem pret cilvēci pārkvalificēja apsūdzības, kas izvirzītas par 1991.gadā Medininkos notikušo Lietuvas muitnieku slepkavību bijušajiem Rīgas omoniešiem Rižovam, Česlavam Mliņņikam un Lationovam, bet augustā visiem trim noteica aizmugurisku apcietinājumu.

1967.gadā dzimušais Mihailovs, kas jau notiesāts par pretvalstisku darbību Latvijā, 2007.gadā tika aizturēts Latvijā un 2008.gada janvārī tika izdots Lietuvai. Kopš tā laika viņš atrodas apcietinājumā. Uzvārdu Mihailovs viņš saņēma aizsardzības programmas ietvaros par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā. Līdz tam viņa uzvārds bija Ņikuļins.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!