Foto: DELFI

Lai novērstu ar pirotehnikas izstrādājumu izmantošanu saistītos negadījumus, Valsts policija pirmssvētku laikā pastiprināti pārbaudīs pirotehnikas tirgotājus, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Jurēvica.

Pārbaudēs likumsargi pārliecināsies, ka tirgotāji ievēro visus drošības noteikumus, kā arī pievērsīs uzmanību vecuma ierobežojumiem pirotehnikas iegādei un izmantošanai.

Valsts policija atgādina, ka pirotehniku drīkst iegādāties tikai specializētajos veikalos no tirgotājiem ar licenci. Nekādā gadījumā nevajadzētu pirkt pirotehniku no privātpersonām, kas tirgo nezināmas izcelsmes nesertificētus izstrādājumus. Šaubu gadījumā, potenciālie pircēji var lūgt pārdevējam uzrādīt licenci.

Uz katra pirotehniskas izstrādājuma ir norādīta uguņošanas ierīces klase, pēc kuras nosaka, no kāda vecuma persona drīkst to iegādāties un pielietot. Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumā noteikts, ka 1.klases uguņošanas ierīces var iegādāties un izmantot personas no 14 gadu vecuma. Savukārt 2.klases un 3.klases uguņošanas ierīces, kā arī T1 klases skatuves pirotehniskos izstrādājumus var iegādāties personas, kas sasniegušas 18 gadu vecumu. Tāpat arī katram pirotehnikas izstrādājumam ir pievienota drošas lietošanas instrukcija, ar ko obligāti jāiepazīstas un jāievēro, skaidro likumsargi.

Valsts policija atgādina, ka bērni bez pieaugušo klātbūtnes pirotehniskos izstrādājumus lietot nedrīkst. Tāpat policisti aicina vecākus būt uzmanīgiem un neatstāt pirotehniskos izstrādājumus bērniem pieejamās vietās un savlaicīgi izskaidrot pirotehnisko līdzekļu lietošanas bīstamību. Vēl tiek atgādināts, ka pirotehniskos izstrādājumus nedrīkst mest ugunskurā un vērst otra cilvēka virzienā.

Iedzīvotāji, kuri pamanījuši nelikumīgu pirotehnikas izstrādājumu tirdzniecību, aicināti nekavējoties informēt policiju. To var darīt, zvanot 110 vai vēršoties pie policijas darbinieka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!