Foto: Shutterstock
Vidzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors oktobrī tiesai nodevis krimināllietu, kurā trīs vīrieši apsūdzēti par ātro kredītu izkrāpšanu organizētā grupā, izmantojot nelikumīgi iegūtus citu personu datus, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Kā portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētie mantkārīgā nolūkā izmantoja kopumā 28 cilvēku uzticību, kuri dažādu sludinājumu portālos bija ievietojuši sludinājumu ar mērķi saņemt kredītu.

Apsūdzētie cietušajiem zvanīja un piedāvāja noformēt un izsniegt kredītu, kā arī lūdza viņiem atvērt dažādās bankās norēķinu kontus un ieskaitīt tur minimālu naudas summu. Būdami maldināti un uzticoties apsūdzētajām personām, cilvēki nodevuši savus internetbankas lietošanas datus un kodus, tādējādi dodot iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli.

Pēc tam apsūdzētie nelikumīgi iegūtos datus izmantojuši, lai reģistrētos 15 dažādās ātro kredītu sniedzēju iestādēs. Kopumā apsūdzētie 85 reizes pieprasījuši kredītus.

Tā kā ticis maldināts par aizdevumu pieprasītāja identitāti, pamatojoties uz apsūdzēto personu ar viltu sastādīto aizdevuma pieprasījumu, kredītdevējs izmaksājis dažāda apmēra kredītus.

Tādējādi kopumā apsūdzētie izkrāpuši vairāk nekā 18 685 eiro.

Izkrāpto naudu apsūdzētie pārskaitīja uz viņu rīcībā esošajiem banku kontiem, kur savā starpā to sadalīja un izmantoja savām personiskajām vajadzībām.

Divas apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma (KL) 177.panta 3.daļas, KL 193.1.panta 3.daļas,KL 193.panta 4.daļas, kā arī pēc KL 195.panta 3.daļas un KL 241.panta 2.daļas.

Līdz ar to divām personām inkriminēta krāpšana lielā apmērā, datu nelikumīga iegūšana un izmantošana ar maksāšanas līdzekļiem, kā arī maksāšanas līdzekļa viltošana un viltojuma izmantošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā personu grupā. Vēl abas personas apsūdzētas arī par patvaļīgu piekļūšanu automatizētai datu apstrādes sistēmai, kas darīts mantkārīgā nolūkā.

Savukārt viena persona pie kriminālatbildības saukta pēc KL 177.panta 3.daļas, 193.1.panta 3.daļas, KL 193.panta 4.daļas un KL 195.panta 3.daļas - par krāpšanu lielā apmērā, datu nelikumīgu iegūšanu un izmantošanu ar maksāšanas līdzekļiem, šo līdzekļu viltošana un viltojuma izmantošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā personu grupā.

Lieta nodota Cēsu rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!