Foto: F64

Neaugoties uz salīdzinoši vēso un lietaino laiku, pirmdien, 23.martā, ugunsdzēsēji saņēmuši 38 izsaukumus uz kūlas ugunsgrēkiem, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kopumā izdegušas teritorijas apmēram 73 hektāru platībā. Lielākās degšanas platības bijušas Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, kur sausā zāle degusi 20 hektāru platībā.

Savukārt 10 hektāri pērnās zāles deguši Krāslavas novada Kaplavas pagastā, kā arī Kuldīgas novada Padures pagastā, Ganību ielā, Kuldīgā un Daugavpils novada Demenes pagastā. Septiņu hektāru liels kūlas ugunsgrēks bijis Tukumā, Jelgavas ielā.

Tāpat pagājušā diennaktī sešu dzīvojamo māju dūmvados deguši sodrēji, bet četrās dzīvojamās mājās dedzis starpstāvu vai starpsienu pārsegums, siltinājums vai arī jumts.

VUGD aicina iedzīvotājus rūpīgi pārbaudīt, vai mājas krāšņu un pavardu dūmkalnāli ir iztīrīti. Nepieciešamības gadījumā iedzīvotājiem jānodrošina to iztīrīšana no sodrējiem, lai izvairītos no iespējamās ugunsnelaimes.

Ugunsdzēsēji atgādina, ka dzīvojamajās mājās sodrēji no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkalnāliem ir jāiztīra ne retāk kā divas reizes apkures sezonas laikā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un par to var tikt piemērots administratīvais sods. Kūlas dedzināšana apdraud ne tikai cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, bet arī nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai.

Dienests aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas. Ja iedzīvotāji pamanījuši kūlas ugunsgrēku, ugunsdzēsēji aicina par to nekavējoties informēt VUGD, zvanot 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!