Foto: stock.xchng
AS "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu nopludināšanā apsūdzētais bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs Ruslans Balakleiskis kompaktdiskus ar kriminālprocesā noklausīto sarunu ierakstiem paņēmis no savas nesen darbā pieņemtās kolēģes galda, nokopējis to saturu un nolicis atpakaļ.

Tas izriet no Balakleiskim celtās apsūdzības, kuru šodien atklātā tiesas sēdē nolasīja prokurors, kā arī no atsevišķu nopratināto liecinieku liecībām. Tikmēr neatbildēts paliek jautājums, kā audio failu kopijas nonāca līdz portālam "Pietiek.com". Apsūdzībā, kuru tiesā lasīja prokurors, nebija minēts personas vārds, kuram Balakleiskis nodevis ierakstus.

Pats Balakleiskis šodien tiesā nenoliedza savas faktiskās darbības, kādas tās izklāstītas apsūdzībā, taču viņš pauda uzskatu, ka tās nav kvalificējamas kā noziedzīgs nodarījums. "Es savu vainu neatzīstu, jo uzskatu, ka manas darbības atbilst disciplinārpārkāpuma pazīmēm, nevis kriminālnoziegumam," paužot savu attieksmi pret prokuratūras celto apsūdzību, tiesā sacīja bijušais KNAB izmeklētājs, kurš pagaidām nav noslēdzis vienošanos ar advokātu un aizstāv sevi pats.

Saskaņā ar apsūdzību Balakleiskis bija KNAB izmeklētājs kopš 2008.gada. 2012.gada februāra sākumā viņš konstatēja, ka uz tajā pašā kabinetā strādājošās kolēģes darba galda atrodas kompaktdiski ar "Latvenergo" krimināllietā noklausīto telefonsarunu audio ierakstiem. Balakleiskis pats šo lietu neizmeklēja.

Februāra vidū Balakleiskis, kolēģei klāt neesot, paņēma no viņas galda vienu no minētajiem diskiem, nokopēja tā saturu un nolika disku atpakaļ. Nākamajā dienā viņš to pašu izdarīja ar otru disku. Nokopētos ierakstus apsūdzētais glabāja savā ārējā cietajā diskā, liecina apsūdzība.

Prokuratūra uzskata, ka Balakleiskis personīgu motīvu dēļ vēlējās, lai viņa nokopētie materiāli tiek publiskoti, tāpēc nodeva tos kādai trešajai personai. Rezultātā audio faili vēlāk parādījās portālā "Pietiek.com". Tādējādi Balakleiskis nodarīja būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldības kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personu tiesībām un interesēm. Viņš diskreditēja KNAB un grāva tā prestižu, kā arī ievērojami mazināja sabiedrības uzticību valsts pārvaldībai kopumā, teikts apsūdzībā.

Par cietušajiem šajā kriminālprocesā atzīti bijušais "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons, viceprezidents Aigars Meļko un biznesa konsultants Andrejs Livanovičs. Tieši viņu savstarpējās telefonsarunas dzirdamas Balakleiska nokopētajos un vēlāk portālā "Pietiek.com" publiskotajos audio failos. Neviens no trim cietušajiem šodien uz tiesu nebija ieradies. Arī kompensācijas viņi nav pieteikuši.

Šodien tiesā liecinieces statusā cita starpā tika nopratināta KNAB izmeklētāja Agnese Indriksone, no kuras galda Balakleiskis saskaņā ar apsūdzību paņēmis abus diskus. Izmeklētāja pastāstīja, ka sākusi strādāt KNAB tikai neilgi pirms nepatīkamā atgadījuma un 2012.gada februārī viņai bijis pārbaudes laiks. Indriksone strādājusi vienā kabinetā ar vēl dažiem kolēģiem.

Jau sākot savas darba gaitas KNAB, Indriksone piesaistīta "Latvenergo" lietas izmeklēšanai. Indriksone bijusi atbildīga tieši par atsevišķām pratināšanām, tāpēc galvenā lietas izmeklētāja viņai iedevusi diskus ar noklausīto telefonsarunu audio ierakstiem, no kuriem dažus Indriksone izmantojusi.

Indriksone tiesā sacīja, ka viņai kā jaunajai darbiniecei tolaik vēl neesot bijis savs seifs, tāpēc viņa turējusi lietas materiālus uz galda, taču nav pat iedomājusies, ka nevar uzticēties saviem kolēģiem.

Kad KNAB izcēlies skandāls par "Pietiek.com" publikācijām, sākotnēji Indriksone nemaz nenojautusi, ka nopludinātie audio ieraksti ir tie paši, kuri bijuši viņas rīcībā nonākušajos diskos. Vēlāk gan viņa sajutusi, ka kolēģi viņu uzskata par vainīgu ierakstu nopludināšanā. Indriksone liecināja, ka pārrunājusi šo situāciju ar darbabiedriem, tostarp arī Balakleiski, kurš viņu biedējis, ka birojā gaidāmas pārbaudes ar melu detektoru, kuras Indriksone, būdama ļoti emocionāla sieviete, diez vai varēšot izturēt.

Turklāt Balakleiskis arī esot tēlojis, ka mēģina izsecināt, kurš tad īsti ir lietas materiālu nopludinātājs. Šajā nolūkā Balakleiskis zīmējis uz papīra lapas dažādas shēmas un beigās atzinis, ka, visticamāk, vainīgais tomēr meklējams starp izmeklētājiem, liecināja Indriksone.

Tiesa šodien Balakleiska lietā nopratināja lieciniekus, kā arī uzaicinātos speciālistus un pasludināja pārtraukumu, taču vēlāk iztiesāšanu plānots turpināt.

Kā ziņots, bijušais KNAB izmeklētājs apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un pēc KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kopš šā gada 1.aprīļa gan KL 307.pantā, gan KL 318.panta 1.daļā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana (uz laiku no 15 dienām līdz trim mēnešiem), vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūru LETA iepriekš informēja, ka bijušajam KNAB izmeklētājam apsūdzība uzrādīta par atsevišķu "Latvenergo" krimināllietas materiālu zādzību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Materiāli trešajām personām nodoti CD matricas veidā, taču izmeklēšanas interesēs netiek atklāts, kas ir šīs trešās personas.

Izmeklēšanā nav iegūti pierādījumi, ka Balakleiskis savas darbības veicis mantkārīgā nolūkā.

Kā ziņots, portāls "Pietiek.com" pērn pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, biznesa konsultantu Livanoviču, franču enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvi un bijušajām "Latvenergo" amatpersonām - prezidentu Miķelsonu un viceprezidentu Meļko. Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Pēc audioierakstu sarunu failu "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sāka dienesta pārbaudi, kurā noskaidrojās, kurš varētu būt vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Balakleiskis iepriekš apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!