Novembra vidū Valsts policijas Valmieras iecirknī vērsusies kāda sieviete, kura neveiksmīgi mēģinājusi ar interneta starpniecību iegādāties papagaiļus Kamerūnā, portālu "Delfi" informāja Valsts policijā.

Sieviete zaudējusi 600 eiro lielu naudas summu un kārotos putnus tā arī nav ieguvusi. Kā liecina policijas rīcībā esošā informācija, sākotnēji sieviete atradusi kāroto pirkumu, tad sazinājusies ar potenciālo pārdevēju un vienojusies par summu, kuru pārskaitījusi.

Savukārt otrdien, 25.novembrī, Valmieras policijā ar iesniegumu par nesaņemtu mantojumu vērsies kāds vīrietis.Cietušais informējis, ka nav saņēmis viņam piedāvāto vairāku miljonu mantojumu no Āfrikas valsts Togo.

Piedāvājumu vīrietis saņēmis e-pastā, kur kāds kungs informējis, ka ir lieliska iespēja tikt pie 10 700 000 ASV dolāru mantojuma. Lai to saņemtu, mantojuma tīkotājam ir jāveic naudas pārskaitījums 250 eiro apmērā.

Vīrietis naudu pārskaitījis, taču no mantojuma nav ne vēsts, skaidroja policijā.

Abos gadījumos cietušie naudas pārskaitījumu veikuši izmantojot naudas pārskaitījuma pakalpojumu "Western Union", kā naudas saņēmēju norādot privātpersonu. Policija norāda, ka pēc būtības šim pakalpojumam nav ne vainas, ja vien nauda netiek skaitīta privātpersonai uz otru pasaules malu. Turklāt maksājot par kādu visai mistisku preci vai pakalpojumu.

Policija skaidro, ka tādā gadījumā "nākt uz pēdām" īstajam naudas saņēmējam ir visai sarežģīts process, kas bieži vien nevainagojas panākumiem, neskatoties pat uz veiksmīgo starptautisko sadarbību starp tiesībsargājošām iestādēm.

Likumsargi atgādina, ka ikviens piedāvājums ir kritiski jāizvērtē, lai nekļūtu par krāpnieku upuri. Vienkāršākā pārbaudes metode ir ielūkoties meklētājā "Google", kur pieejama informācija gan par uzņēmumiem, gan personām, gan arī dažādas atsauksmes par iespējamiem krāpnieciskiem gadījumiem. Taču arī gadījumos, kad informācija par iespējamu krāpniecību netiek atrasta, tas nenozīmē, ka pakalpojuma sniedzējs uzskatāms par drošu.

Darījumu drošības pakāpe ir lielāka, ja sadarbības partneris ir juridiska persona ar oficiālu kontu un darbībai atbilstošām licencēm. Vislabāk dārgus pirkumus iegādāties tikai tad, ja preci varat apskatīt, norāda policija.

Tas attiecināms arī uz mistiski izdevīgiem piedāvājumiem, piemēram, loterijas un mantojumi. Policija iesaka nekādā gadījumā nereaģēt uz šādiem piedāvājumiem. Krāpnieki ir ļoti labi psihologi un izmanto cilvēciskās vājības ar pēc iespējas mazākām pūlēm iegūt pēc iespējas vairāk materiālo labumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!