Foto: F64
Raidījuma "De facto" publiskotais audio ieraksts un tajā izskanējusī bijušās prokurores Irinas Bogdanovas informācija par konkrētiem tiesnešiem ir satraucoša, šādu viedokli pauda Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Bičkovičs izteicās, ka konkrētās tiesībaizsargājošās institūcijas kompetenti tiks galā ar šo situāciju un atbilstoši to izvērtēs. "Vispirms būtu jāizvērtē iespējamu kriminālu nodarījumu esamība, kas ir šo sarunas dalībnieku rīcībā," pauda Tieslietu padomes priekšsēdētājs.

"Tāpēc mums ir izmeklēšanas institūcijas, apsūdzību izvirzītājas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Protams, mēs esam ieinteresēti, lai šāda tipa informācija tiktu pārbaudīta kompetentajās institūcijās," izteicās Bičkovičs, papildinot, ka tā ir satraucoša informācija un tā nedara godu Latvijas tiesnešiem.

"Katrs darbojas savas kompetences robežās, bet nav pamata teikt, ka Latvijas tiesnesis ir kā īpaši pasargāts," rezumēja Tieslietu padomes priekšsēdētājs.

Raidījuma "De facto" svētdienas sižetā tika atskaņoti raidījuma rīcībā esošie audio materiāli, kuros bijusī prokurore Bogdanova stāstīja, kā "kārtojusi" lietas Jūrmalas un Rīgas tiesās. Tajos dzirdama Bogdanovas loma izskanējušos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzsāktajos kriminālprocesos, tāpat viņa pauda savu viedokli par tiesnešiem, kuru vārdi nav iesaistīti nevienā no kriminālprocesiem.

Audio ierakstā, kas, visticamāk, ir veikts pērn novembrī, dzirdams, ka Bogdanova vienā no Rīgas kafejnīcām tikās ar viņai pazīstamo uzņēmēju Uldi Skudru. Viens no KNAB aizturētās Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ivetas Bērziņas lēmumiem, kurā viņa, iespējams, saņēmusi kukuli, bija Skudram nelabvēlīgs, toties labvēlīgs afgāņu izcelsmes Latvijas pilsoņa, uzņēmēja Gulama Mohammeda Gulami interesēm.

Tomēr savās sarunās abi iesaistītie runā par tiesnešu uzvārdiem, kuri nav saistīti ne ar vienu kriminālprocesu. Rīgas apgabaltiesā tiesnesis Juris Freimanis esot lēmis par labu Gulami sievai, un audio materiālā dzirdams Bogdanovas pārsteigums par šādu Freimaņa lēmumu. Tajā pašā laikā Bogdanova paskaidroja, kā, viņasprāt, Freimanis lēmumus tiesā pieņēmis iepriekš.

Līdzīgs viedoklis kā par Freimani bijušajai prokurorei bija arī par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesi Raimondu Bulu - toreiz bija zināms tas, ka drīzumā vienu no Skudras lietām skatīs tieši Buls. Bogdanova norādījusi, "ka nekādā gadījumā tas Buls nedarīs neko tādu, jo viņam jau pietiek. [..] Un viņš ir uz izmešanas robežas uz doto brīdi. Buls toreiz pateica, ka viņš jau neko nedarīs, jo viņš saprata, ka no "melnā" (Gulami) ir vienas problēmas. Viņš jau to ir sapratis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!