Foto: Okupācijas muzejs

Lieta par degmaisījuma iemešanu Latvijas Okupācijas muzejā izmeklētājus aizvedusi līdz Daugavgrīvas cietumam Daugavpilī, svētdien ziņoja LTV raidījums "de facto", norādot, ka uzbrukums muzejam varētu būt organizēts tieši no ieslodzījuma vietas.

Tiek izmeklēta versija, ka tā bijusi Krievijas sarīkota diversija, līdzīgi kā citos Krievijas interesēs veiktos kaitniecības un spiegošanas gadījumos arī šajā lietā izpildītāji vervēti "Telegram" mobilajā lietotnē.

Februāra beigās Okupācijas muzejam ar āmuru izsita logu un direktores kabinetā iemeta degmaisījumu. Pēc pāris dienām aizturēja un apcietināja iespējamos vaininiekus. Viņi jau iepriekš bijuši tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā saistībā ar narkotikām. Iespējamais dedzinātājs ir Valentīns Razmerica. Viņš esot piekritis Vitālija Lukjanoviča piedāvājumam iemest muzejā "Molotova kokteili", bet noziegumu atbalstījusi Lukjanoviča dzīvesbiedre Marija Dzene, ziņoja LTV.

"de facto" rīcībā nonākusi neoficiāla informācija, kas apliecina, ka uzbrukums, iespējams, organizēts no cietuma, izmantojot saziņas mobilo aplikāciju "Telegram". Aprīļa vidū Valsts drošības dienests (VDD) veicis izmeklēšanas darbības Daugavgrīvas cietumā. Ir aizdomas, ka viens no ieslodzītajiem ar "Telegram" starpniecību piedāvājis Lukjanovičam atrast personas, kuras par naudu varētu uzbrukt muzejam.

VDD apstiprina, ka, izmeklējot incidentu ar degmaisījuma iemešanu Okupācijas muzejā, atklājās jauni apstākļi. Tādēļ no Valsts policijas izmeklēšanas izdalīts jauns kriminālprocess, kuru pārņēmis VDD. "Kriminālprocesuālās darbības Daugavgrīvas cietumā tika veiktas šī kriminālprocesa ietvaros aizdomās (..) par svešas mantas tīšas bojāšanas organizēšanu un palīdzības sniegšanu Krievijai pret Latvijas Republiku vērstā darbībā personu grupā," rakstiskā atbildē atklājis VDD.

Ieslodzītajiem mobilos telefonus legāli lietot nav atļauts. Pērn kopumā cietumos izņemti 1746 mobilie telefoni, šogad pirmajos trīs mēnešos – 452. Mobilos telefonus gan met pāri ieslodzījumu vietu nožogojumam, gan cenšas slepus ienest.

Kā norāda LTV, kriminālprocesā par uzbrukumu Okupācijas muzejam divas personas joprojām ir apcietinātas, savukārt trešajai – sievietei, ņemot vērā izmeklēšanā noskaidroto, apstākļus un riskus, drošības līdzeklis mainīts uz tādu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, informēja policijā.

Savukārt "Telegram" pēdējos gadus Krievija arvien biežāk izmanto potenciālo spiegu un kaitnieku vervēšanai. VDD analīze liecinot, ka Krievijas specdienestu pārstāvji šo platformu izmanto tiešai personu uzrunāšanai, piedāvājot par naudu veikt noteiktus uzdevumus.

Fiksēti gadījumi, ka sākotnēji tiek izteikti nekonkrēti piedāvājumi par samaksu veikt dažādus "vienkāršus darbus" sludinājumu un cita veida "Telegram" saziņas grupās. Piemēram, daļēji jau pabeigta izmeklēšana par "Telegram" tīklu, ko bija izveidojis 20 gadus vecais Martins Griķis. Viņš, strādādams Krievijas specdienesta uzdevumā, piesaistīja 23 gadīgo Sergeju Hodonoviču, kurš gan pilsētvidē zīmēja grafiti, lai radītu iespaidu par šķietamu atbalstu Krievijas agresijai, gan ieguva ziņas par NBS Gaisa spēku bāzi, norāda LTV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!